НЕТАНИЈАХУ ПРЕТИ ИРАНУ: Одмах излазите из Сирије, нећемо…

NETANIJAHU PRETI IRANU: Odmah izlazite iz Sirije, nećemo…

15 januara 2019

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će njegove trupe nastaviti da napadaju iranske snage na teritoriji Sirije. Ovo upozorenje dolazi nakon što je načelnik izraelskih snaga priznao da je Izrael ciljao iranske trupe „stotine puta“ u Siriji.

„Govorim vam, odmah se izlazite odatle. Nećemo prestati da vas napadamo“, rekao je Netanijahu na ceremoniji imenovanja novog načelnika Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga Aviva Kočavija.Netanijahu je ismejao iranskog zvaničnika koji je negirao prisustvo iranskih vojnika u Siriji i rekao da je Iran samo imao savetodavnu poziciju.

„Oni uvek lažu. Oni lažu u vezi sa tim i lažu kada govore da  je propao pokušaj lansiranja satelita u svemir“, rekao je Netanijahu aludirajući na izveštaj prema kojem je iranski ministar za komunikacije priznao da je pokušaj lansiranja propao.

Netanijahu je optužio Iran da to upotrebljava kako bi se prikrile njihove stvarne namere za razvoj balističkih raketa.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Micko says:

  Udara sakom o sto, kao majmun. Izgubio mozak, jede ga neko cudo iznutra, bacio mu neko cini. Konacno.

 2. Miraš says:

  Gradjanski rat u Siriji je počeo 2011 godine, a u Izraelu, takođe i u SAD tada na početku rata su sasvim drugačije planirali ishod tog rata. Npr, u američkom Stejt departmentu na početku 2012 godine važilo je mišljenje da pod brojem 1. državu Iran treba strateški da izoluju da ne može da utiče na tok sirijskog rata i na ceo Bliski Istok. A za Rusiju bilo je tada napomena da ceo američki angažman u pogledu Sirije i Bliskog istoka može se naći u opasnosti, čak i do otpočinjanja rata sa Rusijom. Međutim pretpostavljali su tada 2012 godine Rusija se neće umešati kao što se nije umešala 1999 godine u njihovu intervenciju na Kosovu. Bili su ubedjeni da Rusija koja je imala autentične etničke i političke veze sa Srbijom pa se nije bunila, a takve veze ne postoje između Rusije i Sirije, pa se tako neće buniti ni umešati ni povodom Sirije. ... Zatim računali su da će uspostaviti novi režim u Siriji koji će u Vašingtonu videti prijatelja, a ne neprijatelja. Smatrali su da Vašington tada je uživao značajna priznanja kao borac za ljude u arapskom svetu, a protiv korumpiranih režimea. Novi sirijski režim će biti otvoren za mirovne pregovore sa Izraelom. Libanski Hezbolah će biti odsečen od Irana kao sponzora jer Siriji neće više biti tranzitna tačka za iransku pomoć, snabdevanje i projektile. Na kraju i izraelski zahtevi za opravdane napade na iranske nuklearne objekte biće oslabljeni. Ceo svoj plan videli su kao jeftin i visoko efikasan pristup da jedan neprijatelj (Sirija) bude odstranjen, a još dva neprijatelja (Liban i Iran) da budu oslabljeni. Čak smatrali su da RIZICI SU NULA. Zatim procenjivali su da kao što operacija u Libiji nije imala značajnih dugoročnih posledica po region isto tako ni sirijska operacija neće imati značajnih dugoročnih posledica. ... Greške u toj proceni sada se jasno vide. Rusija je bila slaba 1999 godine da se umeša povodom Kosova, ali već 2012 nije bila baš toliko slaba. Zatim rusko-sirijske veze nisu etničke, ali jesu duge prijateljske i političke veze. Potcenili su i strateški značaj Sirije za Rusiju - jedina luka u Sredozemnom moru i tada nerazvijena ali ipak ruska baza u Tartusu. Zatim postojala je i tada 2012 godine baš duga i raznovrsna istorija loših američko-sirijskih odnosa, te u takvoj zemlji nisu trebali da računaju da će brzo ostvariti sebi prijateljski režim.

 3. Miraš says:

  Da vidimo šta je sve time izgubio Izrael koji znamo da se baš značajno oslanja na državu SAD. 1. Nema planiranih pregovora Sirija - Izrael o sklapanju mira u kojima bi "prijateljski režim" iz Damaska pretpostavljam konačno dao Izraelu ranije okupirani Golan, nego dobro se čuje sa raznih zvaničnih pozicija iz Sirije da Golan i dalje smatraju okupiranom teritorijom i da Izrael treba da napusti tu teritoriju. 2. Veza Iran-Sirija-Liban nije presečena te otuda stalni izraelski napadi u Siriji na iranske snage i Hezbolah. Nije dobro što će Izrael tim povodom i dalje napadati ili pokušavati da napada, ali činjenica je da evo nakon 8 godina nisu postigli šta su hteli. Puno izraelskog truda, a ipak nema očekivanih rezultata. Sirija će se i dalje stabilizovati i jačati, a time i Liban će imati bolje pozicije nego danas. 3. Dugotrajne posledice po region postoje jer kad se SAD konačno povuče iz Sirije, desiće se i to mada ne tempom koji je najavljen, tada će Izrael još lošije stajati. Pretpostavljam da povodom dva poslednja vazdušna napada izraelskih snaga nije bilo oštrijeg reagovanja iz Sirije, a mogli su zauzvrat da gađaju ciljeve u Izraelu, samo zbog najavljenog američkog povlačenja. Međutim kad se amerikanci konačno povuku Izrael će dobiti uzvratne udare najpre po izraelskim bazama na okupiranom sirijskom Golanu, a možda i dublje na teritoriji Izraela. 3. Zaboravlja se da Irak se sprema da tokom 2019 godine traži povlačenje američke vojske iz Iraka. Kadgod da Irak to realizije tada će ciljevi Izrael još više pasti u vodu. 4. Izrael se baš udobno oslanja na dušek Amerika i prete sada direktno Iranu. Kakvo god zlo da su sad smislili protiv Irana ta zemlja će izdržati. Ali šta će biti za dve-tri godine kad dušek Amerika bude ispuvan??? Na duže staze Izrael uopšte nema dobru strategiju. Ko poživi videće keoz šta će sve proći Izrael i na šta će ličiti država Izrael za 10-20 godina.

 4. Slobodanka says:

  Kao što napaćena Sirija ne poklanja svoj okupirani Golan, slično tako ni mi ne treba da poklonimo KIM, ne treba da pristanemo na sramni Sve-ubi-hvatni sporazum Beograd-Vašington (Priština). Jasno je da SAD kontroliše tkzv. Kosovo, prema tome od nas se traži da poklonimo KIM državi SAD. Međutim uporedo kako gube i povlače se vojno iz Sirije i sa Bliskog istoka, i istovremeno gube u ekonomskoj utakmici sa Kinom i drugim državama, sve manje će im trebati naše KIM kao strateški važna teritorija. ... Ne moramo da pravimo oštre zaokrete u ponašanju i na taj način da izazivamo još uvek jakog djavola, ali možemo da ne žurimo i da ne srljamo kao muva bez glave.

 5. zora says:

  Izlazite iz Sirije,kao da mu Sirija pripada.Ovi su se mnogo osilili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *