НЕТАЊАХУ: „Орбан ме уверио да ће Мађарска бити уз Јевреје“

NETANJAHU: „Orban me uverio da će Mađarska biti uz Jevreje“

18 jula 2017

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da je Mađarska možda počinila „zločine“ protiv Jevreja u 20. veku, ali da nikada više neće tolerisati antisemitizam.

Netanjahu je rekao da ga je Orban „ponovo uverio“ nedvosmislenim rečima da će Mađarska vlada stajati uz jevrejski narod, ocenivši te reči kao „važne“, preneo je Rojters.

Netanjahu je u mađarsku prestonicu doputovao u ponedeljak, u prvu posetu jednog izraelskog premijera Mađarskoj od 1989. godine, preneo je AP.

On će se sutra sresti sa liderima drugih centralnoevropskih zemalja u okviru Višegradske grupe – Poljske, Češke Republike i Slovačke.

Međutim, njegov susret koji je najavljen za sredu tokom dana sa liderima jevrejske zajednice u Mađarskoj možda će biti najškakljiviji, ocenjuje američka agencija.

Andraš Hajsler, predsednik Saveza zajednica mađarskih Jevreja, rekao je za AP da je nedavno zatražio od izraelske vlade da objasni toj grupi zašto je Izrael promenio stav o Orbanovoj kampanji protiv Sorosa, koga Orban velikim delom krivi za evropsku migranstsku krizu.

Iako je ta kampanja zvanično okončana u subotu, mnogi bilbordi sa fotografijom nasmejanog Sorosa i natpisom „Ne dopustimo da se Soros poslednji smeje“ i dalje se mogu videti u Budimpešti, navodi američka agencija.

Izraelski ambasador u Mađarskoj je 8. jula pozvao na okončanje kampanje protiv Sorosa, koji je preživeo holokaust, ali je dan kasnije izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo „objašnjenje“ u kojem navodi da žali zbog izraza antisemitizma, ali da ne želi da „delegitimiše kritike“ prema Sorosu, optuživši ga za stalno podrivanje izraelske vlade.

Soros, inače, podržava grupe koje vlada Izraela vidi kao nepravedno oštre prema jevrejskoj državi ili, pak, koje su naklonjene palestinskim stavovima, navodi AP.

Hajsler je rekao da je Jevreje u Mađarskoj obrazloženje izraelskog ministarstva iznenadilo i razičaralo, te da jevrejska zajednica u toj zemlji ima utisak da je „ostavljena na cedilu“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    A da li cete i vi Jevreji biti uz Madjarsku? Cisto sumnjam jer za vas niko drugi ne postoji i svi moraju samo vama da sluze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *