НЕТАЊАХУ: „Орбан ме уверио да ће Мађарска бити уз Јевреје“

НЕТАЊАХУ: „Орбан ме уверио да ће Мађарска бити уз Јевреје“

18 јула 2017

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је израелском премијеру Бењамину Нетанјахуу да је Мађарска можда починила „злочине“ против Јевреја у 20. веку, али да никада више неће толерисати антисемитизам.

Нетанјаху је рекао да га је Орбан „поново уверио“ недвосмисленим речима да ће Мађарска влада стајати уз јеврејски народ, оценивши те речи као „важне“, пренео је Ројтерс.

Нетанјаху је у мађарску престоницу допутовао у понедељак, у прву посету једног израелског премијера Мађарској од 1989. године, пренео је АП.

Он ће се сутра срести са лидерима других централноевропских земаља у оквиру Вишеградске групе – Пољске, Чешке Републике и Словачке.

Међутим, његов сусрет који је најављен за среду током дана са лидерима јеврејске заједнице у Мађарској можда ће бити најшкакљивији, оцењује америчка агенција.

Андраш Хајслер, председник Савеза заједница мађарских Јевреја, рекао је за АП да је недавно затражио од израелске владе да објасни тој групи зашто је Израел променио став о Орбановој кампањи против Сороса, кога Орбан великим делом криви за европску мигранстску кризу.

Иако је та кампања званично окончана у суботу, многи билборди са фотографијом насмејаног Сороса и натписом „Не допустимо да се Сорос последњи смеје“ и даље се могу видети у Будимпешти, наводи америчка агенција.

Израелски амбасадор у Мађарској је 8. јула позвао на окончање кампање против Сороса, који је преживео холокауст, али је дан касније израелско Министарство спољних послова издало „објашњење“ у којем наводи да жали због израза антисемитизма, али да не жели да „делегитимише критике“ према Соросу, оптуживши га за стално подривање израелске владе.

Сорос, иначе, подржава групе које влада Израела види као неправедно оштре према јеврејској држави или, пак, које су наклоњене палестинским ставовима, наводи АП.

Хајслер је рекао да је Јевреје у Мађарској образложење израелског министарства изненадило и разичарало, те да јеврејска заједница у тој земљи има утисак да је „остављена на цедилу“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    A da li cete i vi Jevreji biti uz Madjarsku? Cisto sumnjam jer za vas niko drugi ne postoji i svi moraju samo vama da sluze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u