НЕВЕРОВАТАН ОДГОВОР Министарства просвете у вези са медитативним програмом „Мајнд ап“

NEVEROVATAN ODGOVOR Ministarstva prosvete u vezi sa meditativnim programom „Majnd ap“

21 maja 2017

Nije sekta samo zato što smo ga mi akreditovali!

U novinskom članku pod naslovom „MINISTARSTVO PRESUDILO: Đokovićev program meditacije u školama i vrtićima nije sekta!“ (link OVDE ) neimenovani izvor iz Ministarstva prosvete iznosi neverovatan argument zbog čega smatraju da program „Majnd ap“ nema sektašku (diskutabilno duhovnu, iskrivljeno duhovnu) pozadinu:

„…iz Ministarstva prosvete oštro demantuju da je reč o bilo kakvoj sekti, već o akreditovanom programu „Majnd ap“ (Mind up) koji fondacija slavnog tenisera, uz podršku Ministarstva, organizuje u nekoliko škola i vrtića širom Srbije.“

Dakle, program „Majnd ap“ nije sekta jer smo ga mi (neimenovane osobe u Ministarstvu prosvete) odobrili?! A pošto nije sekta – mi smo ga odobrili.

Kakav je to odgovor, i kakvu bi ocenu za takvo cirkularno objašnjenje dobili čak i u osnovnoj školi – pitamo se.

Jedno je, ipak, za nas roditelje sigurno: nad našom decom se ovakav i sličan program NE SME sprovoditi bez detaljnog obaveštavanja roditelja i traženje izričite pisane saglasnosti roditelja od strane nadležne službe škole!

Da bismo za sada neidentifikovanim osobama iz Ministarstva prosvete pomogli da dođu do zaista validinih argumenata, prezentujemo im šta kaže pokretač i finansijer programa „Majnd ap“ , američka glumica Goldi Hon, koja je , osim što po sopstvenom priznanju već više decenija praktikuje transcedentalnu meditaciju i budističku meditaciju, lično došla na ideju da na osnovu sopstvenog meditativnog iskustva osmisli program koji će se plasirati deci u školama.

Osnovala je „Hon“ fondaciju (prema svom prezimenu nazvanoj) koja ima za cilj plasiranje (opet po rečima glumice-budistkinje) ovog programa u svim školama na svetu.

Razmišljajući kakav zastrašujući svet ostavljamo deci, ona kaže da mi odrasli moramo biti „majndful“ („mindful“ – „Svesni“ u budističkom značenju te reči) i da moramo misliti o deci. I onda je na osnovu onoga što je učila iz neurologije i iz svoje spiritualne prakse, a zatim precizira i naglašava da to potiče iz njene lične spiritualne prakse koju praktikuje od 1972. godine, svog iskustva u meditaciji, došla je na ideju da to predloži deci u školama. I tako je finansirala tim koji je kreirao Majnd Ap.

U taj tim je Goldi Hon uključila, pored neurologa, i one koji praktikuju „Svesnost“ (Mindfulness practitioners), i nakon 18 meseci oni su sačinili program „Majnd ap“ namenjen deci u školama. (link OVDE, od 20-og minuta na dalje)

Takođe, u istom izlaganju možete detaljnije da čujete posvećenost ove glumice meditaciji (od 45-og minuta link OVDE). u kome kaže da je od 1972. godine prošla „inicijaciju“ i krenula da meditira.

Drugim rečima, ako kreatorka i pokretač programa „Majnd ap“ kaže da se u programu koriste principi zapadnjački iskrivljene budističke meditacije (iskrivljeno učenje nekog religijskog sistema se naziva „sektom“ – u ovom slučaju je u pitanju sekta i u odnosu na sam budizam) – treba li još neki dokaz neimenovanim osobama iz Ministarstva da se radi o programu sporne duhovne sadržine ?

Povucite program smesta, jer na deci se ne sme sprovoditi duhovno problematičan program.

Dodatno pojašnjenje za one koji su u dilemi da li se ovaj program može nazvati sektaškim učenjem je što je poznato da dugogodišnje bavljenje vesternizovanom (pozapadnjačenom, samim tim iskrivljenom – sektaškom) meditacijom menja unutrašnji mentalni sklop ličnosti i dovodi do ozbiljnih psiholoških posledica usvajanjem nepravilnog učenja o kontroli emocija kakvo takve meditativne tehnike nude.

Da i mi priupitamo ponešto Ministarstvo prosvete – ko akredituje programe poput ovog i koja je procedura za akreditaciju nekog programa koji se može plasirati deci u školama? Ko proverava da li je program adekvatan za škole ili je u psihoseksualnom smislu (kao u slučaju sa tzv. „obrazovnim“ paketima za učenje o temi seksualnog nasilja)pa čak i u duhovnom smislu (kao što je program „Majnd ap“ ) sporan?

Stopirajte i povucite ovaj program smesta, a mi ćemo svakako zatražiti kao informaciju od javnog značaja da saznamo KO je lično, imenom i prezimenom, u Ministarstvu prosvete odobrio ovaj program u školama.

„Pravoslavni roditelj“

KOMENTARI3 komentara

 1. Kosovac says:

  Nije ministar prosvete odobravao ovaj program, on ga je pustio po naređenju svog velikog šefa, a njegov veliki šef nije Aleksandar Vučić. Veliki šef je takođe šef i Aleksanderu Vučiću.

 2. Mali says:

  Isti stari sistemi:Prvo nepravilno etiketirati,pa je lakse posle pljuvati i negodovati..Zar nije logicnije :"pravoslavni roditelju", da se informises i saznas sta je to"Minde up".Voleo bih da cujem bar jednu konkretnu stvar iz "Minde up",koju smatras da nije prihvatljiva za decu.Ovako uopsteno kritikovanje i neprihvatanje samo pokazuje na neupucenost sa temom.Mozda bi se i tebi svidelo,kad bi znao o cemu se radi..

  • Kosovac says:

   @ Mali…., Ne biste mogli nikome da prodajete vaša sranja da niste podmitili ministra prosvete Srbije. Godinama ste na margini društva okupljajući samo posrnule kojih je ipak mali broj. Poneki uspešan sportista i muzičar, malo je to, bolji se efekti postižu komunističkim metodama, a pošto vi još nemate silu, prisetili ste se korupcije vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *