НЕТАЊАХУ СПРЕМАН ЗА АНЕКСИЈУ ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Израел спрема инвазију!?

NETANJAHU SPREMAN ZA ANEKSIJU ZAPADNE OBALE! Izrael sprema invaziju!?

16 septembra 2019

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zarekao se uoči ponovnih parlamentarnih izbora u toj zemlji da će anektirati „sva naselja na Zapadnoj obali“, uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji.

Ponovljeni izbori će se održati sutra, što je situacija bez presedana i bez garancije da će ovo glasanje, za razliku od aprilskih izbora, dati odlučujući rezultat.Izraelsko biračko telo je duboko podeljeno po verskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini izgradnju koalicije „škakljivim poslom“, ocenjuje AP.

U aprilu je delovalo kao da će premijer Benjamin Netanjahu imati jasan put ka vlasti s desničarskim Likudom i tradicionalnim jevrejskim ultrapravoslavnim i nacionalističkim saveznicima koji su mu osigurali većinu u parlamentu koji ima 120 mesta. Ali kada se „tvrdoglava“ stranka Avigdora Libermana Jisrael Bejtenu usprotivila prekomernom uticaju verskih stranaka, Netanjahu je ostao sa samo 60 pristalica, odnosno falila mu je jedna za većinu. Umesto da dozvoli alternativnom kandidatu šansu da formira vladu, raspustio je parlament i sazvao još jedne vanredne izbore.

Ispitivanja javnog mnjenja ponovo pokazuju da njegov glavni protivkandidat, centristička Plava i bela stranka veoma blizu. Obe stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

Zajednička vlada dve najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ocenjuje AP, ali Plavi i beli su se zarekli da neće sarađivati sa Netanjahuom zbog optužbi za korpuciju sa kojima se premijer suočava.

Ipak se ne očekuje da Netanjahu, sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela, pristane da sedi u vladi koju neko drugi predvodi, konstatuje AP.

(Tanjug)

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Zaboravili su šta im je preneo Mojsije. 10-ta "Ne poželi ništa što je tudje." Izraelski "junak" Netanjahu baš je odabrao "jak" cilj. Gaza 360 km2 otprilike 45km x 8km.

  • Slobodanka says:

   ZAPADNA OBALA koju bi Izrael da anektira je 6.220 km2

   • persida says:

    Ma sta je to za Slobodanku, macji kasalj. Tako isto razmislja i Vucic o Kosovu, big dil da im to damo, mala je to teritorija, nesto kao ujed komarca. Neverovatna je povrsnost osobe Slobodanke.

 2. milorad2 says:

  naje. su u izraelu, mislim da jevereji koji imaju mozga već pakuju kofere odande.Ovaj lik će da ih uništi.Oni nisu svesni da ovaj rat ne mogu da dobiju nikako,da će to biti dug i gadan rat i da će ga na kraju sigurno izgubiti bezuslovnim porazom,neće moći ni da se predaju ni da pobegnu, izmasakriraće ih arapi.Ovo što se sprema je ludilo.

 3. persida says:

  Krvolok samo zna da otima. Za to vreme, njegova zena u Izraelu odgovara za seriju kradja. Koja elita, majko moja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *