Неуспео пуч против Мила и у Вашингтону

Неуспео пуч против Мила и у Вашингтону

18 јуна 2017

White House at midday

АМЕРИЧКИ Конгрес води истрагу о боравку бившег оперативца ЦИА Џозефа Асада у Црној Гори пре девет месеци на дан парламентарних избора 16. октобра, када је у Подгорици наводно припреман „државни удар“. Ово је објавио „Волстрит журнал“, а у суботу пренели црногорски медији. У тексту се, даље, наводи да је у оптужници против 14 особа Асад у име Демократског фронта тражио помоћ од америчке приватне безбедносне агенције за контраобавештајни надзор и извлачење људства у време избора. „Журнал“ подсећа да су првооптужени руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, за које црногорско тужилаштво тврди да су припадници руске тајне службе. Оптужницом су обухваћени и лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

„Руски и црногорски званичници тврде да је руска кампања против уласка Црне Горе у НАТО кулминирала у покушају пуча који је осујећен у последњем моменту. Противници власти, тврде да је реч о лажном пучу чији је циљ био да придобије грађане да гласају за владајућу партију“, пише лист.

Како преносе медији, „Волстрит журналу“ су званичници Конгреса рекли да настоје да утврде да ли је Асад, намерно или не, увучен у наводну руску заверу, док званична Москва негира да је покушала било какав покушај државног удара.

Амерички и НАТО званичници истичу да је један од разлога што верују да се ради о планирању пуча то што је српски премијер Александар Вучић рекао да су безбедносне службе његове земље пронашле „непобитне и материјалне“ доказе који подржавају црногорску верзију и што је сарађивао са истрагом. Брајан Скот, бивши агент ЦИА и извршни директор „Патриот дефенсе груп“, изјавио је да је његов службених разговарао са Асадом о безбедносном послу у Црној Гори за компанију која је повезана са ПДГ. Скот је рекао да није знао да ли је тај посао подразумевао извлачење људства, додајући да је ПДГ брзо одбио тај посао јер није био у складу са њиховом мисијом да помажу америчке компаније у иностранству.

БЕЗ КОМЕНТАРАУ ДФ-у не желе да коментаришу наводе „Волстри журнала“. Милан Кнежевић, један од оптужених лидера, само је кратко за „Новости“ рекао да „појма нема ко је Асад и каква је конструкција посреди“.

Асад није оптужен за покушај пуча, али је одбио да говори за поменути часопис. Његов адвокат Висент Ситра казао је да је он био у Црној Гори да помогне пријатељу и колеги који је водио кампању опозиције. Ситро је казао да Асад није имао ништа са завером, негирајући да је радио као шпијун за Русе или било кога другог. Овај лист наводи да суђење двојици Руса, тројици опозиционара и деветорици Срба зависи од кредибилности главног сведока оптужбе Саше Синђелића, који у изјави у оптужници каже да га је „врбовала руска обавештајна служба да обори црногорску владу“.

УМЕШАН АМЕРИЧКИ ИЗРАЕЛАЦ

ПРЕДСЕДНИК Одбора за обавештајна питања доњег дома Конгреса Девин Нуњес рекао је да треба да буде истражен случај уколико су Американци били умешани у њега. Нуњес је саопштио да је реч о „покушај руских интереса да се сруши про НАТО власт“. Амерички лист додаје да је Израелац Арон Шавив водио кампању за Демократски фронт. Шавив је рекао „Журнал“ да је од Асада тражио да спроведе процену безбедности, те да је Асадов адвокат рекао да је његов клијент дао процену Шавиву и онда отишао на дан избора. Из црногорског тужилаштва, међутим, навели су да је проблематично време Асадовог изласка из земље јер се поставља питање зашто би саветник за безбедност напустио клијента на дан избора, неколико сати након широко публикованог хапшења наводних завереника.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u