Neurohirurg iz Novog Sada telefonom javljao ženi koliko je novca primio od podmićivanja

Neurohirurg iz Novog Sada telefonom javljao ženi koliko je novca primio od podmićivanja

2 septembra 2013

hro-doktor_620x0Neurohirurg iz Novog sada, sada osuđen za primanje mita, šifrovanim porukama javljao supruzi koliko je novca dobio.

– PETSTO poena!

Tako je glasio odgovor novosadskog neurohirurga svojoj supruzi kada ga je pitala kako je prošao tog dana na poslu, a potom dodaje:

– Da li si zadovoljna?

Ona odgovara potvrdno.

Ovako je izgledala šifrovana komunikacija između novosadskog lekara, koji je u oktobru prošle godine uhapšen, a pre mesec dana i osuđen zbog primanja mita na Klinici za neurohirgiju Kliničkog centra Vojvodine, i njegove žene. Ime lekara poznato je redakciji, ali pošto presuda još nije pravosnažna ne objavljujemo njegovo ime.

Transkript razgovora, odnosno snimljeni i prisluškivani telefonski pozivi ovog lekara, koje poseduju „Novosti“, bio je jedan od glavnih dokaza na suđenju. Iz njih se nedvosmisleno saznalo kako je ovaj lekar supruzi govorio koje je sume primio, a u razgovorima sa pacijentima otkrilo se i koje je iznose tražio.

Novosti“ prenose jedan deo razgovora:

– Zdravo, kako je danas – pita ga žena?

– Danas samo 800 poena – odgovara lekar.

– Pa lepo – kaže supruga.

– Jeste. To je jedan kvadrat stana, zar ne? – konstatuje lekar.

– Da, da – odgovara supruga.

Mada su u telefonskim razgovorima bili obazrivi i pazili da ne upotrebljavaju reči „evri“, „dinari“, „novac“, već su sumu uvek šifrovali „poenima“, ovi dokazi ipak su ukazali na to da se u njihovom dijalogu misli na novac koji je nezakonito tražen i uziman od pacijenata.

Razgovorima između supružnika o zbiru „poena“ uvek su prethodili, takođe prisluškivani, razgovori sa ljudima od kojih je lekar tog dana tražio novac. „Poeni“ su se, bez izuzetka, poklapali sa zbirom tražene cifre.

Ovaj neurohirurg je od pacijenata tražio različite iznose, ali uvek između 300 i 500 evra. Tog dana, kada je skupio 800 poena, dobio je novac od dva pacijenta.

Iz transkripta, ali i iz iskaza svedoka, utvrđeno je da lekar taj novac nije tražio direktno za sebe, već uz priču da socijalno pokriva jednu vrstu operacije, a da „uz doplatu, pacijentu može biti urađena naprednija intervencija“. Za operaciju kičme, naplaćivao je dodatnu „uslugu“ za izmišljeni termin „zaštita za živac“, dok je u slučaju operacije mozga, novac tražio za biološki lepak, koji je već pokriven zdravstvenim osiguranjem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *