НЕВЕРОВАТНО! Хрватска упутила протестну ноту Црној Гори због резолуције о Јасеновцу

NEVEROVATNO! Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

15 maja 2024

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na predlog predsednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao reakciju na rezoluciji o Srebrenici koja je upućena Generalnoj skupštinu UN-a.

„Nota apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU“, prenosi RTCG.Hrvatska je odmah na početku inicijative u parlamentu Crne Gore crnogorskim vlastima iznela svoje neslaganje, uz napomenu da će pratiti stanje i zvanično reagovati.

To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore gde mu je uručena nota.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca „politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja.”

KOMENTARI4 komentara

 1. Veliki brat says:

  Ma neka slobodno izglasaju rezoluciju o Jasenovcu. Genocid je počinjen, a počinile su ga ustaše i NDH. Tu rezoluciju kad usvoje neka je proslijede ustašama i NDH na njihovu adresu, ako je nađu.

 2. Beli Orao says:

  A ustaše bi htjeli bijelu košulju a ne krvavu e neće da može sve će doći na naplatu tako i to UJACI !

 3. Flix says:

  Pa nema stvarno veze Srebrenica sa Jasenovcem jer je u Jasenovcu 100 puta vise ubijenih nego u Srebrenici i tu su ubijani i zene i djeca i starci.I ako je genocid u Srebrenici,kako nazvati Jasenovac onda????????

 4. Zeka says:

  Da li ima nekog ko veruje da bi Crna Gora izglasala ovakvu dobru i pravednu rezoluciju? Pa oni su država koja želi u EU! I sve čini da im se sliže. Kompletnu spoljnu politiku su podesili u skladu sa Briselom. Pri tome, ako ikada budu članica EU, oni to mogu postati isključivo konsenzusom (jednoglasno) svih članica EU. Dovoljna je samo Hrvatska koja to može da stopira. U Crnoj Gori se praktično ništa politički značajno nije promenilo posle pada Mila Đukanovića, najvećeg srpskog izroda na razmeđi vekova. Politika prema Srbiji pogotovo. Ostali su članica NATO, nisu povukli priznanje lažne države Kosovo*, izglasali su rezoluciju o Srebrenici u svojoj skupštini, poništili odluke Podgoričke skupštine iz novembra 1918.g, zadržali odluku o proterivanju srpskog ambasadora... itd itd. Neće oni izglasati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, nego će glasati ZA rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, protivno svim ljudskim i moralnim zakonima. Evo, pratite, pa vidite da li sam bio u pravu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *