НЕТАЊАХУ ИЗДАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ ИЗРАЕЛСКОЈ ВОЈСЦИ: Чак и Руси изненађени

NETANJAHU IZDAO HITNO NAREĐENJE IZRAELSKOJ VOJSCI: Čak i Rusi iznenađeni

22 septembra 2018

Komandant izraelskog vazduhoplovstva Amikam Norkin susreo se s ruskom vojnom komandom u petak kako bi razgovarali o brojnim temama, uključujući nedavno obaranje aviona Iljušin-20.

Nakon sastanka sa ruskom komandom, Norkin je obavestio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o rezultatima sastanka. Kancelarija Netanjahua je objavila izjavu u kojoj je premijer pozvao izraelsku vojsku da održava kontakt sa ruskom vojnom komandom u Siriji.

– Ovog jutra premijer Netanjahu održao je sastanak sa rukovodstvom bezbednosti, tokom kojeg je poslušao detaljan izveštaj komandanta vazduhoplovstva Norkina o razgovorima u Moskvi – navodi se u saopštenju.

– Premijer je naredio Norkinu da nastavi sa stalnim kontaktima sa Rusijom – navodi se u saopštenju.

(Pravda)

KOMENTARI15 komentara

 1. Miraš says:

  Da je premijer Izraela izdao i to hitno naredjenje izraelskoj vojsci da održava kontakt sa ruskom vojnom komandom u Siriji - ovo je i dobra i loša vest. Malo više ovo drugo – loša vest. Dobra je samo koliko pokazuje da Izrael ne sme da potceni vojni potencijal i vojnu nadmoć Rusije, a jasno je da je SAD glavni i prvi saveznik Izraela. Loša je zato što govori da će Izrael nastaviti sa vazdušnim napadima na Siriju a posebno na iranske objekte u Siriji i na sve moguće puteve i objekte za dostavu oružja libanskom Hezbolahu. Čak smatram da će se sa takvim akcijama Izrael sada žuriti zato što je Iran obećao da će dostaviti svoj raketni sistem S-300 Siriji što je za Izrahel opasnost. Verovatno zbog toga (vest koja nije kod nas objavljena) u nedelju su Izrahelci gadjali iranski transportni avion u Damasku, uspeli su da ga zapale i da ubiju pomoćnika pilota. Dan posle toga 17.09. odigrali su deo svoje nečasne uloge prilikom obaranja ruskog aviona Il 20, a posledice toga biće da više neće smeti da najave samo 1 minut pre kao što su uradili ovaj zadnji put. Dakle nadam se tj. očekujem da će izgubiti dosadašnje preimućstvo. Ako npr. najavljuju svoje akcije najmanje dva sata ranije o tome može biti obaveštena Sirija i njeni saveznici te bar će skloniti ili zaštitti ono najvrednije i šteta će biti što manja. Od 18.09. do 26.09. u okviru vežbe koju je u istočnom Sredozemlju najavila Rusija važe zone zabranjenog letenja ispred sirijske obale i ispred libanske obale, a i ispred severnog Izraela, zatim još na nekoliko mesta oko i u širem rejonu Kipra. Nema ruskih komentara zašto su to uradili, a moguće je da su pretpostavljali napad na njihove dve baze. Inače ovo je taman dovoljno vremena da Iranci isporuče to što žele, ako nisu dosad. Izrael će moći da napada i dalje, ali izgubiće dosadašnje preimućstvo, izgleda da odsad će se tako mučiti.

  • Nina says:

   Neka stvorenja su stvarno samo slučajno u ljudskom obliku. Tako i ovi Izraelci, baš im se žuri bez obzira na sve. Kao izjavili su saučešće, a iskreno nemaju oni osećaja niti obzira ni da Rusi pokupe ostatke svojih poginulih i da sumiraju sve rezultate istrage. Žure se da nastave da kontaktiraju sa živim kolegama poginulih, a i ti živi i poginuli svi su iz iste ruske vojne baze. Teraju bezdušno samo njihov interes da nastave svoj dosadašnji zločinački poduhvat. Eto u tome je iznenadjenje.

 2. Miraš says:

  Zašto sada nisu išli na potpunu zabranu Izraelu da napada? Mogu da izdaju zabranu, a Izrael će opet da krene znači oborili bi bar 4 izraelska aviona. Šta onda sledi? Možda zato što SAD i Zapadu smetaju dve stvari: obnavljanje Sirije i te dve ruske vojne baze za koje se zna da će duže vremene biti prisutne i u Siriji i na Bliskom Istoku. Oni sada traže bilo koji povod da napadnu Siriju ali i da napadnu te ruske baze. Dakle i obaranje nekoliko izraelskih aviona može biti povod za takvu akciju. Tri dana pre napada na Siriju trojne NATO koalicije 14.04. 2018. tj. ove godine britanska štampa je pisala da će uništiti pomorsku bazu u Tartusu, a ugovor za nju je potpisan baš krajem prošle godine. Dakle malo više od 3 meseca. Inače avio baza u Hmejmimu im smeta zbog toga što je suviše blizu Indžirliku. Dakle kada SAD, V.B. Francuska i Nemačka sada brinu za civile u Idlibu i obećavaju unapred napade oni razmišljaju i o tome da je stigla dobra prilika da značajno oštete rusku avio bazu u Hmejmimu, i po cenu svetskog rata. Operacije snaga SAA u Idlibu bi dugo trajale (mesecima) i taman u više bombardovanja nadaju se da bilo bi uspeha. S druge strane Rusija ne želi da otvori u Siriji treći svetski rat, nego da okonča ovaj sirijski rat. Svi saveznici Sirije žele, a naravno i sama Sirija, da ona iz rata izadje sa što manje bremena tj. da Sirija bude ipak manje razrušena. Loviće se i lovkati još na razne načine do samog kraja sirijskog rata.

 3. Miraš says:

  Napomena: SAD ima u svetu 650 baza koje su razne veličine, nisu sve velike neke su i manje. (Neki autori pišu da imaju i više od 650 baza.). Rusija ima malo više od 20 vojnih baza u inostranstvu. Bez obzira na toliku nesrazmeru u Vašingtonu i na Zapadu paniče zbog eventualnog otvaranja novih ruskih baza negde u svetu, a najviše im smetaju ove dve u Siriji. Smetaju im i one druge te na samitu NATO-a u julu tražili su da Rusija povuče svoje vojne snage iz Pridnjestrovlja, iz Abhazije i iz Južne Osetije, a naveli su i Ukrajinu u kojoj je teško dokazati postojanje vojnih snaga R.F. Medjutim npr. u Južnoj Abhaziji Rusija ima 4 vojne baze, itd. Na kraju sećamo li se onih gnjavljenja i davljenja da je u Nišu špijunski centar, a ne rusko-srpski humanitarni centar. Zatim pokušaja da EU (čitaj NATO) preuzme aerodrom u Kraljevu.

 4. Deda Micko says:

  Trt na kvadrat, pa oni su uvek u kontaktu, ovo je bacanje prasine u oci i dalje ponizavanje Rusije. Care Putko, izraelska lutko.

  • Miraš says:

   Gorane, možda si ti Jelena M. jer ranije si predlagao da udjemo u NATO. Zato mesecima pišeš sve što možeš protiv Rusije, a ubedljivo najveća tvoja stavka je ko je bila Putiniva mama. Vidi se ogromna glupost: žena koja je bila fabrička švalja pa zatim pomoćni bolničar po tebi je važna cionistička ličnost. Na moćnom Zapadu bi se upitali gde rastu takve budale... Rusija i Izrael su dogovorili crvene linije kada je Rusija stigla u Siriju, ali očigledno je da se Izrael sve manje i manje pridržavao tog dogovra. Nakon obaranja ruskog aviona očekuje se (iranska procena) da će Izrael morati da se pridržava pune kordinacije, a ne ovlaš. Očekuju da će Izrael svoje napade prijavljivati nekoliko časova ranije. Za Siriju i njene saveznike to je mogućnost da bolje dočekaju izraelske rakete i dvredniju tehniku i oružje od uništenja. Ali biće svestan toga i Izrael te nešto u to ne verujem. Možda će neko vreme pridržavati se dogovora pa će opet po starom. Rusij,a Iran, Sirija odavno su zaključili da treba da se drže svojih strateških ciljeva a ne da se povode za potezima druge strane ma koliko da su oni bolni. Ovaj put računali su da ako obore ruski avion uspeće da izazovu Rusiju te sem rata protiv terorizma u Siriji bi razvili sukobe u kojima bi države SAD i EU (NATO), dakle svi redom bombardovali bi Siriju. Izbor jeste osetljiv i riskantan: ili da se upuste u svetski rat ili da ga odlažu koliko mogu i da nastoje da održavaju sirijski na ovakvom nivou. Tako će biti sve dok ne oslobode Idlib, otprilike do proleća iduće godine. Sada nije ni pametno pokretati operaciju za Idlib dok se ne završe američki izbori početkom novembra.

   • Miraš says:

    Ispravka: (i dvredniju tehniku i oružje od uništenja) - i da sklone vredniju tehniku i oružje od uništenja.

 5. Deda Micko says:

  Ruska javnost se okrece sve vise protiv luzera Putina. On moze da bude heroj jos samo medju neodraslim Srbima.

 6. Dane Radakovic says:

  De Je tito Vladao Tu Nemoze Rusija Da Prismrdi Balkan De Su Srbi bili Vecina i Srbski Sad je prodan Zapadu Srbi su nestali na Balkanu nemaj vise

  • dragan10 says:

   SIPAC, izgleda da ces morati ponovo na kurs srpskog jezika? PUTIN je car

 7. Bogomir says:

  hahaahahhaha evo cionistickih vesti za mazanje mozga gojama, samo vi pasite sovjeti i yugosloveni, pasite hahahahha

 8. kiki_ ćeraćemo se says:

  To je diplomatija, izvini se pa opet udri. A ti Putine odmah S500 u Siriju, već si to hteo od početka.

  • Deda Micko says:

   Care Putko, izraelska lutko. Ostaje ti da se samo slikas sa Mister Vuckom, to je tvoj domet.

 9. Cika Kure says:

  Koliko god da mi nepase ono sto Goran besedi toliko ima i malo istine u njegovim komentarima. Negledam ga kao jelenu milic nego sto bi i gorance hteo da Putin pokaze malko sto bi kod nas rekli M..a. U protivnom mozda nama malim navijacima nije toliko jasno da i Rusija mada koliko god bio RUSOFIL igra svoju igru zastite interesa. To tako veliki rade. Nije nam niti ce biti jasno. nego da se mi okrenemo nama i onom sto spasava toboz nas ono sa 4S. Niko nevoli i nepostuje slabice, znaci moramo kako tako s VUCKOM a i posle njega nesto malo spretnije. Vuckov je poso da odradi ono sto mu se naredi. Ja sam prvi sto mu zameram ali ali ali koga ima jos u ovoj drzavi dabi mu se verovalo da radi za interese srbije?

  • Miraš says:

   Rusija ima takav osnovni sporazum o vojnoj pomoći Siriji da će joj pomoći u borbi protiv terorizma. Takav ugovor je i deponovan u UN. Do skoro razne terorističke grupe u Siriji nisu imale svoju avijaciju, ali otkako su počele da gube pojavila se i njihova avijacija u vidu vazdušnih udara na Siriju od strane država SAD, V.B. Francuska, Izrael, po svoj prilici priključiće im se i Nemačka i ako se ovako nastavi ko zna ko još. Sirija još nije završila rat protiv terorizma, a nameštaju joj otvoreni sukob sa više veoma snažnih država koje su i bile sponzori tog terorizma. U odnosu na Siriju to jesu veoma snažne države i još koliko ima takvih orlušina. Rusija želi da završi ovakav sirijski rat, a i da ne dozvoli da se otvori novi otvoreni rat protiv Sirije. Mudrost je kako izbeći ili učiniti što manjom ovu novu fazu rata koja preti Siriji, a onda jasno je da ni ta drčna "m..a" ne treba da štrče. Poseban interes Rusije je da se ona vraća na Bliski Istok i u Sredozemlje, najpre u Siriju i ne samo u Siriju. S druge strane SAD to nikako ne odgovara. Kod svake nove agresije na Siriju gledaće evo ovako slično kao sa obaranjem IL 20 - na smutan i krajnje pokvaren način da ugroze ne samo Siriji nego i ruske vojne baze. Broj kreativnih kombinacija koje koristi SAD i ostali je daleko veći zato što oni nastupaju na dva koloseka i kao dobar momak i kao loš momak (čitaj manijak). Zbog takvog ozbiljnog problema nema smisla da pištimo kao ptići. Oh, primili smo i mi puno niskih udaraca. Imamo bsr nekog iskustva sa tim te gde su zaspale naše misli utehe, nade, izlaza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *