Нешто велико се дешава у Украјини!

Nešto veliko se dešava u Ukrajini!

25 juna 2015

ukraine-armed-forcesDve manje vesti nedavno nisu privukle puno pažnje, ali ukazuju na to da se nešto veliko dešava:

Porošenko je otpustio zloglasnog šefa zloglasne Bezbednosne službe Ukrajine (SBU) – Valentina Nalivajčenka.

Sergej Ivanov, moćni zamenik premijera Rusije, naveo je da su SAD i Rusija napravile kanal za bilateralne komunikacije o Ukrajini koji će voditi Viktorija Nuland, pomoćnica sekretara države za evropska i evroazijska pitanja SAD, i Grigorij Karasin, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije. Zvaničan razlog za to je „manje komplikovanje već delikatne Normandijske grupe“.

Dakle, sa jedne strane Keri i Nulandova dolaze u Rusiju i ne dobijaju ništa od onoga što su tražili, osim „kanala za komunikaciju“, dok istovremeno Nalivajčenko, kojim upravljaju SAD i za koga se priča da je agent CIA-e, biva izbačen od strane Porošenka. Takođe se priča da je Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova, sledeći koji će biti izbačen.

Pročitajte još:

Ukrajine kakvu znamo više nema, a neće je ni biti

ŠOK MEĐU UKRAJINCIMA: Ukrajinski general prešao na stranu Novorusa! (VIDEO)

RASPAD SISTEMA U UKRAJINI: Narod gladuje, regruti beže, a tajkuni otimaju!

Razlog zašto je Nalivajčenko otpušten nisu razni skandali korupcije u koje je umešan, već je to više pokušaj Porošenka da zameni „svoje“ ljude na svim ključnim položajima. To samo pokazuje da režim slabi, te da je potrebno da se učvrsti i utvrdi.

Takođe je sigurno da su Amerikanci svesni ovog procesa i da upravo zato žele direktan kanal komunikacije sa Rusijom, jer su SAD i Rusija jedine sile koje mogu da iskontrolišu Kijev.

Jedan od najboljih stručnjaka za Ukrajinu, Iščenko, kaže da su SAD došle do zaključka da je Ukrajina u potpunom haosu i da sada pokušavaju da se izvuku po svaku cenu. To je tačno, mada su male šanse da ćemo ove godine imati prilike da vidimo takvo političko izvlačenje.

Mora se uzeti u obzir da 300 miliona dolara koje je Kongres namenio za naoružavanje Ukrajini nije ništa i da neće promeniti ništa. Većina toga će biti ukradeno, a ostalo će propasti.

Očekivani napad ukrajinskih nacista na Novorusiju se nije dogodio. Jeste da svakodnevno ima granatiranja, ali nema nikakvog većeg napada. Da li je moguće da se ukrajinski nacisti plaše posledica mogućeg kontranapada Novorusije?
Takođe, postaje sve očiglednije da SAD nisu uspele da izoluju Rusiju i da ruska ekonomija funkcioniše bolje nego što je iko očekivao.

Dakle, ako ukrajinski nacisti ne mogu biti iskorišćeni za vojni napad na Novorusiju s ciljem da Rusija otvoreno interveniše i ako građanski rat u Ukrajini nije uspeo da proizvede izolaciju Rusije i sankcije kakve je Vašington želeo, kakve koristi onda SAD imaju od Ukrajine?

Naravno da je tu luka u Odesi, ali i brojni industrijski i prirodni resursi koje bi zapadne korporacije rado prigrlile, ali sve to bledi u poređenju sa ogromnim troškovima ekonomskih, društvenih i političkih problema u Ukrajini.

SAD su isto učinile u Avganistanu, Jemenu, Iraku, Siriji i Libiji i svaki put su se izvukle, barem politički. Zašto bi ovoga puta bilo drugačije?

Ukoliko su američki analitičari došli do zaključka da ne postoji nada da se primora Rusija da pošalje svoje snage u Donbas, onda Ukrajina postaje beskorisna.
Istina je da je u Pridnjestrovlju veoma opasna situacija, te da bi Rusija mogla da interveniše, ali iz nekog razloga SAD ne žele da izazovu krizu tamo. Možda SAD čuvaju Pridnjestrovlje kao poslednjeg keca u rukavu?

Biće interesantno pratiti šta će se desiti kada Avakov bude izbačen i kako će ukrajinski nacisti reagovati na to.

The Saker (vineyardsaker.blogspot.com)

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. munja says:

    Elde moćni zamenik premijera Rusije

  2. vlada says:

    Upravo su polagane velike nade u dobrovoljacke bataljone Ukrajinaca,oni jednostavno nemaju hrabrosti i kao i ustase granatiraju sa velike udaljenosti,pare koje americke vucibatine salju se uglavnom pokradu i gde smo sad? Salju prljavu hazarku Njuland da izvuce sta se moze izvuci a to je nista!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *