НЕВЕРОВАТНА ПОРУКА Макрона Вучићу! ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАРЕЂЕЊЕ?

NEVEROVATNA PORUKA Makrona Vučiću! DA LI JE OVO NAREĐENJE?

25 juna 2017

– Ohrabrujem vas da nastavite sa reformama, a Francuska će nastaviti da podržava napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji – poručio je predsednik Francuske Emanuel Makron u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je istakao i da Evropa neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, posebno Srbije.

Makron je pozdravio značajno delovanje i rezultate koje je Srbija postigla u približavanju ka EU, ekonomskom razvoju, kao i trajnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana koja je, kako je rekao, odlučujuća za prosperitet regiona i za njegovu evropsku putanju.

Makron u pismu navodi da žali što nije mogao da prišutvuje jučerašnjoj svečanosti u Beogradu, jer učestvuje na Evropskom savetu u Briselu.

Makron se zahvalio na dva pisma, koja je od Vučića dobio 8. maja i 6. juna i takođe na njegovom pozivu za učešće na ceremoniji kojom se obeležava Vučićevo stupanje na dužnost predsednika Republike Srbije, navodeći da je zamolio specijalnog predstavnika za ekonomsku diplomatiju na Zapadnom Balkanu, senatora Alena Rišara, da ga predstavlja.

– Učinili ste suštinske i hrabre gestove, posebno prema Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj i Albaniji. Francuska će nastaviti da vas podržava na tom putu i to nastavljajući svoje aktivno i konkretno angažovanje u okviru Berlinskog procesa – istakao je Makron, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Makron navodi i da je Vučić u svom pismu pomenuo slučaj Haradinaja.

– Razumem – s obzirom na dela koja pravosuđe vaše zemlje pripisuje Haradinaju – emocije koje je odluka Apelacionog suda u Kolmaru mogla da proizvede u Srbiji. Želim da podvučem da je, kao i sve odluke francuski pravosudnih organa, ova odluka doneta u potpunoj nezavisnosti. Kao i vi, želim da okrenemo ovu stranicu i da se usredsredimo na razvoj naše saranje – istakao je Makron.

On je naveo da je od početka demokratske tranzicije u Srbiji, Francuska i pre nego što su počeli da je slede drugi pratneri – bila uz Srbiju kako bi podržala približavanje Srbije Evropskoj uniji, njen ekonomski razvoj, kao i trajnu stabilizaciju Zapadnog Balkana.

– Želim da pozdravim značajno delovanje koje sprovodite i rezultate koje ste postigli od pre nekoliko godina u te tri oblasti – dodao je francuski kolega.

On je istakao da su veze između Francuske i Srbije prijateljske, davnašnje i duboke, posebno obeležene bratstvom po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda tokom Prvog svetskog rata i učvrstilo naše prijateljstvo.

– Spomenik zahvalnosti Francuskoj koji se nalazi u srcu Beograda je svedok toga i radujem se njegovoj skoroj obnovi u okviru zajedničkog projekta, u trenutku kada obeležavamo Stogodišnjicu Velikog rata – istakao je Makron.

On je ocenio da su politički odnosi dve zemlje učvrstili i intenzivirali tokom nedavnog perioda, kako to pokazuju poseta premijera Srbije, 2014. godine i zvanična poseta u kojoj je boravilo u Francuskoj prošle godine. Francuska je takođe u Parizu orzanizovala Samit o Zapadnom Balkanu, 04. jula 2016. godine, podseća Makron.

– Na ekonomskom planu, naše razmene su u espanziji i njihov potencijal rasta je značajan. Osim toga, više francuskih preduzeća su pozicionirana za značajne ugovore u Srbiji u oblasti infrastrukture i u oblasti bezbednosti, naša bilateralna saradnja se razvila poslednjih godina, naročito na operativnom planu – ističe Makron.

On je naveo da su Francuzi izabravši ga za predsednika Republike, izabrali Evropu, jaču Evropu okrenutu budućnosti.

– I moje uverenje je da ta Evropa neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, posebno Srbije… Francuska će dakle nastaviti da podržava napredovanje Vaše zemlje ka Evropskoj uniji i reforme da se do toga stigne. Znam da perspektiva sledećeg proširenja može da deluje daleka, posebno zbog izazova sa kojima se suočava Evropska unija i zbog zamašnosti reformi koje zahteva za zemlje Zapadnog Blakana, ali Francuska će nastaviti da poštuje obaveze preuzete u korist evropske perspektive Zapadnog Balkana – istakao je Markon.

Makron je Vučića ohrabrio da nastavi preduzete reformske napore, podvlačeći poseban značaj reformi u vezi sa vladavinom prava, koje su u središtu evropskog projekta i čije je sprovođenje dugotrajan posao. Uveren u perspektive naših bilateralnih i evropskih odnosa, Makron je Vučiću uputio čestitke povodom izbora za predsednika, kao i na rođenju sina.

KOMENTARI10 komentara

 1. Trifun says:

  Blago nama sa ovakvim prijateljima.

 2. doktrina soka, says:

  Majke ti sve neki edipovi kurajberi,da ti muka dode.Kao i ona KGK iz Hr.

 3. QQ-LELE says:

  Zasto svi potenciraju da je Srbija zapadni Balkan, kada je po mom Srbija centralni Balkan. Zapadni Balkan je Slovenija i Hrvatska, a istocni Bugarska...

 4. kuka says:

  Ma kakvo naredjenje! To je šaputanje na jastuku.

 5. RASPUCHIN says:

  Nakon izbora Makrona za predsjednika države "bratske nam po oružju" (kojim je bombardovalo položaje Vojske RSK , BRS i 1999. čitavu Srbiju) "naši" političari su vratili odmah ambasadora u Francusku. Ambasador je povučen zbog toga što nisu izručili zlikovca Haradinaja. Čini mi se da je tada Dačić izjavio ovako nešto : "Izborom Makrona za predsjednika su se promjenile okolnosti"!!! Kao što vidimo , "okolnosti" se nisu promjenile nego su kukavci i kukavice jedva dočekali nekakav razlog da promjene svoju odluku koja je , rekao bih , bila samo u cilju političke promocije i izbora. Kukavice i kukavci to i dalje ostaju zbog čega svaka vaška može da ponižava naš narod.

 6. Kosovac says:

  Mogao je Makron na Vučićevu inauguraciju da pošalje Bernara Anri Levija.

 7. punca says:

  Sve u svemu SRBIJA ide u EU-to je Merkel plan B - siva zona/ migranti i najjeftinija radna snaga. a, VUČIĆ GLUMI RIMSKOG CARA. Da li ima života u Srbiji posle 5.oktobra ??Srbiji ide sve nizbrdo poslije 5.oktobra 2000. Srbijo, džabe si rušila Miloševića...Smrt fašističkom okupatorskom zapadu. Jednom fašisti - uvek fašisti!!!Srbe interesuje prazan novčanik i prazan frižider.Srpske plate su najmanje u Evropi a dinar najslabija valuta u svetu.

  • Kosovac says:

   @ punca,…. pusti taj pesimizam, udri brigu na veselje. Ima nas i drukčijih. Dok trajemo. Nije prvi put da se kuso i repato navadilo na Srbe, valjda će srpska Rasa da pobedi kao do sada što je bilo.

 8. goran says:

  Makarona, pardon -- Makrona, ozbiljno shvata samo njegov ljubavnik, ako i on. Cim je zahajao, poceo je da deli lekcije, ne vidi koliko je beznacajan.

 9. axiles says:

  Niti ja vidim u ovom tekstu neku "neverovatnu poruku"niti neko naredjenje ,vidim samo sliku jedne marionete sa debilskim pogledom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *