NEVEROVATNO: Kilogram limuna skuplji od piletine

NEVEROVATNO: Kilogram limuna skuplji od piletine

29 avgusta 2014

Lemon 8569832158_3a20b9b4f4Limun je, samo za nedelju dana, poskupeo skoro 20 odsto. Sada mu je cena u trgovinama u proseku 350 dinara, mada se u pojedinim radnjama nudi i za, do sada, neverovatnih 400 dinara. Sada za kilogram limuna dajemo više nego za kilogram piletine.

Oni koji se dobro sećaju, znaju da je, prošle godine u ovo vreme, cena limuna u ovdašnjim prodavnicama naglo poskupela. Ali, i u “najgorim danima” cena mu nije prešla 200 dinara.

Međutim, ovog avgusta limun je postao pravi rekorder među svim namirnicama koje nabavljamo.

Prema podacima “Cube Risk Management Solution”, a koja posluje u sferi poslovnih informacija, na mesečnom nivou, najviše limuna smo uvozili u martu, kada mu je, u proseku, uvozna cena bila oko 1,48 evro. Najniža uvozna cena limuna bila je tokom januara 2014. godine – 0,48 evra, dok je tokom juna ona iznosila nešto više od evro.

Inače, najveći uvoznik limuna u Srbiju je, prema podacima “Cube”, “Deleze Srbija”, “Idea” i “Darkom” iz Rumenke.

U “Deleze Srbija” za “Blic” kažu da je ovogodišnja cena limuna uslovljena činjenicom da je Argentina, koja je najveći proizvođač limuna na svetu i koja snabdeva Evropu u periodu od juna do septembra, imala lošu sezonu.

„Usled mraza, 60 do 70 odsto ukupne proizvodnje je uništeno, pa je u Evropu dospela ograničena količina limuna. Usled tražnje koja u mnogome prevazilazi trenutnu ponudu, cene limuna su više nego obično.“

Kretanje cena voća i povrća, poručuju iz kompanije “Deleze”, uslovljeno je pre svega vremenskim uslovima, koji mogu da utiču povoljno ili nepovoljno na proizvodnju i prinos određene kulture, odnosno sorte, što kasnije izaziva poremećaje u odnosu ponude i tražnje i konačno na cenu proizvoda na tržištu.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. cvetko says:

    Mozda je i limun preziveo poplave pa je manje rodio.To se zove monopol

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *