НЕВЕРОВАТНА ПОРУКА Макрона Вучићу! ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАРЕЂЕЊЕ?

НЕВЕРОВАТНА ПОРУКА Макрона Вучићу! ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАРЕЂЕЊЕ?

25 јуна 2017

– Охрабрујем вас да наставите са реформама, а Француска ће наставити да подржава напредовање Србије ка Европској унији – поручио је председник Француске Емануел Макрон у писму председнику Србије Александру Вучићу.

Он је истакао и да Европа неће бити потпуна без Западног Балкана, посебно Србије.

Макрон је поздравио значајно деловање и резултате које је Србија постигла у приближавању ка ЕУ, економском развоју, као и трајној стабилизацији Западног Балкана која је, како је рекао, одлучујућа за просперитет региона и за његову европску путању.

Макрон у писму наводи да жали што није могао да пришутвује јучерашњој свечаности у Београду, јер учествује на Европском савету у Бриселу.

Макрон се захвалио на два писма, која је од Вучића добио 8. маја и 6. јуна и такође на његовом позиву за учешће на церемонији којом се обележава Вучићево ступање на дужност председника Републике Србије, наводећи да је замолио специјалног представника за економску дипломатију на Западном Балкану, сенатора Алена Ришара, да га представља.

– Учинили сте суштинске и храбре гестове, посебно према Босни и Херцеговини, Косову, Хрватској и Албанији. Француска ће наставити да вас подржава на том путу и то настављајући своје активно и конкретно ангажовање у оквиру Берлинског процеса – истакао је Макрон, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника.

Макрон наводи и да је Вучић у свом писму поменуо случај Харадинаја.

– Разумем – с обзиром на дела која правосуђе ваше земље приписује Харадинају – емоције које је одлука Апелационог суда у Колмару могла да произведе у Србији. Желим да подвучем да је, као и све одлуке француски правосудних органа, ова одлука донета у потпуној независности. Као и ви, желим да окренемо ову страницу и да се усредсредимо на развој наше сарање – истакао је Макрон.

Он је навео да је од почетка демократске транзиције у Србији, Француска и пре него што су почели да је следе други пратнери – била уз Србију како би подржала приближавање Србије Европској унији, њен економски развој, као и трајну стабилизацију Западног Балкана.

– Желим да поздравим значајно деловање које спроводите и резултате које сте постигли од пре неколико година у те три области – додао је француски колега.

Он је истакао да су везе између Француске и Србије пријатељске, давнашње и дубоке, посебно обележене братством по оружју које је ујединило наша два народа током Првог светског рата и учврстило наше пријатељство.

– Споменик захвалности Француској који се налази у срцу Београда је сведок тога и радујем се његовој скорој обнови у оквиру заједничког пројекта, у тренутку када обележавамо Стогодишњицу Великог рата – истакао је Макрон.

Он је оценио да су политички односи две земље учврстили и интензивирали током недавног периода, како то показују посета премијера Србије, 2014. године и званична посета у којој је боравило у Француској прошле године. Француска је такође у Паризу орзанизовала Самит о Западном Балкану, 04. јула 2016. године, подсећа Макрон.

– На економском плану, наше размене су у еспанзији и њихов потенцијал раста је значајан. Осим тога, више француских предузећа су позиционирана за значајне уговоре у Србији у области инфраструктуре и у области безбедности, наша билатерална сарадња се развила последњих година, нарочито на оперативном плану – истиче Макрон.

Он је навео да су Французи изабравши га за председника Републике, изабрали Европу, јачу Европу окренуту будућности.

– И моје уверење је да та Европа неће бити потпуна без Западног Балкана, посебно Србије… Француска ће дакле наставити да подржава напредовање Ваше земље ка Европској унији и реформе да се до тога стигне. Знам да перспектива следећег проширења може да делује далека, посебно због изазова са којима се суочава Европска унија и због замашности реформи које захтева за земље Западног Блакана, али Француска ће наставити да поштује обавезе преузете у корист европске перспективе Западног Балкана – истакао је Маркон.

Макрон је Вучића охрабрио да настави предузете реформске напоре, подвлачећи посебан значај реформи у вези са владавином права, које су у средишту европског пројекта и чије је спровођење дуготрајан посао. Уверен у перспективе наших билатералних и европских односа, Макрон је Вучићу упутио честитке поводом избора за председника, као и на рођењу сина.

KOMENTARI10 коментара

 1. Trifun says:

  Blago nama sa ovakvim prijateljima.

 2. doktrina soka, says:

  Majke ti sve neki edipovi kurajberi,da ti muka dode.Kao i ona KGK iz Hr.

 3. QQ-LELE says:

  Zasto svi potenciraju da je Srbija zapadni Balkan, kada je po mom Srbija centralni Balkan. Zapadni Balkan je Slovenija i Hrvatska, a istocni Bugarska...

 4. kuka says:

  Ma kakvo naredjenje! To je šaputanje na jastuku.

 5. RASPUCHIN says:

  Након избора Макрона за предсједника државе "братске нам по оружју" (којим је бомбардовало положаје Војске РСК , БРС и 1999. читаву Србију) "наши" политичари су вратили одмах амбасадора у Француску. Амбасадор је повучен због тога што нису изручили зликовца Харадинаја. Чини ми се да је тада Дачић изјавио овако нешто : "Избором Макрона за предсједника су се промјениле околности"!!! Као што видимо , "околности" се нису промјениле него су кукавци и кукавице једва дочекали некакав разлог да промјене своју одлуку која је , рекао бих , била само у циљу политичке промоције и избора. Кукавице и кукавци то и даље остају због чега свака вашка може да понижава наш народ.

 6. Kosovac says:

  Могао је Макрон на Вучићеву инаугурацију да пошаље Бернара Анри Левија.

 7. punca says:

  Sve u svemu SRBIJA ide u EU-to je Merkel plan B - siva zona/ migranti i najjeftinija radna snaga. a, VUČIĆ GLUMI RIMSKOG CARA. Da li ima života u Srbiji posle 5.oktobra ??Srbiji ide sve nizbrdo poslije 5.oktobra 2000. Srbijo, džabe si rušila Miloševića...Smrt fašističkom okupatorskom zapadu. Jednom fašisti - uvek fašisti!!!Srbe interesuje prazan novčanik i prazan frižider.Srpske plate su najmanje u Evropi a dinar najslabija valuta u svetu.

  • Kosovac says:

   @ punca,…. пусти тај песимизам, удри бригу на весеље. Има нас и друкчијих. Док трајемо. Није први пут да се кусо и репато навадило на Србе, ваљда ће српска Раса да победи као до сада што је било.

 8. goran says:

  Makarona, pardon -- Makrona, ozbiljno shvata samo njegov ljubavnik, ako i on. Cim je zahajao, poceo je da deli lekcije, ne vidi koliko je beznacajan.

 9. axiles says:

  Niti ja vidim u ovom tekstu neku "neverovatnu poruku"niti neko naredjenje ,vidim samo sliku jedne marionete sa debilskim pogledom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u