Netanjahu: Izrael je spreman i drži prst na obaraču

Netanjahu: Izrael je spreman i drži prst na obaraču

25 avgusta 2013

Benjamin NetanjahuPostaje jasno čemu služi histerična kampanja da režim u Siriji koristi hemijsko oružje.

Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je da „kolektivnim međunarodnim naporima od Sirije treba oduzeti svo hemijsko oružje“. Pri tom je naglasio: „To je potrebno učiniti da ni jedna ni druga sukobljena strana ne bi mogla da ga koristi“.

Peres se u ovom smislu oglasio posle razgovora sa francuskim ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusom, jednim od najgrlatijih antisirijskih imperijalističkih jastrebova.

„Mogu da razumem sve probleme i sumnje, ali moralni dug mora da bude iznad svih strateških razmišljanja. Došlo je vreme da se zajedničkim naporima u Siriji pokupi svo hemijsko oružje. Ono ne treba da bude u rukama ni Asada, ni drugih“ – podvukao je Peres.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u isto vreme je izjavio da je hemijski napad u susednoj zemlji „užasna tragedija i košmarni zločin“.

Nastavljajući Peresovu liniju, Netanjahu je naglasio: „Najopasnijim režimima u svetu ne sme se dozvoliti da u svojim vojnim arsenalima imaju najopasnija oružja“.

Posle ovakvog „uvoda“, izraelski premijer je objavio: „Mi pažljivo pratimo razvoj situacije u Siriji i držimo ruku na pulsu. Naši potezi su uravnoteženi, ali – za slučaj potrebe – držimo prst i na okidaču. Izrael je u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoje građane od svih koji nam nisu naklonjeni“.

Da neko ne bi pomislio da je miroljubiviji od Fabijusa, netanjahu je istakao: ovakva situacija u Siriji ne sme se više tolerisati.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *