НЕВЕРОВАТАН УСЛОВ АМЕРИКЕ: Да ли је могуће да од Србије траже да ово уради Републици Српској!?

NEVEROVATAN USLOV AMERIKE: Da li je moguće da od Srbije traže da ovo uradi Republici Srpskoj!?

16 septembra 2018

Sjedinjene Američke Države očekuju od Srbije da uvede sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i zamrzne mu svu imovinu na svojoj teritoriji!

Ovo tvrdi američki senator Rodžer Viker, koji poručuje da se od srpskih vlasti očekuje da svoju politiku usklade sa politikom Vašingtona. Prema njegovim rečima, Amerika planira da uvede sankcije još nekim političarima u RS i to zbog navodne korupcije i kršenja Dejtonskog sporazuma, a Evropska unija i sve evropske države morale bi to isto da urade.Protiv naroda

Viker je na raspravi o bezbednosti i saradnji u Evropi, koja je održana u Senatu SAD, rekao da Vašington mora da u svoje prioritete stavi Sarajevo i BiH.

– SAD i EU treba da usvoje politiku uvođenja sankcija pojedinačnim bosanskim zvaničnicima, koji su očigledno umešani u korupciju i koji ignorišu parametre Dejtona, bosanske zakone i sudske odluke. Vašington je to već uradio sa Miloradom Dodikom i nedavno sa Nikolom Špirićem. Međutim, obim treba da se proširi na druge i evropske prestonice treba da se pridruže SAD – rekao je Viker.

I dok niko u vrhu vlasti nije želeo zvanično da komentariše ove navode, Dodikov savetnik Aleksandar Vranješ kaže za Informer da Amerika na ovaj način vrši pritisak i direktno se meša u izborni proces.

– Ako Dodikova politika već godinama dobija većinsku podršku glasača, odakle pravo nekom zvaničniku da to osporava i poziva na sankcije?! To je samo pokazatelj da SAD doživljaju BiH kao koloniju kojoj silom treba da nameću rešenja. Danas, kada Dodik ide ka jednoj od najvećih pobeda u političkoj karijeri, Amerika hoće da ga po svaku cenu kazni – upozorava Vranješ, koji kaže da je siguran da Srbija nikada neće podleći pritisku SAD.

– Srbija nikad neće uvesti sankcije Dodiku, koji će 7. oktobra ostvariti veličanstvenu izbornu pobedu. Senator Viker treba da ima na umu da je Dodik budući član Predsedništva BiH zadužen za spoljnu politiku i ako ne žele da u narednim godinama imaju otežane diplomatske veze sa BiH, moraju učiniti nešto da poprave odnose sa Dodikom – naglašava Vranješ.

Tek je početak

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da pritisak međunarodne zajednice na nosioce najviših funkcija u RS ne jenjava.

– Nezadovoljni učinjenim, Amerikanci nastoje da prošire krug zemalja koje će zvaničnike RS proglasiti nepoželjnim i zamrznuti im imovinu. Ono što bi najviše želeli jeste da se Srbija pridruži sankcijama. Taj pritisak će se intenzivirati sve do izbora u oktobru, ali će po svojoj prilici trajati i tokom 2019, za kada je predviđen definitivan odlazak Velike Britanije iz EU – upozorava Ćeranić.

BiH što pre da uđe u NATO

Prema Vikerovim rečima, BiH možda nije spremna da se priključi NATO, ali njihov Akcioni plan za članstvo treba aktivirati bez daljeg odlaganja.

– Čim se završe izbori u BiH, međunarodna zajednica mora ohrabriti brzo formiranje parlamenta i vlada na svim nivoima. Nakon toga, treba da uslede brze reforme radi eliminisanja diskriminišućih kriterijuma za određene funkcije u administraciji – rekao je Viker.

(Informer)

KOMENTARI9 komentara

 1. Dane Radakovic says:

  i milosevic je sps uveo sankcije RADOVANU KARADZICU i vucic ce isto tako radikali danasnj sto vladaju sa SRBIMA

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Nemačko-američki Informer sa dezinformacijama u službi muslimana i zapadnih okupatora pred skorašnjim izborima u Republici Srpskoj.

 3. ostrogorski says:

  More, Ameri, napuštajte Kosovo i Metohiju koje ste okupirali, ѕalili srpskom krvlju i napunili kaponire i katakombe Bondstila nulearnim bojevim glavama. Može se desiti "slučajna" samolikvidacija svih tih "petardi" od po jedne do nekoliko desetina kilotona a onda zbogom bagro ukleta ѕajedno sa vašim reѕervistima - poganom šiptarijom. A gnjide, koje bi iѕdale Republiku Srpsku bi ѕavršile u živom ognju.

 4. raikkonen says:

  al vam je fotka....palicom na mileta, a kramp ne zna da ta palica ima da se polomi od miletove glave ko cackalica

  • Miraš says:

   Fotka je odlična jer veoma je duhovita. Umirem od smeha svaki put kad pogledam ovu sliku jer neodoljivo podseća na jedan stari kriminalni (ili horor?) američki film. I dan danas u SAD ima ubistava izvršenih štapovima za golf. U tom filmu ubica je takodje koristio štapove za golf i dugo se uspešno krio, ali žrtva je bila žena. Nebitno je što je na slici Donald Tramp nego bitno je da je to neki Amerikanac.

 5. rajko says:

  Svašta! Odakle im ideja da je eventualna korupcija M. Dodika stvar Srbije. Eto im tamo bosanskih institucija neka to one rasprave sa njim. Kršenje dejtonskog sporazuma se može prigovoriti medjunarodnoj zajednici i federaciji, a ne RS. Srbija kao garant dejtonskog sporazuma bi trebalo da uvede sankcije njima, a ne M. Dodiku. Besmislen zahtev upućen na pogrešnu adresu. Ako kažnjavamo, hajde da kažnjavamo krivce, a ne nasumično sa'vatane prolaznike.

  • Zaharije qSerak says:

   Srbija nije GARANT. Procitati pazljivo i vidjeti da ni Srbija ni Hrvatska nisu garanti niti mogu da budu .One su samo POTPISNICE,a da ja nebih trosio i Vase vrijeme,mozete i to da procitate.Prestanite lupati kao recimo Dacic koji bi morao znati razliku i sada je vjerovatno zna poslije nastupa i objasnjenja Gos.Aleksandra Popova.Problem je sto svako pokusava da prevodi i objasnjava na svoj nacin,jer posljedica nema.Neznanje i neobrazovanost nisu nikada dosli u pitanje na tim prostorima

 6. Zaharije qSerak says:

  Pa zar nije Gos.Obrad Kesic rekao da se odvijaju “pozitivne “ stvari u Americkoj administraciji?Covjek koji se “napojio “ para uzetog uredno od gradjana R.S. za laganje i nista uradjeno.Cak je i Dodiku to doslo do glave,pa sam cuo/ da se ogradim prica medju obicnim ljudima/ da mu se konacno zahvalio i izbrisao sa jadne i siromasne R.S. I to izgleda nije dovoljno da pacijenti progledaju,da vide samo pljacku i pljacku u ime Srbstva

 7. Lovac na Tikve says:

  Rusku raketnu bazu na Manjaču pa će da ućute i ameri i eu a i turci !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *