НЕТАЊАХУ ПОРУЧИО ПУТИНУ: Нећемо да рушимо Асада, али…

NETANJAHU PORUČIO PUTINU: Nećemo da rušimo Asada, ali…

12 jula 2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je na sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Izrael ne osporava vlast Bašara al Asada u Siriji, ali da traži da se iz te zemlje povuku iranske snage, prenela je agencija Rojters.Govoreći o krizi u susednoj Siriji, Netanjahu je prethodno izjavio da će Izrael sprečiti svaki pokušaj narušavanja svoje granice, uključujući vazdušnu.

– Pre nekoliko sati bespilotna letelica ušla je s teritorije Sirije na teritoriju Izraela. Uspešno je oborena. Želim da naglasim da ćemo sprečavati svaki pokušaj narušavanja naše vazdušne i kopnene granice – izjavio je Netanjahu.

Izraelski premijer je dodao da je svaki njegov susret sa ruskim predsednikom prilika za zajedničko delovanje, odnosno za povećanje bezbednosti i poverenja u regionu.

Izraelska vojska potvrdila je ranije da je presrela i oborila bespilotnu letelicu koja je iz Sirije ušla u vazdušni prostor Izraela. Dron je oboren korišćenjem sistema protivvazdušne odbrane „patriot“.

– Bespilotna letelica pripadala je sirijskim oružanim snagama. Nije nosila oružje i obavljala je obaveštajnu misiju. Tek treba da razjasnimo kako se našla u vazdušnom prostoru Izraela – namerno ili slučajno – naveo je izraelski oficir na konferenciji za novinare.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš. says:

  Ipak je uzmicanje u toku. Ranije su svi neprijatelji Sirije hteli da ode Asad, ali taj zahtev nije se čuo iz Izraela. Verovatno su mudro ćutali računajući da če i cela Sirija pasti pa onda naravno i Asad i njegova vlada. Sada je Izrael zadovoljan da ostane Asad, ali bar da ode Iran iz Sirije; u tome se vidi uzmicanje. Iranske snage ne bi ni dolazile u Siriju da države sponzori terorizma nisu poslale u Siriju razne terorističke grupe i još ISIS... Bespilotna letilica je navodno poletela sa krajnjeg juga Sirije, ali mogla je biti ispaljena i sa teritorije susednog Jordana koja je veoma blizu. Jordan inače i SAD, i Izraelu i S. Arabiji služi kao prolazna Nama (prolazan je kao robna kuća). Sumnjivo je kako to da baš danas je poletela ta bespilotna letilica te da li je imala zadatak da posluži kao nekakav adut Netanjahuu. Netanjahu bolje da objasni zašto je Izrael danas ponovo izvršio agresiju na Siriju. Iyraelske snage gadjale su danas snage SAA na severu Kunejtre. Gadjali su nekoliko pozicija SAA koje su locirane u okviru zone koju kontroliše mirovna misija UNDOF, ali i jednu poziciju koja je van te zone tj. istočnije na delu teritorije koju mogu da kontrolišu samo snage SAA. Izraelske snage nemaju pravo ni da gadjaju pozicije u toj bafer zoni jer ona je u nadležnosti mirovnih snaga UN, a ne Izraela. Izraelu su draži teroristi nego regularne snage susedne zemlje, a ne poštuje ni UN, Konkretno ne poštuje ni pravila o radu mirovnih misija UN.

 2. Miraš. says:

  Izrael uporno provocira Iranske snage u Siriji jer želi da primi udarac koji bi koristio da poveća zahteve u Vašingtonu: 1. da američke snage zbog prisustva Irana koji ga eto napada ne odlaze iz Sirije nego da ostanu i još da povećaju svoje aktivnosti u Siriji napadajući iranske snage. 2) da američke snage izvrše agresiju i na sam Iran. Samo ofanziva SAA u Dari i Kunejtri svaki dan pokazuje nove dobre rezultate, sve više ima slučajeva predaje gradova bez borbi. Danas su predali naoružanje, gradove i okolinu naselja pod kontrolu Damaska pobunjenici u većim gradovima u zapadnom delu pokrajine Dara: gradovi Tafas i Inkhil. KADA SE OPERACIJA SNAGA SAA U JUGOZAPADNOJ SIRIJI ZAVRŠI ONDA IM NA CELOM JUGU SIRIJE PREOSTAJE SAMO JEDAN CILJ - AMERIČKA BAZA BONDSTIL. Amerika se kocka sa velikom verovatnoćom da če imati veliki gubitak. Izrael opravdano smatra Ameriku za najprijateljskiju zemlju na celom svetu, ali opasno je je imati takvog prijatelja kao Izrael. Baš Izrael sa svojim preteranim zahtevima mogao bi da ozbiljno poljulja američke pozicije u Siriji i na Bliskom istoku, a time i uopšte u svetu. Amerika slušajući svoj dragi Izrael samo će da brže tone, a ne da ojača svoju hegemoniju u svetu.

 3. Velika Metla says:

  Nećete? Hahahahahahahhaa...............,ne možete,inače ne bi Asad sastavio 24 časa!

 4. goran says:

  Putin sluzince kriminalca Natanjahua.

 5. goran says:

  Tako kako tone Amerika, tako ce da potone i Rusija slusajuci naredjenja Izraela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *