НЕСВАКИДАШЊИ ДОГАЂАЈ: Руковали се потомци Хабсбурга и Принципа

NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ: Rukovali se potomci Habsburga i Principa

12 novembra 2018

Dok su se svetski lideri okupili u Parizu na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu kako bi obeležili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog „Rukovanje za mir“, prenela je Hina.„Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan“, rekao je organizator, austrijski umetnik Igor Petković.

On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mesec dana kasnije Austro-Ugarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svetski rat i na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Micko says:

    E, sad mi je lakse. Mnogo lakse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *