НЕТАЊАХУ ОБЈАВИО: „Израел је спреман за рат са Ираном!“

NETANJAHU OBJAVIO: „Izrael je spreman za rat sa Iranom!“

6 maja 2018

IZRAEL neće dozvoliti iransko neprijateljsko prisustvo na svojim severnim granicama – izjavio je Benjamin Netanjahu.

„Sve veće vojno prisustvo Irana u Siriji” nazvao  „uperenim protiv Izraela” i ustvrdio da Teheran u zone konflikta u Siriji prebacuje ofanzivno i defanzivno naoružanje, uključujući udarne besdpilotne letelice, sredstva PVO i rakete zemlja-zemlja.

„Tvrdo smo rešili da zaustavimo iransku agresiju protiv nas i ako to bude značilo konflikt. Bolje sada nego kasnije”.

Dodao je da Izrael ne želi da zaoštrava situaciju, ali da je spreman „za svaki scenario”. I dodao:

„Zemlje koje nisu spremne da deluju na vreme potom plaćaju visoku cenu vlastitih grešaka”.

Netanjahu je dodatno naglasio da Iran „pojačava napore da oformi svoje vojno prisustvo u Siriji” i rekao da u tom svetlu naročiti značaj pridaje skorom svom susretu sa Vladimirom Putinom.

Dodao je da će ruskom lideru ukazati na „nedopustivost jačanja uloge Irana u regionu” i da računa da će tim povodom naići na njegovo razumevanje.

Netanjahu je sa Putinom telefonski razgovarao nakon što je objavio da je Mosad došao u posed iranskog „atomskog arhiva” koji je potvrdio da je Teheran – u okvirima programa „Amad” – godinama tajno radio na atomskoj bombi. Štaviše, da je planirao da proizvede pet bombi snage 10 kilotona svaka.

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Netanjahu manipuliše: kad kaže iranski neprijatelji na granicama Izraela on prvenstveno misli na Siriju. Iran naravno takodje mrzi jer pomaže Siriji. Postaje vruće! Golanska visoravan koju je Izrael preoteo od Sirije još 1967.godine u Šestodnevnom ratu kao okupirana teritorija je u severnom delu Izraela. Dakle te severne granice Izraela koje pominje Netanjahu odnose se i na Al Quneitru i Daru. Po Rezoluciji SB UN Izrael je dužan da vrati Siriji okupirani Golan. Izrael to neće, a vrednost te rezolucije je u tome da Sirija ima pravo da bilo kada vojnom silom izvrše povraćaj ranije okupirane teritorije. Ne verujem da će sada Sirija oslobadjati i Golan, ali zapravo Netanjahuu ne odgovora što snage SAA tj. suverene država Sirija opet se približava svom Golanu. Izraelsko-američki plan za sadašnju pobunjeničku i deeskalacionu zonu Qunejtra i Dara, koje su sused Golanu, je da se ta oblast od preko 4.000 km2 osamostali i vremenom otcepi od Sirije. Čak su planirali da tu budu prisutne i vojne snage S.Arabije u skladu sa Trampovim planom o navodnom povlačenju američkih snaga iz Sirije i o uvodjenju vojnih snaga S.Arabije, Katara i ostalih u Siriju. Jasno je da bi ostvarenjem takvog njihovog plana ranije okupirani Golan postao još zaštićeniji... Libanci prisutni kao ispomoć snagama SAA u borbama protiv ISIS na jugu Damaska -kamp Jarmuk upravo su dali procenu da će za dva dana biti oslobodjen i preostali severni deo. Ova zona na jugu Damaska smatra se kapijom za oslobadjanje ovih dveju južnih pokrajina. To znači da bi ubrzo mogle da budu pokrenute operacije snaga SAA za oslobadjanje Al Quneitre i Dare.

 2. Miraš says:

  „Sve veće vojno prisustvo Irana u Siriji” nazvao je „uperenim protiv Izraela”, tačnije UPERENO JE PROTIV OSVAJAČKIH APETITA IZRAELA što nije isto. Ako ruski lider bude imao razumevanja za navodnu „nedopustivost jačanja uloge Irana u regionu” kao što se Netanjahu nada, onda Putin seče granu na kojoj sedi tj. preuzeo bi daleko veći rizik i opasnost za rusku prisutnost u Siriji gledano na nešto duže staze. Najpre odlazi jedan pa posle drugi , i konačno bi se raspala Sirija u komade - tako Netanjahu nastoji da se reši protivnika.

 3. goran says:

  Jos jednom gledamo: NATANJAHU NAREDJUJE,Putin slusa.

 4. M says:

  Bez obzira na Rusiju i sve ostale okolnosti,Izrael neće dozvoliti nijednom svom protivniku da jača na njegovim granicama!Tko ne vjeruje,vidjet će!A Rusi neka uče i shvate,da bez obzira na cijenu je to jeftinija varijanta nego sutra kad protivnik ojača na tvojim granicama!To čak nije ni čin hrabrosti,nego logike!

  • Miraš says:

   Netanjahu se znoji od razmišljanja šta ga čeka zato što je godinama bio neprijatelj na granicama Sirije, a još posebno zbog učešća u podržavanju terorizma kao hibridnog oblika ratovanja unutar Sirije.

   • goran says:

    A ko ce da ga prozove za zlocine, Rusi, Ameri, Kinezi cute kao mule. Moze da radi sta mu se hoce. Direktno ponizava sve ostale, svaka mu cast, treba i to moci.

    • Miraš says:

     Rusija je još pre 3 nedelje isporučila Siriji nove količine savremenijih i raznovrsnih PVO sistema i naoružanja, pomenut je i Pancir. Sirija dobija time šanse da se još bolje odbrani od udara Izraelskih, američkih i ostalih zlikovaca. Da li su nešta slično uradili drugi veliki lideri? Ni slučajno. Većina njih na razne načine samo otežavaju koliko god mogu. Ne pominji u istoj ravni Amerikance jer oni bi morali najpre sebe da optuže i da svojima sude.

    • Miraš says:

     Prozvaće ga njegovi Izraelci kad se Izrael počne smanjivati. Trenutno Izrael ima površinu sličnu kao Zlovenija, ali do kraja najverovatnije pod kontrolom Izraela biće neka manja teritorija od sadašnje. Zbog svih promena koje će ih zadesiti biće i siromašniji te Izrael neće biti privlačna država za život tako da je moguće da će se deo Izraelaca vraćati odakle su došli tj. raseliće se po svetu. To je onaj deo stanovništva koji je došao u Izrael dok je bilo meda u izobilju, a otići će kad ga manje bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *