НЕТАНИЈАХУ НАПРАВИО НИЗ КЉУЧНИХ ГРЕШАКА: Само 800 војника бранило југ, ово је цела истина

NETANIJAHU NAPRAVIO NIZ KLJUČNIH GREŠAKA: Samo 800 vojnika branilo jug, ovo je cela istina

12 oktobra 2023

Izraelski premijer je svojim odlukama doveo do jačanja Hamasa, a u ključnom trenutku ostavio je granicu sa Gazom sa minimalnom zaštitom, tvrdi izvori američkog novinara.

Dani Benjamina Netanijahua na funkciji su odborojani, pošto je upravo njegova politika omogućila tekući napad Hamasa bez presedana, piše čuveni novinar Simor Herš, pozivajući se na svoje izvore.„Netanijahu je gotov. On je hodajući mrtvac. Na funkciji će ostati samo dok pucnjava ne prestane… možda još mesec ili dva“, citira čuveni novinar anonimnog sagovornika kojeg predstavlja kao veterana izraelskog aparata za nacionalnu bezbednost sa unutrašnjim saznanjima o nedavnim događajima.

Heršov sagovornik napominje da se Netanijahu uvek protivio Sporazumu iz Osla iz 1993. godine, koji je prethodno palestinskim vlastima dodelio nominalnu kontrolu nad Zapadnom Obalom i Pojasom gaze.

Netanijahuovo „Frankenštajnovo čudovište“

Kada je drugi put postao premijer 2009, Netanijahu je „izabrao da podrži Hamas“ kao alternativu palestinskim vlastima u Istočnoj Obali, i „dao im novac da se uspostave u Gazi“, kaže Heršov izvor.

Sklopljen je aranžman sa Katarom, koji je počeo da šalje stotine miliona dolara rukovodstvu Hamasa uz odobrenje Izraela, navodi Herš.

„Insajder mi je rekao da je ‘Bibi bio ubeđen da će imati veću kontrolu nad Hamasom uz katarski novac – neka povremeno ispaljuju rakete na južni Izrael i imaju pristup tržištu rada unutar Izraela – nego što bi imao sa palestinskim vlastima. On je preuzeo taj rizik“, piše Herš.

Time je Netanijahu stvorio „Frankenštajnovo čudovište“ za koje se nadao da će moći da kontroliše, napominje čuveni novinar.

Razlog odsustva izraelskih vojnika

Tekući napad Hamasa, bio je „direktan rezultat“ Netanijahuove odluke da „dozvoli grupi pravoslavnih doseljenika da proslave Sukot na Zapadnoj obali“, uprkos „negodovanju lokalnih komandanata“, navodi Herš.

Sukot je jesenji praznik kojim se obeležava putovanje predaka Jevreja u dubine pustinje, a zahtev doseljenika je usledio u vreme ekstremne napetosti zbog još jednog incidenta na Zapadnoj obali, kada su jevrejski doseljenici 6. oktobra „divljali kroz grad“ i ubili 19-godišnjeg Arapa, citira Herš Asošijeted pres.

Smrt mladića, dodaje se u izveštaju AP-a, „označila je poslednju u naletu izraelsko-palestinskih borbi u kojima je do tada ove godine poginulo skoro 200 Palestinaca – što je najveći godišnji broj poginulih u oko dve decenije.“

Za proslavu Sukota, koja se održava u blizini palestinskog sela poznatog na hebrejskom kao Havare, bila je potrebna izuzetna zaštita, s obzirom na napetost zbog najnovijeg incidenta.

Navodno, izraelska vojska je uz odobrenje Netanijahua otpremila dva od tri odreda od 800 vojnika, čija je misija obezbeđivanje granice sa Gazom, da obezbeđuju proslavu festivala.

„To je ostavilo samo 800 vojnika na granici sa Gazom“, citira Herš svog sagovornika, koji dodaje da su tako „izraelski građani na jugu ostali bez vojne zaštite deset do 12 sati. Bili su prepušteni sami sebi. I zato je Bibi gotov.“

Heršov sagovornik je napad u južnom Izraelu nazvao „najvećim vojnim neuspehom u izraelskoj istoriji“, tvrdeći da su u Jomkipurskom ratu 1973. godine „ubijani samo vojnici“, a da su „prošle subote dvadeset i dva naselja na jugu bila satima pod kontrolom Hamasa čiji su pripadnici išli od kuće do kuće“ i navodno ubijali civile.

(RT Balkan)

KOMENTARI2 komentara

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    Jehovci prosvirali.

  2. milorad5 says:

    hamas je njihov oni očigledno rade zajedno...ili bar idiotski jevrej misli da rade zajedno i da može da maže sve redom...mislim da su se zajeb.opasno sa hamasom...za sad su u istom koritu još uvek...ali iz različitih pobuda...na kraju će netanijahu da bude najveći ubica jevreja na svetu,ne hitler...ovo što rade i hamas i izrael je očigledno orkestrirano ludilo po dogovoru ali mislim da će ishod biti mnogo drugačiji od onoga što i jedni i drug spremaju jedni drugima u potaji...izgoreće svi zajedno,to je jedini ishod ovog paklenog točka mržnje koji su ponovo okrenuli još jedan krug...e pa ZADNJI IM JE KRUG TO, SAD SU PRETERALI...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *