НЕВЕРОВАТНО! Американци одредили суму новца са којом желе Србима да промене мишљење! НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ О КОЛИКОЈ ЦИФРИ СЕ РАДИ

NEVEROVATNO! Amerikanci odredili sumu novca sa kojom žele Srbima da promene mišljenje! NEĆETE VEROVATI O KOLIKOJ CIFRI SE RADI

22 maja 2020

Pod firmom pomoći srpskim medijima da se izbore sa navodnim dezinformacijama, koju je najavio američki Stejt department, krije se bitka za uticaj u javnom mnjenju Srbije, na šta teško mogu da računaju, pogotovo sa sumom od par stotina hiljada dolara.

U toj oceni slažu se predsednik Uduženja novinara Srbije (UNS), Vladimir Radomirović i novinar Nikola Vrzić, podsećajući da je takvih pokušaja bilo i do sada i to uz daleko veće svote, pa su ostali bez rezultata.Amerika u borbi protiv uticaja Rusije i Kine

Kako je saopšteno iz Stejt departmenta, a prenela televizija Raša tudej (RT), Amerika će izdvojiti 220.000 dolara za podršku programa pripreme stručnjaka u oblasti medija koji bi pomogli Srbiji u borbi protiv dezinformacija. U tu svrhu će, kako je najavljeno, biti organizovane brojne debate i konferencije sa učešćem raznih interesnih grupa sa ciljem da se, kako navode, kod građana razvije svest o tome šta je istinita informacija, a šta propagandna vest.

– Ovo nije veliki iznos. Američka vlada je kroz razne agencije poslednjih godina davala mnogo veće iznose medijima i organizacijama u Srbiji koje istražuju navodne lažne vesti, tako da je ovo očekivano. Kad god Rusija bude napravila nešto kao što je Sputnjik i pokazala da na taj način ima uticaj na srpsko javno mnjenje može se očekivati reakcija Amerike i pokušaj da korišćenjem lokalnih organizacija smanji uticaj Rusije ili Kine na dešavanja u Srbiji – nedvosmislen je predsednik UNS-a.

Radomirović za Sputnjik ističe da se iza te borbe protiv lažnih vesti krije borba za uticaj u javnom mnjenju ne samo Srbije, nego i celog Balkana.

Amerika se bori protiv onog što je iznedrila

Na pitanje da li se to Amerika sada bori protiv onoga što je sama iznedrila, jer je do skora bila usamljen igrač čiji je uticaj na javno mnjenje bio jedini i neometan, predsednik UNS-a kaže da su prvo Rusija, a u poslednje vreme i Kina, počeli da primenjuju recept koji su Amerikanci decenijama primenjivali u širenju vesti koje im odgovaraju.

– Imamo sada i rusku globalnu televiziju Raša tudej i agenciju Sputnjik, kao i Kinesku globalnu televizijsku mrežu (Si-Dži-Ti-En), čiji uticaj, takođe, raste na zapadu. Imamo sve više medija koji su pod direktnom kontrolom država. Kao što sa američke strane imamo Glas Amerike i Slobodnu Evropu, tako i sa istočne strane imamo više medija koji profesionalno rade svoj posao i izveštavaju o nekim dešavanjima koje mejnstrim mediji na zapadu ne pokrivaju – konstatovao je naš sagovornik.

On navodi primer RT koji je stekao veliku popularnost u Francuskoj, izveštavajući o protestima „žutih prsluka“ koje glavni francuski mediji nisu pokrivali kako je tamošnja javnost očekivala.

– Sada imamo situaciju da, pre svega, Rusija i Kina, nečim što je do skoro bilo američko oružje, uzvraćaju udarac na planu propagande“, kaže Radomirović, ali i napominje da ti mediji i njihovi novinari odlično rade svoj posao. Tako pomažu da o onome što se dešava u svetu steknemo sliku koja nije jednostrana – dodaje on.

Ni sa većim parama nisu promenili svest

Na pitanje kako će izgledati ta podrška koju Stejt depratment koristi za „pripremu stručnjaka u medijima“, predsednik UNS-a smatra da 220.000 dolara nije iznos koji bi omogućio da se napravi neki veliki poziv za medije da konkurišu za sredstva. Može biti da je to poziv za neke eksperte iz Amerike koji bi došli da obučavaju organizacije i stručnjake u Srbiji, dodaje Radomirović.

Iznos nije veliki i očekujem da će ubuduće biti više interesovanja iz Amerike da se ti budšeti povećaju, smatra on, ali i dodaje da to nije najbolja situacija za Srbiju jer nije dobro kada smo na meti velikih sila i kada se preko nas vode sukobi pa i propagandni.

Novinar Nikola Vrzić ukazuje na to da je reč o relativno maloj svoti novca, s obzirom na to da je ranije bilo znatno većih suma koje su Amerikanci ovde ulagali u istu svrhu, ocenivši da je borba protiv lažnih vesti samo formalno opravdanje.

– Reč je, naravno, o njihovom pokušaju da potpuno, ili što više ovladaju srpskom medijskom scenom. Usuđujem se da prognoziram da je i ovaj pokušaj unapred osuđen na neuspeh. Mediji bliski američkom pogledu na svet su posle 5. oktobra 2000. suvereno vladali srpskom medijskom scenom dugi niz godina, pa nisu uspeli da promene svest i ljude ubede u to da su lažne vesti isključivo ono što ne odgovara američkim nacionalnim interesima. Kako nisu do sada uspeli, tako sigurno ni sa ovih dvestotinak hiljada dolara neće uspeti u tome – ubeđen je Vrzić.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Ej, bednici, jos niste shvatili da se novcem ne moze sve kupiti.

 2. milorad2 says:

  jedini način kako oni migu uopšte da pretenduju da nam budu prijatelji je da razbucaju šiptarsku mafiju,očiste kosovo od stranog okupatora iz albanije i vrate nam ga u upotrebnom stanju(bez uranijuma).Posle toga možemo da razgovaramo.

 3. VRSK says:

  Bolje da su tim novcem finansirali kliniku za infektivne bolesti KCS nego gluposti.

 4. Tomislav says:

  Ako Amerika hoće da promenemo mišljenje onda treba da Tramp poništi sve odluke koje su donosili bivši pesednici Buš i Klinton u vezi bivše Jugoslavije i Srbije tj. Srbskog naroda da nam plati ratnu štetu, pokupi uranijum što su bacali i na kraju da nam se izvini sa 1000 dolara svakom srbinu za pretrpljeni strah.

 5. Zaliv says:

  Kada bi platili odstetu za bombardovanje, dali izvinjenje za isto, povukli priznanje Kosova i prestali da deluju u BIH i CG protiv Srba onda bi bili na NULI i mogli bi da pricamo o dobrim odnosima i necemu. Ali cak i tada o NATO-u ne bi mogli da pricamo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *