Неуспео пуч против Мила и у Вашингтону

Neuspeo puč protiv Mila i u Vašingtonu

18 juna 2017

White House at midday

AMERIČKI Kongres vodi istragu o boravku bivšeg operativca CIA Džozefa Asada u Crnoj Gori pre devet meseci na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, kada je u Podgorici navodno pripreman „državni udar“. Ovo je objavio „Volstrit žurnal“, a u subotu preneli crnogorski mediji. U tekstu se, dalje, navodi da je u optužnici protiv 14 osoba Asad u ime Demokratskog fronta tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije za kontraobaveštajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vreme izbora. „Žurnal“ podseća da su prvooptuženi ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje crnogorsko tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske tajne službe. Optužnicom su obuhvaćeni i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

„Ruski i crnogorski zvaničnici tvrde da je ruska kampanja protiv ulaska Crne Gore u NATO kulminirala u pokušaju puča koji je osujećen u poslednjem momentu. Protivnici vlasti, tvrde da je reč o lažnom puču čiji je cilj bio da pridobije građane da glasaju za vladajuću partiju“, piše list.

Kako prenose mediji, „Volstrit žurnalu“ su zvaničnici Kongresa rekli da nastoje da utvrde da li je Asad, namerno ili ne, uvučen u navodnu rusku zaveru, dok zvanična Moskva negira da je pokušala bilo kakav pokušaj državnog udara.

Američki i NATO zvaničnici ističu da je jedan od razloga što veruju da se radi o planiranju puča to što je srpski premijer Aleksandar Vučić rekao da su bezbednosne službe njegove zemlje pronašle „nepobitne i materijalne“ dokaze koji podržavaju crnogorsku verziju i što je sarađivao sa istragom. Brajan Skot, bivši agent CIA i izvršni direktor „Patriot defense grup“, izjavio je da je njegov službenih razgovarao sa Asadom o bezbednosnom poslu u Crnoj Gori za kompaniju koja je povezana sa PDG. Skot je rekao da nije znao da li je taj posao podrazumevao izvlačenje ljudstva, dodajući da je PDG brzo odbio taj posao jer nije bio u skladu sa njihovom misijom da pomažu američke kompanije u inostranstvu.

BEZ KOMENTARAU DF-u ne žele da komentarišu navode „Volstri žurnala“. Milan Knežević, jedan od optuženih lidera, samo je kratko za „Novosti“ rekao da „pojma nema ko je Asad i kakva je konstrukcija posredi“.

Asad nije optužen za pokušaj puča, ali je odbio da govori za pomenuti časopis. Njegov advokat Visent Sitra kazao je da je on bio u Crnoj Gori da pomogne prijatelju i kolegi koji je vodio kampanju opozicije. Sitro je kazao da Asad nije imao ništa sa zaverom, negirajući da je radio kao špijun za Ruse ili bilo koga drugog. Ovaj list navodi da suđenje dvojici Rusa, trojici opozicionara i devetorici Srba zavisi od kredibilnosti glavnog svedoka optužbe Saše Sinđelića, koji u izjavi u optužnici kaže da ga je „vrbovala ruska obaveštajna služba da obori crnogorsku vladu“.

UMEŠAN AMERIČKI IZRAELAC

PREDSEDNIK Odbora za obaveštajna pitanja donjeg doma Kongresa Devin Nunjes rekao je da treba da bude istražen slučaj ukoliko su Amerikanci bili umešani u njega. Nunjes je saopštio da je reč o „pokušaj ruskih interesa da se sruši pro NATO vlast“. Američki list dodaje da je Izraelac Aron Šaviv vodio kampanju za Demokratski front. Šaviv je rekao „Žurnal“ da je od Asada tražio da sprovede procenu bezbednosti, te da je Asadov advokat rekao da je njegov klijent dao procenu Šavivu i onda otišao na dan izbora. Iz crnogorskog tužilaštva, međutim, naveli su da je problematično vreme Asadovog izlaska iz zemlje jer se postavlja pitanje zašto bi savetnik za bezbednost napustio klijenta na dan izbora, nekoliko sati nakon široko publikovanog hapšenja navodnih zaverenika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *