НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА – ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАЈТЕ: Ова српска породица у Црној Гори вековима чува крст првог српског крститеља (ВИДЕО)

NEVEROVATNA PRIČA – OBAVEZNO POGLEDAJTE: Ova srpska porodica u Crnoj Gori vekovima čuva krst prvog srpskog krstitelja (VIDEO)

26 januara 2020

Gosti emisije “ A ŠTA VI MISLITE“ autora i voditelja Ratka Dmitrovića, bili su autori dokumentarca o porodici iz Crne Gore koja čuva krst prvog srpskog svetitelja, Jovana Vladimira.

RELIKVIJU staru ceo milenijum, Krst Svetog Jovana Vladimira, pokušavali su iz ruku barskog bratstva Andrović da otmu mnogi. U selo Mikulići nadomak Bara dolazili su osvajači i vojske, razbojnici i belosvetski hohštapleri, nadajući se da će se dočepati svetinje čija je vrednost nemerljiva. Nikome nije uspelo. Od Osmanlija preko Austrougara, do vojski u Drugom svetskom ratu, svi su iz Mikulića odlazili praznih šaka. Gorele su kuće, padale su glave, ali krst se nije dao!

Bratstvo Androvića je najstarije bratstvo u ovom kraju, za to imaju i dokaz – krst koji čuvaju kao zenicu oka, i to više od devet vekova. Androvići svetinju sa kojom je, na prevaru, pogubljen srpski knez Zete Vladimir, čuvaju životima.

Pogledajte okumentarac o njima i razgovor sa autorima:

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Bravo!To su Srbi a ne otpad veselin vujović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *