НЕВЕРОВАТНО – КИНЕЗИ ОБЈАВИЛИ: РУСИЈА ИМА 4 СЛАБЕ ТАЧКЕ, ЕВО И КОЈЕ СУ!

NEVEROVATNO – KINEZI OBJAVILI: RUSIJA IMA 4 SLABE TAČKE, EVO I KOJE SU!

20 novembra 2019

Rusija je jedna od tri najjače svetske sile, posebno zbog zastrašujuće vojne moći i ogromne teritorije, međutim, uprkos tome, ima nekoliko ozbiljnih slabosti, objavila je u svojoj analizi najveća onlajn kineska novinska agencija Sohu.1. Stanovništvo

Problem stanovništva u Rusiji se oduvek osećao. Tokom Drugog svetskog rata, Sovjetski Savez je na frontu izgubio 20 miliona muškaraca, što je dovelo do velike neravnoteže ženskog stanovništva prema muškom. Nastala je situacija sa nedostatkom radne snage, a Rusija se do sada nije u potpunosti oporavila.

U vreme SSSR-a, broj stanovnika Sovjetske zajednice iznosio je 280 miliona ljudi, što je mnogo više nego u Sjedinjenim Državama u istom periodu. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, rusko stanovništvo se odjednom prepolovilo i jedva je dostiglo 140 miliona ljudi.

Rusija je u još većem očaju zbog nevoljnosti mladih da rađaju decu, što dovodi do niskog nataliteta. Kao rezultat toga, u 30 godina nakon raspada SSSR-a, rusko stanovništvo je još uvek 140 miliona ljudi, ili čak nešto manje nego za vreme raspada Sovjetskog Saveza.

Mao Cedung je jednom rekao: „Što više ljudi, to više snage.“ Površina Rusije je 17,07 miliona kvadratnih kilometara, a stanovništvo 140 miliona ljudi, što nije status svetske sile, ocenjuje kineska agencija.

2. Multinacionalno društvo

Rusija je multinacionalna i multikulturalna država. Ima 194 nacionalnosti, a Rusi čine 80%. To je stvorilo poteškoće u upravljanju narodima koji žive u Rusiji.

Mnoge nacionalne manjine u Rusiji su narodi pridruženi u moderno doba koji nemaju osećaj o kulturnoj povezanosti sa Rusijom. Nacionalnim manjinama ostaje samo da, pod uticajem grube vojne sile, priznaju dominaciju Rusa. Pored toga, većina Rusa su pravoslavni hrišćani, ali neke manjine koje žive u Rusiji, recimo Čečenci, su islamske veroispovesti. Verske razlike predstavljaju skrivenu pretnju unutrašnjoj stabilnosti Rusije, zaključuje kineska agencija.

3. Ekonomski problemi

Za vreme Sovjetskog Saveza, ekonomija je imala jedan „nedostatak“: teška industrija i vojna industrija brzo su se razvijale, dok su laka industrija i poljoprivreda daleko zaostajali. To je dovelo do visokog BDP-a, ali životni standard je bio osrednji, što je bio jedan od razloga raspada Sovjetskog Saveza.

Nakon raspada SSSR-a, „nedostaci“ ruske ekonomije su u određenoj meri otklonjeni, ali veliki problemi i dalje postoje. Nakon što su se proizvodi teške industrije počeli loše prodavati na međunarodnom tržištu, Rusija je postepeno postala zemlja koja živi od prodaje nafte.

Uprkos činjenici da je teritorija Rusije ogromna, njen geografski položaj nije najprikladniji, jer se nalazi na severnim geografskim širinama. Zime su hladne i duge, a otuda i visoki troškovi proizvodnje energije, ocenjuje Soho.

Pored toga, u spoljnoj trgovini Rusija na svaki način izbegava glavne međunarodne trgovinske puteve, što dodatno usložnjava njen ekonomski razvoj. Kada se okrenemo ruskoj istoriji, može se primetiti da je uspela da zadrži velika prostranstva, ali ne i da pravilno upravlja i obezbedi ekonomski razvoj.

U novoj istoriji, Rusija je zemlja koja je brzo proširila svoju teritoriju, a danas je najveća zemlja na svetu. Međutim, nikada nije bila zaista bogata. U svetskom okruženju danas, kada ekonomija postaje sve važnija, Rusija je sa svojim slabim ekonomskim razvojem, osuđena na neuspeh, smatraju Kinezi.4. Teška međunarodna situacija

1. SAD

Rusija je glavni neprijatelj Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države, iako ostaju hegemonske, sigurno će vršiti pritisak na Rusiju.

2. Zemlje zapadne Evrope

Dominacija Rusije u Evropi ne može se dozvoliti, a osim toga, sve zemlje Zapadne Evrope osetile su užas sovjetskog perioda.

3. Zemlje Istočne Evrope

Kroz istoriju je većina zemalja Istočne Evrope osetila agresiju Rusije, a u tim zemljama nema pozitivnih emocija povezanih s tim.

4. Zemlje Bliskog Istoka

U ratovima na Bliskom Istoku podrška ruskih saveznika nije dovoljna i mnoge zemlje su u srcu nezadovoljne svojim saveznikom. Rezimirajući, možemo reći da je Rusija svetska sila, ali istovremeno ima i slabosti: demografske probleme, ekonomske poteškoće, nemogućnost razvoja ekonomije, tešku međunarodnu situaciju.

(Informer /sohu.com)

KOMENTARI18 komentara

 1. Zoran says:

  Kako radili tako i proaze i oni.

 2. Cetnik says:

  Rusi nema cega da s boje sve dok imaju naprednije nuklearno oruzje.

 3. Branko says:

  Najbolje da ih ima četiri milijarde ko Kineza i da se o jadu zabave. Rusija nije Sovjetski savez Rusija svakim danom jača i u vojnom smislu i u ekonomskom. Pokazaće se vremenom da je kompatibilna sa svim zemljama koje budu htele sa njom da saradjuju.

  • Don Kihot says:

   Šta je trebalo, da Rusija mazi potencijalne hegemone da bi ih voljeli?! Ne bih rekao da je bas ovo neka "velika"kineska mudrost. Zato se Rusija jedina i širi jer čuva svoju terotoriju a satire razbojnike koji je se moraju danas plašiti...

  • Slobodanka says:

   Rusija ekonomski jača i tek će jačati, a o tome zapadni i prozapadni novinari ne pišu. 1) Ruski Gasprom > danas napunjen je prirodnim gasom Turski tok i to obadva cevovoda. Prva linija služiće za snabdevanje Turske, a druga za snabdevanje država južne i jugoistočne Evrope. Do kraja decembra ove godine gasovod će početi sa isporukom gasa. ... 2) Do kraja ove godine Rusija će početi sa isporukom gasa Kini projekat "Snaga Sibira". Zatim Kina-Rusija planiraju još jedan projekat "Snaga Sibira 2" (nekadašnji "Altaj"), a ako on zaživi, cela zapadna Kina se može snabdevati ruskim gasom. Kina postaje najveći potrošač ruskog prirodnog gasa, pa sad neka ovaj novinarčić laprda. ... 3) Severni tok 2 takodje će proraditi u decembru ove ili u januaru naredne godine. 4) Pored toga Rusija razvija i proizvodnju tečnog gasa projekti "Jamal" i "Sahalin", Jamal je počeo sa radom 2017 godine. Rusija će nastojati da osvoji prvo mesto i u proizvodnji tečnog gasa. Uglavnom na osnovu izuzetno velikih rezervi gasa Rusija je vodeći svetski izvoznik gasa i dugo vremena će moći da drži taj nivo. ... 2. Rusija postaje i sve veći izvoznik savremenog naoružanja. Amerikenjci samo neka napadaju, a Rusi će da rasprodaju i S-400 i mnogo drugog naoružanja. Zbog lude Čemerike Rusija ne može da stigne da proizvede savremenih PVO sistema koliko su oni sad traženi. Naprimer kad je Indija ugovorila taj posao, a kad će joj biti isporučeni S-400. 3. Rusija takodje je lider u proizvodnji nuklearnih elektrana. A to su sve krupni izvozni poslovi.

 4. teoretičar says:

  Najslabije tačke Rusije uopšte nisu u Rusiji nego su to halapljive aždaje i kilajberi izvan Rusije, a to su:(dve tačke) 1 - Kina. 2 - SAD. 3 - Nemačka, BRitanija i NATO. 4 - Japan. Oni ubijaju Ruse periodično, pokušavaju da im otmu zemlju i rude periodično i nije ni čudo što Rusi to ne mogu brzo da reše. Treba im 200 godina mira danas da stanu na noge a sva ova smetala to ne dozvoljavaju Rusiji. Zato je Rusija žrtvovala svoj standard da bi napravila oružje koje joj garantuje ili razvoj sledećih vekova ili konačni obračun sa one 4 tačke. Ali ne kineske, nego moje. Kiezi su bedna i nacija i danas, sirotinja sa taljigama i danas, osim u nekolikp desetmilionskih gradova gde su sirotinja sa motornim taljigama. Naravno da u državi sa milijardu stanovnika ima milijardera i njihovih medija ali sirotinja koju imaju Kinezi na stotine milijona, ipak je jadna karakteristika Kine. Kinezi su sluge i poltroni pre hiljadu godina Mongolima, pre 500 godina Britancima i Japanaca, danas su sluge Amerikancima. Rusi to nisu nikad bili a kraći period posle raspada SSSRa je brzo izbrisan. Kada Kinezi to urade, onda neka se jave. Kina je žrtvovala standard svog naroda i držala ga na po šake riže po stanovniku pola veka da bi finansirala proizvodnju nuklearnog naoružanja i uspela je samo do pola. Kina danas potpisuje ropstvo Americi za sledećih nekoliko decenija i stim se ponosi jer dalje od ropstva Kina NIKAD nije dospela. Dakle, hiljadugodišnje sluge velikih sila svih vrsta, Kinezi ne treba da pričaju o drugima, nego da zavire u svoje valoge koje su uspeli da napune sa šakom riže tek kada su počeli da služe Amerima. Rusija i danas ima pet puta veći standard naroda od Kine a najveća boljka Kine je to što Rusija ima neprikosnoveno oružje koje tera suze na oči Kinezima. Neću da kažem još nešto o Kinezima. Toliko je ružno i tužno da čak ni ja ne volim o tome da pišem.

  • Ljubljana says:

   Teoreticar tacno tako. Mao je vec ulazio u dupe Nixona s napadom na Amur..Sovjeti ih docekali kolegialno, izsamarali nemnoga i vozdra. Poginulo 1200 kineza za mali otok na Amuru...

  • Vladimir says:

   Sveti starci govore o nekom periodu kada ce napasti Rusiju zbog prirodnih bogatstava,zatim potomci su reptila,kastinski sistem prislikan iz Indije gde su oni radnici,Japanci su npr ratnici,povoljniji nivo.

 5. M says:

  Ova kineska analiza je izrazito točna i precizna!USA-Zapad vjerovatno i jača Kinu,računajući da će zbog toga jednog trena postati prebahata i mjesto njih napasti Sibir-Rusiju,pa da se međusobno izrokuju kao dar USA-Zapadu!No međutim,ako Rusi uspiju održati stabilno nutarnje uređenje i visoki naučni nivo,odnosno proizvodnju vrhunskog oružja za masovno uništenje,a ostalog za jeftino,brzo i visokoučinkovito uništenje terorizma ili 2 dva manja rata,to će im biti dovoljno za opstanak u sadašnjem teritoriju!Jer će u protivnom u propast za sobom povući svakog napadača i-ili i cijeli svijet!Zato neka ulažu u nauku i pozitivno vrednovanje pameti!To je zapravo i najjeftiniji,najpametniji i najsigurniji put,predpostavljam!?!Uostalom,to USA radi već odavno, intenzivnije od bilo kog drugog!

  • padre says:

   I štabi zapad imao od toga,da Kina pokori Rusiju?Kao, Rusija jim je problem, a sa Kinom će lako?

 6. milorad2 says:

  sve su ovo tčne izjave neke manje opasne neke vipe ali najopasnija slabost rusije je upravo populacija bez 300 mil. rusija ne može efikasno da iskoristi sve potencijale svoje teritorije nit imože sasvim da ima kontrolu nad tolikim prostranstvom.Ali nuk. komponenta garantuje granice rusije i garantuje RAST stanovništv,pokušaj genocida nad risoma ovoga puta bio praćen surovom odmazdom koliko za sadašnjost toliko i za prošle holokauste koji su počinjeni nad rusima iz odredjenih metropola. Rusiji treba 50 god. mira i to je putin tačno rekao.Posle toga oni su supersila bez ikakvwe mogućnosti da ih neko ozbiljno ugrozi.Zato SADA ovakvi divljački napadi na njih jer hijene znaju da ako SADA ispuste loptu ispustili su je ZAUVEK.Zato podržavam svakoga u rusiji koji sledi kurs zaštite pre svega naroda i mira pa makar najcrnji diktator bio jer za rusiju je SVE bolje od rata ili nesmetane dominacije zapada u njihovoj politici i ekonomiji.Obe pojave su se pokazale i oba napada su se pokazali kao genocidni udar.Perestrojaka i mafijaško uništavanje ruske industrije pod zapadnim marionetama u kremlju je ubila oko 20 MILIONA rusa skor kao i 2 sv. rat.Zato će ssvaki sledeći pokušaj takvog specijalnog hibridnog rata protiv rusije biti ispraćen nuklearnim udarom podržavama lije agenture pokupavaju tako nešto da izvedu.TO je putin jasno rekao i odonda navljni je samo smešna propala figura NVO operacije u rusiji jer njegovi šefovi znaju da bi svak i pokupaj eskalacije unutrašnjopolitičke scene u rusiji preko političko ekonomske agenture izazvao vanredno stanje i vojnu uravu koja bi ispalila BOMBE ODMAH.

 7. Kosovac says:

  Obrukali se Kinezi načisto. Ovo kao da su pisali sorošoidi, kakvi Kinezi, mora da je ovo neki falsifikat. ……….Čuješ, „samo 80% Rusa. Pa nisu bre u Rusiji nacionalne manjine remetilački faktor, kao u Srbiji. Čuli ste valjda da je Čečen Ramiz Kadirov, zapretio Zapadnjacima da će sve da ih pobije, samo ako čačnu majčicu Rusiju. ……….Citiraju da je Mao Ce Tung rekao: „Što više ljudi, to više snage“ što zna i mali đokica. A zaboravili njegovu kapitalnu izjavu „Sve je sranje osim pišanje. A i pišanje može da bude sranje ako pišaš uz vetar“. Pa su napišali ovaj članak uz vetar. ……….……….Ali od svih, najsmešnija je tvrdnja da Rusi imaju skupu energiju. Kako bre skupa, kada je Rusima energija potpuno džabe, ne uvoze je uopšte. Nego je čak izvoze i u Kinu i u Nemačku. I valjda naplaćuju to što izvoze. ……….Očigledno je ovo pisao neki Kineski debil, ili pak neki naš koji misli da može odvaljivati gluposti prema Rusiji, kao što odvaljuje ova srpska debilana – zelena banda o Mini HE.

  • Kosovac says:

   Da je sreće, pa da Srbi budu nacionalna manjina Rusima. A ne kao sada, da budu nacionalna manjina Hrvatima i Šiptarima Borke Pavićević u sred Beograda.

 8. Kulak says:

  Svašta su nalupetali.Rusija u slučaju vojne agresije i ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta može uzvratiti nuklearnim oružjem i uništiti svakog napadača.Zato Rusiju niko vojno i ne napada.Pripadnici manjinskih etničkih skupina su lojalni Rusiji i ne predstavljaju nikakvu pretnju,već za Rusiju znače prednost i jačaju njenu moć.Životni vek stanovnika Rusije svake godine je sve duži,a standard raste.Vraćanjem Krima u sastav države,broj stanovnika Rusije povećao se za 2 miliona ljudi u jedan jedini dan.Rusija stvara dobru osnovu da i njen demografski problem bude prevaziđen.

  • doktrina soka says:

   To sranje od teksta je napisao neki placeni novinarcic od CIAe,Kinez iz Hong Konga,da pali vatru izmedu Rusije i Kine.140 milona Rusa je dovoljno da brani svoje blago od hijena,pa Kinezi i Nemacka su glavni kupci energenata za njihovu privredu.EU ce Nemci rasturiti,ako treba,jer im zivota bez Rusije nema,a u Kini bi nastao gladomor da im Rusija zatvori ventile.SADe je na aparatima od kada je Putin povukao crvenu liniju i usetao u Siriju i rekao STOP PLJACKI NAFTNIH POLJA.Zato ovi sada dizu pobune po svetu ne bi li napravili KONTROLIRANI HAOS,ali sve je to PASE.

 9. Josip says:

  Dok Rusi imaju Srbe nemaju čega da se boje.

 10. dijagnoza hrvat says:

  147,8 mil.stanovnika ima Rusija !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *