НЕВЕРОВАТНА САРАДЊА РУСИЈЕ И ИНДИЈЕ!

NEVEROVATNA SARADNJA RUSIJE I INDIJE!

13 novembra 2016

indija1-720-567

Indijska vojska odobrila je kupovinu čak 464 ruska tenka T-90 MS „Tagil“.

Ruski eksperti ocenjuju da je Indija time napravila važan, ali ne i poslednji korak ka potpisivanju najvećeg „tenkovskog ugovora“ u svetu u poslednjih 15 godina, čija vrednost se procenjuje na oko dve milijarde dolara.

Komitet za nabavke Ministarstva odbrane Indije odobrio je projekat modernizacije naoružanja armije u vrednosti od 821 milijarde rupija (više od 12 milijardi dolara). Od tih para indijska vojska bi trebalo da pazari 83 lovca „Tejas Mark-1A“ indijske proizvodnje za sedam milijardi dolara, ruske tenkove T-910MS i još nešto naoružanja domaće proizvodnje.

Odobrenje Komiteta je poslednji ili pretposlednji korak uoči potpisivanja tog (gigantskog) ugovora, ali ne garantuje i da će ugovor biti zaključen, jer tek predstoje završni pregovori sa proizvođačem.

Eksperti ističu da Rusija, bez svake sumnje, potvrđuje svoje mesto na tržištu kao najveći konstruktor i proizvođač oklopnih vozila.

Nju Delhi je još prošle godine pokazao interesovanje za ruski tenk T-90MS, čiji je proizvođač je „Uralvagonzavod“, ruska kompanija koja proizvodi i najnapredniji ruski tenk „Armata T-14“.

Saradnja „Uralvagonzavoda“ sa Indijom počela je još 1978. godine, isporukom tenkova T-72 u Indiju. Kasnije je u toj zemlji pokrenuta i proizvodnja tog tenka po ruskoj (sovjetskoj) licenci. Nova faza saradnje počela je 2001. godine, kada je potpisan prvi ugovor za isporuku ruskih tenkova T-90S indijskoj vojsci, a kasnije je ugovorena i licencna proizvodnja.

Trenutno Indija ima oko 13 pukova T-90, što bi moglo da se pretvori u 21 puk do 2020. godine. Jedan puk se sastoji od 62 tenka.

Nema sumnje da ruski T-90MS po svim parametrima odgovara Indijcima. Indijski vojni eksperti su se u njegove kvalitete i visoku borbenu sposobnost uverili i na jednoj izložbi naoružanja u Nižnjem Tagilu, gde se i nalazi fabrika „Uralvagonzavoda“.

Inače, T-90 je glavni ruski borbeni tenk treće generacije, a razvijen je na bazi T-72. Dobio je ime „Vladimir“, u čast glavnog konstruktora tenka Vladimira Potkina, a „vatreno kršenje“ je prošao u Siriji. Postao je pravi hit na internetu nakon što je preživeo direktan pogodak američkih protivtenkovskih raketa.

T-90MS je modernizovana verzija, namenjen je uglavnom stranim kupcima i nosi ime „Tagil“. Eksperti tvrde da je to danas najbolji tenk koji se nudi na svetskom tržištu.

Tenk koristi iste tipove municije koje je koristio i T-90. U municiju je dodatno uključena i granata na daljinsko aktiviranje koja obezbeđuje efikasniju borbu sa živom silom protivnika.

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Indija je najveći kupac oružja u svetu i to američkog i zapadnih zemalja. Preko 180 milijardi dolara. Tenkovi su mala uteha za Ruse. U Indiji živi tamna niža rasa. Svi vas gledaju u lice i lažu, od dece do ambasadora. Prevrtljivi i za izbegavanje. Postaće glavna sila protiv Kine, a možda i Rusije.

  • 99 says:

   Tacno! Cigani, ljigavci, dvolicne lopine i lazovi. Rusiju ne mogu napasti jer su jos daleko ispod Rusije tehnoloski i svakako, udaljeni su par hiljada km sto je za njih nepremostiva prepreka, a Kinu ako i napanu nece biti nikakva steta posto su i Kinezi smradovi kao Indijci.

 2. M says:

  Cudi me da rusi prodaju bolje tenkove strancima,nego svojoj vojsci-sebi.Nek sparaju na necem drugom,a ne na vojsci,pogotovo ovih godina,mozda sudbonosnih!

  • 99 says:

   To sto kazes je istina. Nije bas najbolje vreme za prodaju oruzja nekome ko je dvolican i ko suruje sa tvojim neprijateljima, ali nije sve ni tako crno. Ruska vojna industrija i UralVagonZavod su ljetos vec preko sto komada Armata isporucili vojsci, a kad oni kazu preko 100 to moze biti i preko 200.

 3. Mlax says:

  Rusi prodaju vec prevazidjene tenkove Indiji.Armata je predposlednja rec tehnike a poslednju znaju samo ,,odabrani,,.Rusija je Vojno-tehnicki i po stepenu obrazovanja ljudskih resursa i pripreme ubedljivo prva sila sveta....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *