НЕВЕРОВАТНО! Американци одредили суму новца са којом желе Србима да промене мишљење! НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ О КОЛИКОЈ ЦИФРИ СЕ РАДИ

НЕВЕРОВАТНО! Американци одредили суму новца са којом желе Србима да промене мишљење! НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ О КОЛИКОЈ ЦИФРИ СЕ РАДИ

22 маја 2020

Под фирмом помоћи српским медијима да се изборе са наводним дезинформацијама, коју је најавио амерички Стејт департмент, крије се битка за утицај у јавном мњењу Србије, на шта тешко могу да рачунају, поготово са сумом од пар стотина хиљада долара.

У тој оцени слажу се председник Удужења новинара Србије (УНС), Владимир Радомировић и новинар Никола Врзић, подсећајући да је таквих покушаја било и до сада и то уз далеко веће своте, па су остали без резултата.Америка у борби против утицаја Русије и Kине

Kако је саопштено из Стејт департмента, а пренела телевизија Раша тудеј (РТ), Америка ће издвојити 220.000 долара за подршку програма припреме стручњака у области медија који би помогли Србији у борби против дезинформација. У ту сврху ће, како је најављено, бити организоване бројне дебате и конференције са учешћем разних интересних група са циљем да се, како наводе, код грађана развије свест о томе шта је истинита информација, а шта пропагандна вест.

– Ово није велики износ. Америчка влада је кроз разне агенције последњих година давала много веће износе медијима и организацијама у Србији које истражују наводне лажне вести, тако да је ово очекивано. Kад год Русија буде направила нешто као што је Спутњик и показала да на тај начин има утицај на српско јавно мњење може се очекивати реакција Америке и покушај да коришћењем локалних организација смањи утицај Русије или Kине на дешавања у Србији – недвосмислен је председник УНС-а.

Радомировић за Спутњик истиче да се иза те борбе против лажних вести крије борба за утицај у јавном мњењу не само Србије, него и целог Балкана.

Америка се бори против оног што је изнедрила

На питање да ли се то Америка сада бори против онога што је сама изнедрила, јер је до скора била усамљен играч чији је утицај на јавно мњење био једини и неометан, председник УНС-а каже да су прво Русија, а у последње време и Kина, почели да примењују рецепт који су Американци деценијама примењивали у ширењу вести које им одговарају.

– Имамо сада и руску глобалну телевизију Раша тудеј и агенцију Спутњик, као и Kинеску глобалну телевизијску мрежу (Си-Џи-Ти-Ен), чији утицај, такође, расте на западу. Имамо све више медија који су под директном контролом држава. Kао што са америчке стране имамо Глас Америке и Слободну Европу, тако и са источне стране имамо више медија који професионално раде свој посао и извештавају о неким дешавањима које мејнстрим медији на западу не покривају – констатовао је наш саговорник.

Он наводи пример РТ који је стекао велику популарност у Француској, извештавајући о протестима „жутих прслука“ које главни француски медији нису покривали како је тамошња јавност очекивала.

– Сада имамо ситуацију да, пре свега, Русија и Kина, нечим што је до скоро било америчко оружје, узвраћају ударац на плану пропаганде“, каже Радомировић, али и напомиње да ти медији и њихови новинари одлично раде свој посао. Тако помажу да о ономе што се дешава у свету стекнемо слику која није једнострана – додаје он.

Ни са већим парама нису променили свест

На питање како ће изгледати та подршка коју Стејт депратмент користи за „припрему стручњака у медијима“, председник УНС-а сматра да 220.000 долара није износ који би омогућио да се направи неки велики позив за медије да конкуришу за средства. Може бити да је то позив за неке експерте из Америке који би дошли да обучавају организације и стручњаке у Србији, додаје Радомировић.

Износ није велики и очекујем да ће убудуће бити више интересовања из Америке да се ти будшети повећају, сматра он, али и додаје да то није најбоља ситуација за Србију јер није добро када смо на мети великих сила и када се преко нас воде сукоби па и пропагандни.

Новинар Никола Врзић указује на то да је реч о релативно малој своти новца, с обзиром на то да је раније било знатно већих сума које су Американци овде улагали у исту сврху, оценивши да је борба против лажних вести само формално оправдање.

– Реч је, наравно, о њиховом покушају да потпуно, или што више овладају српском медијском сценом. Усуђујем се да прогнозирам да је и овај покушај унапред осуђен на неуспех. Медији блиски америчком погледу на свет су после 5. октобра 2000. суверено владали српском медијском сценом дуги низ година, па нису успели да промене свест и људе убеде у то да су лажне вести искључиво оно што не одговара америчким националним интересима. Kако нису до сада успели, тако сигурно ни са ових двестотинак хиљада долара неће успети у томе – убеђен је Врзић.

KOMENTARI5 коментара

 1. persida says:

  Ej, bednici, jos niste shvatili da se novcem ne moze sve kupiti.

 2. milorad2 says:

  jedini način kako oni migu uopšte da pretenduju da nam budu prijatelji je da razbucaju šiptarsku mafiju,očiste kosovo od stranog okupatora iz albanije i vrate nam ga u upotrebnom stanju(bez uranijuma).Posle toga možemo da razgovaramo.

 3. VRSK says:

  Bolje da su tim novcem finansirali kliniku za infektivne bolesti KCS nego gluposti.

 4. Tomislav says:

  Ako Amerika hoće da promenemo mišljenje onda treba da Tramp poništi sve odluke koje su donosili bivši pesednici Buš i Klinton u vezi bivše Jugoslavije i Srbije tj. Srbskog naroda da nam plati ratnu štetu, pokupi uranijum što su bacali i na kraju da nam se izvini sa 1000 dolara svakom srbinu za pretrpljeni strah.

 5. Zaliv says:

  Kada bi platili odstetu za bombardovanje, dali izvinjenje za isto, povukli priznanje Kosova i prestali da deluju u BIH i CG protiv Srba onda bi bili na NULI i mogli bi da pricamo o dobrim odnosima i necemu. Ali cak i tada o NATO-u ne bi mogli da pricamo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u