NAJVEĆA TENKOVSKA BITKA U POSLEDNJIH 70 GODINA: Ukrajinci napadaju na sedam tačaka, ali nigde nisu prošli

NAJVEĆA TENKOVSKA BITKA U POSLEDNJIH 70 GODINA: Ukrajinci napadaju na sedam tačaka, ali nigde nisu prošli

1 jula 2014

untitled.jpg ukraineKaznena ekspedicija Petra Porošenka krenula je na Donjecku i Lugansku republiku. Kako se i moglo očekivati, napada istovremeno na više mesta.

Kao po navici, počela je s granatiranjem centra Slavjanska i Kramatorska, saopštio je štab ustanika DNR.

„Veoma snažne eksplozije čule su se u centru Kramatorska, po svemu sudeći, gađali su zgrade gradskog izvršnog veća i Službe bezbednosti Ukrajine, gde se nalaze naši štabovi“ – rekao je predstavnik ustanika.

Pod ukrajinskom vatrom našao se putnički autobus kod Kramatorska. Odmah su poginula četiri putnika, a šest je ranjeno. Dva od njih su ubrzo umrla u bolnici.

Ukrajinski mediji navode da se svuda izvode vazdušni i artiljerijski napadi na uporišta i položaje ustanika.

„Ukrajinska pravda“ piše da, prema informacijama dobijenim od svojih izvora u štabu za izvođenje kaznene operacije, aktivno „rade artiljerija i avijacija.

Napadi se izvode na ranije otkrivene položaje antivladinih snaga“.

Komandant donjeckih ustanika Igor Strelkov saopštio je da ukrajinski lovci-bombarderi napadaju kod Kramatorska. Borbe se vode u tri mesta u Donjeckoj oblasti.

Prema njegovim informacijama, ukrajinska armija prešla je u ofanzivu u četiri mesta u Luganskoj oblasti.

Osim toga, počelo je granatiranje još tri mesta, uključujući strateški važno brdo Saur-Mogila na granici s Rusijom.

„Izgleda da je ofanziva Ukra (Ukrajinaca) počela“ – istakao je Strelkov.

Kod varošice Karlovka pokušala je da se tenkovima probije prema Donjecku, ali je bila zaustavljena. Ako je verovati vestima koje stižu sa „lica mesta“, snage DNR su Ukre dočekale svojim tenkovima i u toku je prva tenkovska mini-bitka.

Za to vreme, u samom Donjecku – trenutno najvećem i najvažnijem gradu Novorosije – u toku je napad ustanika na regionalno sedište ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kijev je objavio da njegovi već imaju jednog mrtvog i pet ranjenih. Vojno-politički vrh DNR već četvrti dan uzastopno realizuje zadatak: ništa ukrajinsko iza leđa.

Porošenkove „antiterorističke snage“ pokušale su da prođu i prema gradiću Snježnoje. Prvo su započele granatiranje pozicija njegovih branilaca, a onda su u bitku ubacile i dva aviona, koji su počeli da raketiraju „teroriste“, ali su ustanici jedan od njih (Su-25) ubrzo oborili (tvrde: protivavionskim mitraljezom).

Kijev je demantovao da je došlo do obara

Tenkovska bitka kod Donjecka

U toku je velika tenkovska bitka u selu Karlovka pored Donjecka, javlja informativni portal grada “62ua”.

Po lokalnim  ukrajinskim izvorima učestvuje preko 50 tenkova. Ako je to tačno, to je najveća tenkovska bitka na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je ranije proglasio kraj primirja. Odmah zatim je vojska Ukrajine granatirala centar Slavjanska i Kramatorska i obližnja sela.nja aviona.

Rusija je danas privremeno zatvorila tri svoja granična prelaza prema Ukrajini: Donjeck, Novošahtinsk i Gukovo. Zbog toga što ukrajinski graničari i nacionalna garda pokušavaju da uspostave kontrolu sa druge strane granice.

Puca se od ranog jutra, ali nije došlo do pomeranja pozicija.

KOMENTARI5 komentara

 1. Gojko says:

  Steta narod gine zbog zapadnih osvajaca koji zele i Rusiju staviti pod svoju okupaciju,nadamse da im to nikada nece uspeti jeroni bi unistili pravoslavne zemlje.

 2. branka says:

  šta radi ova ukrajina-cilj je jasan što se tiče zapada a oni su sredstvo za ostvarenje istog

 3. Nebojsa says:

  Ukrajinski narod sluzi kao topovsko meso da bi se uvukla Rusija u sukob i time iscrpela. Niko vise ne govori o Ukrajinskom zlatu i nacionalnim vrednostima koje su prebacene u Ameriku za vreme vladavine Turcinova. Sad nek im je Bog u pomoci kad su krenuli na rodjenu bracu !!! Zveri unijatske i katolicke sa zapada Ukrajine su digle glavu i treba je skinuti sa istih da se vise nikad ne uzdignu ! Svedoci smo da su Madjari digli glavu pa misle da mogu da otimaju rusku zemlju !

 4. Suvajcanin says:

  Narode mani te se Ubujanja medjusobno. tu bitku niko nece ni dobit, niti izgubiti. Narod ce posle izvesnog vremena ziveti, kao sto su ziveli u jos tezim uslovima hitlerovske okupacije.Ginu ljudi neduzni,. ali kad tad nekome ce se suditi zbog toga.

 5. Slava says:

  Kako samo zaboravljate, tako brzo? Šiptari kao većinski narod na Kosmetu, hteli su i dobili nezavisnost, gde je bila ta Rusija da pomogne? I ovi Rusi u Ukrajini, kao većinski narod na svojim automnomnim područjima žele nezavisnost iz toga proizilazi da su i oni SEPARATISTI!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *