НЕУКРОТИВИ ХОД ПО ЖИЦИ: Одржани сусрети „Савремена српска проза“

NEUKROTIVI HOD PO ŽICI: Održani susreti „Savremena srpska proza“

19 novembra 2018

I DOK neki umetnici zaleđenom slikom završavaju svoj roman, pesmu, film, meni se čini da u zaleđenoj slici ja počinjem, trajem i skončavam – opisao je u besedi svoje metode stvaranja naš priznati pisac Vladan Matijević na 35. književnim susretima „Savremena srpska proza“, koji su se protekla dva dana održavali u Trsteniku. Taj „zamrznut trenutak“, koji Matijević u besedi dočarava iz vizure hodača po žici i već blizu dvadeset godina inventivno opisuje, karakteristika je i trsteničke manifestacije, koja je u jubilarnom izdanju bila posvećena dvojici „nestašnih dečaka“ najuspelije srpske proze – Miodragu Bulatoviću i njegovom nasledniku, Matijeviću.

– „Savremena srpska proza“ je zbog svog prestiža i kruna za pisce koji su nešto stvorili, prilika da prikažu svoje delo, jer onaj ko se pojavi u Trsteniku, njemu je i priznato to što je stvarao – napominje, za „Novosti“, jedan od najnagrađivanijih srpskih pisaca Vladan Matijević, koji je simbolično, tokom predstavljanja svog opusa, 16. novembra, proslavio 56. rođendan. – Tokom manifestacije sam se susreo i sa učenicima gimnazije, četvrti put imam susret sa tako mladim čitaocima. To je uvek zanimljivo, posebno u današnje vreme, kada mladi malo čitaju, kada su skloni bržim medijima i dolasku do informacija. Međutim, budući da pišem o savremenim temama, uvek ostvarujemo kontakt.

Iako prema sopstvenom priznanju pripada klasičnijem shvatanju književnosti i jedan je od pisaca koji piše penkalom, da bi konačno korigovanu verziju sadržaja prekucavao na računaru, gimnazijalci koji svet posmatraju kroz pametne telefone ispunili su salu prilikom predstavljanja Matijevićevog stvaralaštva.

O romanu „Pisac izdaleka“ govorio je dr Mihajlo Pantić, naglasivši dragocene tematske linije koje se prepliću u Matijevićevom delu, dok je dr Adrijana Marčetić naznačila metafizička pitanja u romanu fantastike „Susret pod neobičnim okolnostima“.

– Duh pisca Vladana Matijevića je nepredvidiv, neukrotiv, duhovit, a on je pisac koji je od prve knjige pokazao sklonost ka parodiji apsurda i koji iznenađuje, zasmejava, razobličuje i razara književne koncepcije – navodi, između ostalog, dr Jovan Delić.

Književni susreti nastavljeni su Okruglim stolom o poetici Miodraga Bulatovića u Narodnoj biblioteci „Jefimija“. Sva izlaganja i tekstovi biće objavljeni u zborniku radova. Broj 30 ovog periodičnika predstavljen je ranije ove nedelje u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.

SKUP ODOLEO VREMENU

JUBILARNA „Savremena srpska proza“ u Trsteniku snažno se suprotstavila medijski forsiranoj književnosti i nije, složili su se učesnici, izbledela od godina kada su među učesnicima bili Slobodan Selenić, Milorad Pavić, Boško Petrović i Aleksandar Tišma.

– Postoji više razloga zbog čega je manifestacija odolela izazovima vremena – podrška pisaca, kritičara, finansijska potpora Ministarstva i lokalne samouprave, ali i jedinstven razlog okupljanja: proza, sa visokim kvalitetom, pažljivo odabranim učesnicima, i temama, koje nude poetički pluralizam – predočava, za „Novosti“, Veroljub Vukašinović, direktor Biblioteke u Trsteniku i urednik zbornika „Savremena srpska proza“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Micko says:

    Jedina korist od svega je osvrt na delo M. Bulatovica koga je Kis sa svojim mentorima prognao iz srpske knjizevnosti. Bulatovic je bio nestasan decko srpske knjizevnosti, a Kis je reciklirao opsta mesta o stradanju Jevreja, on je blizi Dobrici Cosicu. Bule je modernista, ekscentrik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *