НЕСВРСТАНИ ДИГЛИ ГЛАС: Одлучно „НЕ“ новом колонијализму!

NESVRSTANI DIGLI GLAS: Odlučno „NE“ novom kolonijalizmu!

19 septembra 2016

hassan-rohani-nicolas-maduro-in-tehran-2-hr

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, rekao je za vreme održavanja samita Pokreta nesvrstanih u Venecueli da će predložiti transformaciju te organizacije u međunarodni pokret koji će reći „ne“ novom kolonijalizmu.

Državnici i predstavnici 120 zemalja okupili su se ove nedelje na venecuelanskom ostrvu Margarita gde je održan 17. samit Pokreta nesvrstanih – organizacije koju su 1961. u Beogradu osnovali jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, egipatski predsednik Gamal Abdel Naser, predsednik Gane Kvame Nkrumah i predsednik Indonezije Sukarno.

Na prostoru konferencijske sale za vreme održavanja Samita u Venecueli mogle su se videti projekcije lidera koji su utemeljili pokret kao i lidera koji su dali snažan doprinos.

Pokret je nastao kao pokret otpora blokovskoj politici, odnosno okupljao je države širom sveta koje su odbile da se svrstaju na stranu SAD-a ili SSSR-a.

Nakon Hladnog rata sam pokret izgubio je svoj nekadašnji uticaj mada je i danas, nakon UN-a, organizacija sa najvećim brojem zemalja članica.

I ranije je bilo pokušaja da se pokret revitalizuje, a tu želju sada je izrazio i predsednik Venecuele, Nikolas Maduro. To neće biti nimalo lako, imajući u vidu da se na ovogodišnjem Samitu pojavilo tek nekoliko predsednika dok su ostale zemlje poslale samo nižerangirane predstavnike.

Lideri koji su stigli su: predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, iranski predsednik Hasan Rohani, palestinski predsednik Mahmud Abas i lideri levičarskih zemalja Latinske Amerike – kubanski predsednik Raul Kastro, bolivijski predsednik Evo Morales i ekvadorski predsednik Rafael Korea.

(advance.hr)

KOMENTARI6 komentara

 1. Pitagora says:

  Da se ne lažemo: sa retkim izuzecima, nesvrstani, odnosno bivši nesvrstani su za priznanje nezavisnosti Kosova.

 2. Milos says:

  Uglavnom su to sad svrstani uz USA .

  • Za Srbiju says:

   Pokret nesvrstanih finansirao je Pentagon da bi oduzeo kolonije svojim zapadnim saveznicima. Danas su to kolonije SAD.

 3. tinman19 says:

  Nesvrstani pokret više ne služi ničemu, ne postoji više blokovska podjela uz koju se oni neće svrstati. Prema tome, cijeli taj cirkus oko nesvrstanog pokreta je rudiment nekog davno prošlog vremena, a oni žive u uspomenama i nostalgiji za vremenima kada su kojekavi afrikanci i azijci mislili da predstavljaju nekakvu prijetnju blokovskom svijetu. Sve jedan važniji od drugog, Mugabe, Abas, Rohani. Čak i u tekstu piše da su na sastanak došli asistenti i kancelarijski službenici, a ne predsjednici država.To pokazuje koliki kredibilitet ima ovaj sastanak nesvrstanih.

 4. Gordan says:

  Sve članice "nekadašnjih", tkz."Nesvrstanih zemalja", će postati članice EuroAzijske Unije.

 5. tinman19 says:

  Kako mogu južnoameričke države postati članice euroazijske unije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *