НЕВЕРОВАТНО: Лече рак јетре за 20 минута?!

НЕВЕРОВАТНО: Лече рак јетре за 20 минута?!

30 новембра 2015

o-LIVER-CANCER 9870У Универзитетском клиничком центру Тузла, по први пут у БиХ, изведена је и у рутинску праксу стављена нова метода за третман тумора јетре без извођења оперативног захвата.

Ради се о такозваној етанолској аблацији тумора јетре при којој се директно у тумор, под контролом ултразвука убризгава одређена количина апсолутног алкохола.

Након проведеног третмана, долази до одумирања ћелија тумора и мањег јела околног здравог ткива чиме тумор бива у потпуности уништен и замењен ожиљним ткивом, преноси Н1.

Како је из УКЦ Тузла саопшено, сама процедура траје 20-так минута, а пацијент већ следећег дана може ићи кући. Додатна погодност је да се може понављати онолико пута колико је потребно да тумор у целости нестане.

Према речима проф. Нермина Салкића, иако се ради о процедури која је примењива на изузетно одабрану групу пацијената, етанолска аблација омогућава или излечење или значајно продужење живота пацијената које се мери годинама.

До сада су пацијенти у БиХ, а који су имали туморе јетре или јетрене метастазе који из разних разлога нису били погодни за оперативни третман, за овакве процедуре морали ићи ван граница БиХ, наводи Н1.

(N1)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u