НЕТАНИЈАХУ: Пријатељство са Путином спречило сукобе у Сирији

NETANIJAHU: Prijateljstvo sa Putinom sprečilo sukobe u Siriji

12 septembra 2019

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je uoči susreta sa predsednikom Rusije u Sočiju izjavio da je direktni kontakt koji je ostvario sa Vladimirom Putinom omogućio njegovoj zemlji da spreči sukob sa Rusijom u Siriji.

Prema njegovim rečima, za njega su najdragoceniji direktni kontakti sa Putinom.

„Upravo to je pomoglo u sprečavanju sukoba, iskreno govoreći, gotovo neizbežnog, zbog nesuglasica između zadataka ratnog vazduhoplovstva Rusije i naših vojnih dejstava tokom operacije u Siriji“, precizirao je premijer.Ovi kontakti doprinose i razvoju uzajamno korisnih ekonomskih veza između Rusije i Izraela, dodao je Netanijahu u razgovoru za RBK.

„Ta koordinacija je moguća samo zato što se ja i predsednik Putin međusobno poštujemo. Mi zaista razgovaramo kao jednaki, otvoreno, bez ikakvog nipodaštavanja. Govorimo direktno, nazivajući stvari svojim pravim imenima“, zaključio je Netanijahu.

Pregovori Putina i Netanijahua planirani su za četvrtak. Prema saopštenju pres-službe Kremlja, na sastanku će biti razmotrena pitanja daljeg razvoja bilateralne saradnje, a lideri dve zemlje će razmeniti mišljenja o situaciji na Bliskom istoku.

Kabinet šefa izraelske vlade izjavio je da Putin i Netanjahu planiraju da razgovaraju o „regionalnim pitanjima, uključujući situaciju u Siriji, sa naglaskom na jačanje mehanizama vojne koordinacije“.Od jeseni 2015. godine između Rusije i Izraela funkcioniše mehanizam za komunikaciju koji je predviđen da ih zaštiti od slučajnih sukoba i drugih opasnih incidenata tokom operacija u Siriji. Komunikacija se vrši između ruske vazduhoplovne baze Hmejmim u Siriji i izraelskog komandno-štabnog kompleksa „Kirija“ u Tel Avivu.

Rešavanje mehanizama i procedura saradnje koje koriste ruska i izraelska vojska postala je posebno relevantna nakon rušenja izviđačkog aviona Il-20 ratnog vazduhoplovstva Rusije, koju je sirijska protivvazdušna odbrana slučajno oborila 17. septembra prošle godine prilikom odbijanja izraelskog vazdušnog napada.

KOMENTARI15 komentara

 1. Miraš says:

  Moraćemo početi voditi evidencije ko sve posećuje Moskvu neposredno pred izbore u svojoj zemlji. Izbori u Izraelu održaće se 17 septembra, izraelski glasači će videti Netanijahua u Rusiji 5 dana pre izbora. U Izraelu ima poprilično novog stanovništva doseljenog iz Rusije, iselili su se zbog velike krize u Rusiji 90-tih. Oni kad glasaju njima je važno da je Izrael u dobrim odnosim sa Rusijom. Predstojećim izborima služi i ovo > Netannjahu: "...ja i predsednik Putin se međusobno poštujemo. Mi zaista razgovaramo kao jednaki..." U prevodu: Eto koliko sam ja Netanijahu velik političar, jednako kao i Putin. Za mene velikog lidera glasajte i za moj Likud, zaboravite kandidate drugih stranaka.

  • Slobodanka says:

   Oni drugi izraelski glasači koju ne cene Rusiju videće isto pozitivno Netanjahuov susret sa Putinom > lukavstvo je korisno, neprijatelja dobro prostudiraj i što god možeš poradi na njemu.

  • Slobodanka says:

   Netanijahu tvrdi da direktni kontakt koji je on ostvario sa Putinom omogućio je Izraelu da Izraelska vojska ne udje u sukob sa Rusijom (ruskom vojskom) u Siriji. Sasvim suprotno direktni kontakt tog kvaliteta Netanijahu nema sa Teheranom, ni sa Damaskom te to omogućuje Izraelu da u Siriji napada tj. sukobljava se sa iranskim snagama i sa Hezbolahom. Netanijahu radi VEOMA LUKAVO, jer te suprotnosti medju saveznicima na suprotnoj strani mogu dovesti do raspada astanske trojke Rusija-Iran-Turska a "trojka" ima za cilj da baš ona obezbedi posleratna rešenja za Siriju. Ako bi se raspala astanska trojka onda bi za Siriju bio nadležan samo "proces u Ženevi" tj. rešenja koje bi odredio Zapad.

 2. Miraš says:

  Rusija je velika sila te mnogi šene pred njom. Lideri iz Srbije? Srbija nema ni svoj kulturni centar u Moskvi što dokazuje našu površnost i nezainteresovanost za tu veliku zemlju. Ali povremeno kad im treba nacrtaju se i naši u Moskvi.

 3. Slobodanka says:

  Zašto ga prima Putin? Da i on snimi i pročita najagresivnijeg protivnika Sirije, koji je poznat po tome da ne odustaje. Izrael je u SAD najpovlašćenija strana država i dugogodišnji američki super igrač na Bliskom Istoku, papreni mališa nije za potcenjivanje.

  • Mile says:

   Nažalost, dobiće na izborima u Izraelu. Benjamin N. može da izazove novi veći rat na B.I. (svetski), u tome je opasan slično koliko i Bolton, a u Americi i posle boltona biće bolton.

  • Mile says:

   Gde sme da ga ne primi. Bio bi još gori da ga ignorišu, tek onda bi pokazao lukavstvo i agresivnost.

  • persida says:

   Ako mora da ga primi da bi "procitao", onda znaci da ga jos uvek nije procitao. E, sad, zasto prima Vucica? Da i njega procita. Putin je, ocito, veoma nacitan covek.

   • Slobodanka says:

    Savremena Rusija po drugim zemljama ne meša se u unutrašnje stvari. Ne ni slučajno na način kako to radi SAD, Soroš i sorošoidi, EU, zatim V.B. i ostale države EU pojedinačno. Rusija prima to što je izabrano tačnije "izabrano" i nastoji koliko može da utiče na takav materijal. Lepše rečeno na takve goste.

   • Slobodanka says:

    Uvek se nešto novo dešava, važno je otkriti ili bar naslutiti aktuelne planove druge strane.

 4. teoretičar says:

  Pa ono što je bolo oči na početku i malo smo sa neprijatnošću i sumnjom posmatrali, najzad je osvetljeno i vreme je da sagledamo otvoreno pravo stanje stvari u Siriji. Netanijahu je vrhunski saveznik Amerike i Američkih vojnih snaga generalno pa i u Siriji i neprijatelj Rusije u Siriji a verovatno i šire. Netanijahu je takođe saveznik sa Saudijskom Arabijom i najžešći neprijatelj Irana. Putin nije u stanju da blokira Netanijahua niti da zaustavi vojne napade Izraela u Siriji i igra sitno lukavo na "Koga ne možeš pobediti, ti se udruži". Dakle, prava istina ovog svaeza između Rusije i Izraela leži u nemoći Rusije. Putin jednostavno nesme da udari na izraelske snage i akcije u Siriji, jer to bi bio udar na Amerikance i onda mu ostaje da glumi lukastvo. To je prava istina Sirije. Teško onom koga Rusija brani. Sirija je sravnjena sa zemljom i još uvek Izrael bombarduje i Damask i sve što mu dune u Siriji a za to vreme naredi Rusima da ugase sijalice. Naravno da me ta slabost Rusije nervira a još više me nervira kada neko tu traži neki izvor lukavosti Putina i Rusije. Nije lukavost nego kilavost. Rešenje situacije u Siriji leži u Americi i Izraelu. Rusiji ostaje samo da čeka dok Ameri i Izraelci ostvare svoje ciljeve tamo i da to onda potpiše i kaže "pobedili smo u Siriji i sada se povlačimo". Dakle Rusija je u Siriji propala kroz trule gaće, obrukala se i sada slede posledice i kazne. Sdruge strane Putin poltroniše i Turskoj a Turska je u dogovoru sa Amerikom umirila Ruse sa kupovinom kojekakvog naoružanja navodni raskidajući ugovor sa Amerikom, što uopšte nije tačno. Imate vremena da vidite koliko su provozali Putina kroz Siriju i videćete. Dosta smo im davali vremena a sada je došlo vreme da se ipak prizna da je akcija Rusije u Siriji propala. Trenutno daju na znanje Rusiji da i Hmejmim mora malo da iseli i smanji doživljaj. Čeka se da Putin pragmatično shvati da je izgubio u Siriji. Smlatio ga savez Turska, SAD, Izrael a Putina su lukavo navukli da i sam stupi u savez sa Turskom i Izraelom, dve države koje imaju teritorijalne i druge pretenzije prema Siriji, dve države koje su tipični i osnovni saveznici SAD. Jadan Asad. Skupo plaća još nekoliko godina na vlasti. Sirijski narod je kolapsirao i tek sada ga čeka neizvesna budućnost koja mu se uopšte ne smeši. Ne bi me nimalo čudilo da Netanijahu, Tramp i Erdogan do kraja okrenu Putina protiv Sirije, mada bi to bilo pomalo previše čak i za, izgubljenog u Siriji, Velikog Putina. Sirija je krah Putin ere.

 5. teoretičar says:

  Ono što Amerika nije uspela sa ISILom zbog upada Rusije u Siriju, uspela je kasnije sa Turskom, Izraelom, Kurdima i svojim vojnim snagama u Siriji. Putin nije uspeo da eliminiše ove tri sile iz Sirije, nego naprotiv, njegovom greškom Turska i Izrael su ušle više u Siriju nego što im je trebalo na početku, a američke vojne baze su držale Rusiju na smanjenom prostoru i smanjile joj prostor manevrisanja. Trenutno mi nije jasno da li su se Putin i njegovi savetnici preračunali ili totalno pogrešno procenili situaciju u Siriji i svoje mogućnosti i na početku pomalo i naizgled uspešna taktika je danas doživela slom. Danas u Siriji više ne ratuje Rusija nego Turska i Izrael uz pažljivu podršku američkih snaga. Ali kažem, posledice zbog ovog teškog promašaja Putina tek stižu za Rusiju.

  • Slobodanka says:

   Omašio si u oceni situacije. Emocije Vas sputavaju. 1. Turska u Siriji nije dobrodošla, ali jedino ona može da slomi savez Sirijskih Kurda sa SAD. Evo Turska je upravo objavili vest koja je šok za sirijske izbeglice u Turskoj. Preseljavaju ih masovno iz Turske u tu tampon zonu na severu Sirije istočno od Eufrata i dubine 5-15 km. Biće to šok i za Sirijske Kurde jer na taj način će pored arapskih tj. sirijskih civila dobiti i bivše pripadnike raznih militantih grupa poput pripadnika FSA (Slobodna sirijska armija) i drugih grupa. Dobiće tu "čorbu" na teritoriji koja je najgušće tj. najviše naseljena Sirijskim Kurdima. 2. Cilj onog što zovemo duboka država SAD, a medju njima najinteresantniji su Iluminati jer oni su najbolje sakriveni i ne nalze se samo u SAD - je izazivanje novog svetskog rata. Cioniste puno lakše prepoznajemo, ali iluminate teže. Dobro skrivena tajna moć je uvek najopasnija. Ko je sve medju njima i dokle sve doseže njihova moć? Zato se ne slažem sa jednostavnim vidjenjem mnogi komentatora da problem pravi samo agresivni cionizam... Zadatak za Rusiju je prilično složen: oslobadjati i osloboditi Siriju, a pritom ne dozvoliti izazivanje novog svetskog rata. Rešenje i u takvim (ne)uslovima postoji. Ne budite pesimista.

   • teoretičar says:

    Da vam kažem istinu? Pa...sve dok Rusija ne uđe bar sa svojom bazom u Srbiju, biću pesimista. Srbiju dave i osmatrajući bubnjeve sa Zapada, nema nam spasa bez Rusije. Neka bude bar kao u Siriji, radovao bih se i tome. Svejedno nas razvlače a kad je već tako, bar da ostanemo na našem Kosovskom zavetu. A to za Putina sam malo oštrije startovo jer smatram da je učinio dosta i da čak ni on nema više snage niti svežine da nastavi. Smatram da treba da povuče potez kao i Jeljcinj kada je njega postavio. Učinio je on dosta, ali ne može sam u Siriji a taktika se ipak isplatila. Kažem, uradio je sasvim dovljno da bude upisan velikim slovima u Svetsku istoriju i zlatnim u Rusku.(navikli su se na njega, izučili ga i više nema one nepredviljivosti kojom se probio. Bolje da se povuče sada, nego da čeka neke pretumbacije. Novi lik u Rusiji bi daleko više učinio i možda sprečio pretumbacije bilo koje vrste a i za to je Putin izgradio osnove. Vreme mu da se povuče neporažen a da konce vuče i dalje duboko iz tamne pozadine. I nek ispuni svoju želju da trkne malo do Brazila kao turista. Iskreno mislim da mu slava nije udarila u glavu i da će nas iznenaditi sa naslednikom)

    • Slobodanka says:

     Putin strategije ne pravi sam. Oko njega je tim stručnjaka i stratega. U novinarstvu uobičajeno je reći samo ime predsednika ili premijera, radi kratkog i efektnog pisanja. Hoću da kažem znaće i dalje ruski vrh da pravi iznenađenja. Neće sad ništa značajno reći u pogledu Srbije, šta misle kako će se dalje odvijati situacija kod nas i ono što nas najviše interesuje. To tako mora da bude. ... Zar nije bilo veliko iznenađenje kad su se 30.09.2015 godine pojavili u Siriji? A zapravo Sirija ima dugogodišnju vojnu saradnju baš sa Rusijom, zatim i političku pa i ekonomsku. Rusko vojno prisustvo u Siriji, ali u manjem obimu, postojalo je i pre toga. Ko je drugi tamo mogao da se pojavi nego Rusija? Što smo se uopšte baš onoliko iznenadili? Tada pre početka te vojne intervencije Rusije u Siriji, Rusi su izgledali nedovoljno zainteresovano, kao da spavaju. Kad ono HOP. Iz toga jasno je da to što sad ne znamo kako ćemo se Srbija snaći, to ne treba da bude razlog za našu nestrpljivost. Npr. Hrvati su baš prenosili vesti prilikom Putinove poslednje posete Srbiji. Svi njihovi razni eksperti u TV emisijama su zaključili da nema ništa od toga kako se većina Srba nada da će nam Rusija vojno pomoći. Zapad, uključujući i Hrvatsku, ni ne treba da bude sposoban da pročita kako i šta će se dešavati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *