НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА! АМЕРИЧКИ ИЗВИЂАЧКИ АВИОНИ ПОНОВО ИЗНАД СРБИЈЕ

NEŠTO VELIKO SE SPREMA! AMERIČKI IZVIĐAČKI AVIONI PONOVO IZNAD SRBIJE

10 jula 2024

Osmatračka letelica imala je uključeni transponder tokom ove operacije. Američka izviđačka letelica Bombardier Challenger 650 ARTEMIS opet je izviđala jugozapadnu granicu Srbije.

Ovo izviđanje došlo je posle skoro sedam dana od kada je predsednik Srbije obelodanio da članice NATO i takozvana KBS samozvanih vlasti u Prištini, sprovode osmatračke leteove u blizini granice sa Srbijom.Kako se vidi, osmatračka letelica imala je uključeni transponder tokom ove operacije.

Bombardier Challenger 650 po svojoj usataljenoj šemi, poleteo je iz 71. vazduhoplovne baze Miahil Kogaličeanu u Rumuniji, usmerio prema mađarskom vazdušnom prostoru i let nastavio uz granicu Mađarske i Srbije, a onda na tromeđi Mađarske, Srbije i Hrvatske ušao u vazdušni prostor Hrvatske leteo uz granicu sa Srbijom, ušao u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i obavio nekoliko kružnih letova na pravcu Tuzla-Sarajevo-Međugorje osmatrajući Srbiju.

Najzanimljivije jeste izjava predsednika, da su pojačani izviđački letovi kako bespilotnih letelica, tako i osmatračkih letećih platformi i dronova u okruženju, sa izviđačkim namerama prema Srbiji.

Vučić je takođe naveo, da su švedsko-nemačke osmatračke platforme uključene u osmatranje teritorije Srbije iz okruženja, i prikupljaju podatke.

Bombardier Challenger 650 ARTEMIS koristi se nad Evropom od novembra 2021 godine. U pitanju je sistem za izviđanje i praćenje ciljeva na više misija. Naime, to je senzorska platforma smeštena u poslovni avion tipa Bombardier Challenger 650 ARTEMIS.

Ovaj avion za sad intenzivno koristi Evropska komanda američke vojske.

Letelica je nastala u okviru Pentagonove vizije letelice, koja će pružiti putem mreže senzora sve potrebne informacije za komandovanje i upravljanje jedniciama na terenu.

Letelica je opitovana više meseci pre dolaska u Evropu početkom novembra 2021. Najviše je ispitivana u Arizoni.

Zapravo, ARTEMIS je zamena za odsluženi RC-12 Guardrail, koji je takođe angažovan na poslovima u osmatranju ruske vojske na istoku Evrope.

Ono što je za sad poznato o ovom avionu jeste, da letelica ima više senzora za prisluškivanje. Artemis, kojim upravlja američka privatna vojna kompanija Leidos, opremljen je senzorima za obavljanje ovih vrsta misija.

(TV Front)

KOMENTARI9 komentara

 1. VRSK says:

  Pa pošto smo prijatelji Rusa ne sumnjam da smo na meti i da u odredjenom trenutku ako dodje do nekog konflikta u Bosni ili na Kosovu i metohiji, NATO neće gubiti vreme već će gadjati u napret odabrane mete svrstane po prioritetima i vremenski tipa prvi dan gadjamo ovo,drugi dan ono itd…

 2. Sever pa jug- i -zapad (.ni Balkan ) pa istok says:

  Šta je ovde novo ? Jedino movi su Šveđani. Svakome je jasno zašto baš sada i zašto baš oni,

 3. hrvat čavo- glavac says:

  čuvaju svoju braću iz jednakog civilizacijskog miljea, šiptare

 4. Željko says:

  Susjedi, ja Vama pišem dvije godine na ovom portalu da će u slučaju, sve izvjesnijeg, poraza NATO u UA, NATO se morati "iskaliti" na nekomu, nažalost Vi ste jedine "mete" za NATO u Europi jer Vas gledaju kao "male Ruse"!

  • Hrvacki bolesnici sa Aldebaram planete says:

   samo ti komšija piši, niko te ne čita 😂

 5. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Bajata priča i otkrivanje tople vode. Nego šta je psiho-Hulja čekao dva meseca!? Dozvolu sa Zapada da pred kamerama izdramose*ri?

 6. milorad5 says:

  verovatno bi te to obradovalo ali u slučaju poraza NATO oni će se raspasti i ne vidim ko bi sem domaćih izdajnika jugoslavije želeo da napadne srbiju i dokaže NATO "veličinu"...a zna se kako bi prošli neovisni i ovi što lome prste kada se pozravljaju,tako da nema ništa od toga....ali zato s NATO paktom i EU koja je na SAMRTI idu svi komarci zajedno u kantu...videćemo uskoro ko je bio u pravu u svim kafanskim pričama pred raspad jugoslavije,ali meni se čini da su neovisni i ostali njihovi "prijatelji" sa balkana opet popuš...ali ovog puta će na dupe da im izadje kurč...a..prošli put su mnogo ubijali a jeftino prošli,sad nisu uspeli da ubijaju koliko žele ali će skupo da im se naplati SVE,i to sa kamatom...moja procena je da će od hrvata da ostane samo istorijska fusnota i to ona prava a ne izmišljena istorija i izmišljeni hrvatski kraljevi,samo zadnjih 100god. oni realno postoje kad smo ih mi srbi priznali i uveli u porodicu NACIJA i to im je plafon...znate po objavam rata se vidi ko je NACIJA a ko je ime na geografskoj karti...NDH nije NIKO objavio rat a takodje nikada niko nekoj hrvatskoj nije objavio rat,jer jednostavno za ostale oni nikad nisu ni postojali pa kako im objaviti rat zvanično:) a banditima sa druma niko ne objavljuje rat njih tamane sve nacije po službenoj dužnosti....

 7. Jovan Kojic -Perth says:

  Nedaj Boze da Rusija izgubi rat sa Ukrainom,Srbija bi bila pregazena uzduz i poprijeko za 24 sata.NATO bi kenuo iz 4 pravca .Jedan iz Madzarske.Drugi iz Bugarske .Treci istvremeno Bosna-Hrvatska.Cetvrti Kosovo-Makedonija.

 8. Gagi says:

  Osmatraju i kontrolisu kako se sprovode pripremni radovi za rudnike litijuma. Sta drugo moze da im bude nepoznato kada imaju sve informacije o nama, oni su ovde domacini sa svojim saradnicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *