НЕВЕРОВАТНО: Андрићев мурал у Хавани (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТНО: Андрићев мурал у Хавани (ВИДЕО)

22 јануара 2016

rep-mural_620x0БЕОГРАДСКИ архитекта Андреј Јосифовски осликао је у Хавани на Куби мурал са ликом Иве Андрића, уз ћирилични наслов његове књиге „На Дрини ћуприја“. Андрићев лик налази се тик уз мурал још једног нобеловца, Ернеста Хемингвеја, испод кога је наслов његовог дела „Старац и море“ написан на шпанском језику.

Андреј је нашој јавности постао познат када је исцртао мурале патријарха Павла, Новака Ђоковића, српских војвода међу којима је и Радомир Путник, али и лик трагично преминуле Тијане Јурић. У Хавану је отпутовао код друга Данијела Чехранова, писца и познатог ди-џеја.

– Волим да оставим свој траг где год одем – казао је „Новостима“ у телефонском разговору Јосифовски.

– Био сам фасциниран колико Кубанци негују сећање на Хемингвеја, који је у њиховој земљи провео две деценије. У односу на њих, ми се према Андрићу понашамо као да га немамо. Зато сам одлучио да их насликам заједно. Радозналим посматрачима објаснио сам да је Иво Андрић наш Ернест Хемингвеј. То ми је било најлакше.

Јосифовски се озбиљно намучио да реализује своју замисао. Каже да је мурал насликао помоћу „штапа и канапа“.

– Куба је и даље одсечена од света – прича Јосифовски.

– Једва сам пронашао боје. Урадио сам мурал са једном четком, кантом беле боје и флашицом ауто-лака. Све би било много лакше да су ми дозволили да понесем свој материјал.

Захваљујући Јосифовском, Андрићев лик краси фасаду у Улици Мирамар, познатој по великом броју луксузних хотела и ресторана.

– Није било тешко да добијем дозволу – каже наш саговорник.

– О сваком стамбеном блоку у граду води рачуна по један човек. Када сам пронашао одговарајућу фасаду, мој пријатељ Карлос ме је упознао са човеком који је задужен за тај део града. Рекао ми је да могу да сликам.

Чим се испео на мердевине, Јосифовски је постао „мета“ мештана. Долазили су да гледају како слика, најчешће са посудама пуним хране.

– Људи у Хавани живе срећни у сиромаштву – примећује Јосифовски.

– За Андрића нису чули, али готово сви препознају Хемингвеја.

У Хавани је Јосифовски урадио још једну зидну слику – у стану тамошњег познатог глумца. Припрема и својеврстан перформанс – испред Хемингвејевог омиљеног ресторана „Ла Флоридита“ осликаће стара кола.

– Желим да ликове наших најпознатијих људи распем по целом свету – каже овај уметник.

(Вечерње новости)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Zapadnjak says:

    Tako je momčino,ako već kod kuće ne vode računa o svojim velikanima,pronesi ih ti svetom,entuzijasti i patriote od svoje zemlje mogu napraviti čuda,naravno pozitivna,živeo ti nama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u