НЕШТО ВЕЛИКО СЕ ДЕСИЛО – Америка признала невероватан пораз

NEŠTO VELIKO SE DESILO – Amerika priznala neverovatan poraz

17 marta 2023

Obnavljanje diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana bio je zapanjujući poraz za Sjedinjene Države, koje ugrožavaju njihov uticaj na Bliskom istoku i širom sveta, piše kolumnista „American Thinker-a“, Tomas Lajfson.

„Šokantna vest da je Kina uspela da ubedi dva najveća neprijatelja — šiitski Iran i sunitsku Saudijsku Arabiju — da obnove diplomatske odnose u sporazumu koji je dogovoren u Pekingu, je zapanjujući poraz Amerike, koji ugrožava temelje našeg diplomatskog uticaja na Bliskom istoku, i širom sveta“, upozorava on.Ako Saudijska Arabija više nije pouzdan partner Vašingtonu u „obuzdavanju“ Irana i popravljanju odnosa sa Izraelom, onda su sve američke kalkulacije u vezi sa ravnotežom snaga na Bliskom istoku propale, navodi Lifson.

„Poenta je, u najmanju ruku, da je prestiž Amerike, kao i percepcija našeg uticaja u svetu, naglo pogoršan, iako naši propagandni mediji čine sve da američka javnost toga ne bude svesna“, primećuje on.

Istovremeno, po njegovom mišljenju, trijumf Kine na Bliskom istoku, gde je istisnula SAD sa pozicije najvažnijeg igrača, jedan je od glavnih znakova katastrofe koju je izazvala administracija predsednika Džoa Bajdena svojim postupcima.

„Ovo je veoma loša vest za nas, za naše evropske, japanske, korejske i tajvanske saveznike, koji zavise od snabdevanja bliskoistočnom naftom, kao i za Izrael“, rezimira Lifson.

Ranije se saznalo, da su Iran i Saudijska Arabija, uz posredovanje Kine, potpisali sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa, a planirano je da u roku od dva meseca otvore ambasade.

Zajednička izjava potpisana je nakon višednevnih razgovora između šefa iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, i njegovog saudijskog kolege u Pekingu. Napominje se, da ministri spoljnih poslova dve države nameravaju da se sastanu, kako bi razgovarali o primeni sporazuma.

Diplomatski odnosi između Teherana i Rijada prekinuti su 2016. godine nakon što su demonstranti protiv pogubljenja istaknutog šiitskog teologa Nimra al Nimra u Saudijskoj Arabiji, napali diplomatska predstavništva kraljevine u Iranu, ali su poslednjih meseci obe strane izrazile želju da reše nesuglasice.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *