НЕВЕРОВАТНО, АЛИ ИСТИНИТО: Шеф турске обавештајне службе позвао свет да призна Исламску државу!

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Šef turske obaveštajne službe pozvao svet da prizna Islamsku državu!

29 novembra 2015

hakan-dnevne 7Nedvosmislenu reakciju u Evropi izazvao je nedavni govor šefa turske obaveštajne službe MIT Hakana Fidana povodom Islamske države, prenela je nemačka agencija „AVD njuz“ u članku „Šef turske obaveštajne službe: ID — realnost i mi smo optimisti povodom njene budućnosti“.

Tokom govora Hakan Fidan, jedan od najvernijih saveznika turskog predsednika Erdogana, osudio je rusku vojnu operaciju u Siriji, optuživši Moskvu za pokušaj „gušenja“ islamske revolucije u Siriji i za ozbiljno kršenje povelje Ujedinjenih nacija.

Agencija citira reči Fidana:

„Islamska država je realnost i mi treba da priznamo da ne možemo da uništimo tako dobro organizovani i popularni državni sistem kao što je Islamska država. Zato pozivam svoje zapadne kolege da revidiraju svoje poglede na islamski politički pokret, ostavljajući po strani svoj cinični mentalitet, i da ne dozvole realizaciju plana Vladimira Putina da slomi islamske revolucionare.“

Fidan je dodao:

„Turska deli zabrinutost Zapada u tome da u Islamsku državu idu građani iz čitavog sveta, uključujući i Evropu. Kako bi se rešio taj problem potrebno je otvoriti u Istanbulu stalno predstavništvo ili kancelariju ’Islamske države‘“.

​Prema rečima Fidana, Turska je čvrsto ubeđena da je potrebno „pružiti medicinsku pomoć svima, nezavisno od njihove političke ili religiozne pripadnosti, ranjenima i ljudima sa povredama“.

„AVD njuz“ potvrđuje da od kako su počele žestoke borbe u Siriji veliki broj ranjenih pripadnika Islamske države prelazi na tursku teritoriju i dobija pomoć u vojnim bolnicama Turske, uključujući provinciju Hataj.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jah sabura says:

    Ma valjalo bi posjetiti Stambol, dok još uvijek postoji! To ti je bolan realnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *