НЕВЕРОВАТНО – НЕЧУВЕНО! ЕУ тражи немогуће ствари од Србије; Хрватска предводник свега!

NEVEROVATNO – NEČUVENO! EU traži nemoguće stvari od Srbije; Hrvatska predvodnik svega!

27 oktobra 2017

SAD u Srbiji već decenijama šire svoju propagandu preko potkupljenih političara, plaćenih nevladinih organizacija i novinara, televizije, interneta, neoliberalne kulture i drugim metodama. Za EU međutim takva propaganda nije problem – strah izaziva ona ruska, makar bila i izmišljena.

Šefovi diplomatija Evropske unije će razmotriti predloge za suzbijanje, kako su rekli, „sve napadnijeg nastojanja spoljnih činilaca da šire dezinformacije, propagandu i nevericu u EU“ posebno u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, na temelju antiruskog zahteva osam članica EU.

Zvaničnici EU su naveli da bi to trebalo da bude tema zasedanja ministara spoljnih poslova EU posvećenog spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici Unije, polovinom novembra, a kao glavni izvor te propagande se vidi Rusija.

Na pitanje kakvo to „sve jače propagandno delovanje Rusije na istoku Evrope, Zapadnom Balkanu i u Srbiji“ prepoznaje EU, odgovor izvora u Briselu je bio da se to pre svega uočava u medijima, ali i izjavama domaćih i stranih zvaničnika.

Ovo nije baš najjasnije objašnjenje, s obzirom na to da Rusija u Srbiji ne poseduje nijedan televizijski medij (dok ih SAD poseduju nekoliko, pre svega N1), a da osim srpskog izdanja internet portala Sputnjik nema ni značajnijeg uticaja ruskih alternativnih medija.

Sa druge strane, SAD u Srbiji već decenijama šire svoju propagandu preko potkupljenih političara, plaćenih nevladinih organizacija i novinara, televizije, interneta, neoliberalne kulture i drugim metodama. Za EU međutim takva propaganda nije problem – strah izaziva ona ruska, makar bila i izmišljena.

Ministarska rasprava će uslediti na temelju antiruskog zahteva osam članica EU da se znatno snažnijim, savremenim visokotehnološkim i dodatnim novčanim sredstvima ojača već postojeće delovanje propagandne radne grupe Stratkom u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), koja je pre dve godine osnovana s ciljem da „razotkriva i potire neistine o EU, koje, kako EU veruje, širi Rusija“.

U pismu čelnici EEAS Federiki Mogerini, u koje je imala uvid agencija Beta, šefovi diplomatija Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije navode da se ,,u ovim vremenima punim izazova, širenje dezinformacija i propagande sprovodi veštije i snažnije nego ikada dosad“.

– Mi vidimo nastojanja spoljnih činilaca da izazovu nepoverenje i nezadovoljstvo prema demokratskom poretku, da uvreže nevericu u Evropsku uniju, zajednicu s obe strane Atlantika i naše partnere, kao i da oslabe naše jedinstvo – kažu ministri osam zemalja Unije.

Oni navode da je u odgovor na taj izazov i sledeći odluke vođa Evropske unije iz marta 2015, s podrškom EEAS počela da radi Istočna radna grupa EU za strateške komunikacije ESTF-Stratkom.

– Otad je Stratkom ostvario značajan napredak u beleženju i iznošenju na videlo dezinformacija, uz istovremeno pomaganje objavljivanju pozitivnih poruka EU i doprinosa unapređivanju njenih politika u istočnom susedstvu – navodi se u pismu.

Ministri osam zemalja su ocenili da su danas ,“suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformacija treće strane i saglasno odlukama Evropskog saveta“, hitno treba da se ojačaju kapaciteti Stratkoma EU, uključujući uspešnu Istočnu radnu grupu EU za strateške komunikacije, kao i radne grupe Stratkoma za Jug i Zapadni Balkan.

Oni su naveli da se tim radnim grupama Stratkoma u tom cilju mora obezbediti ,,primereno, postojano i nezavisno finansiranje“.

Imajući u vidu izazove, tim telima se mora zajamčiti da će ,,moći da raspolažu snažnijim sredstvima i inovativnim tehnologijama, poput medijskih analiza, procena pretnji i oruđa megapodataka“, navodi se u pismu.

Takođe je zatraženo da se radne grupe Stratkoma snažnije ugrade u strukturu Evropske službe za spoljno delovanje, kao i da članice EU imaju učestali uvid u njihov rad i delotvornost.

Hrvatski Večernji list javio je da je Rusija na taj zahtev Hrvatske i još sedam članica EU reagovala posredstvom svoje ambasade u Zagrebu da Moskva izražava žaljenje „zbog takvog smera hrvatske strane u vreme aktivizacije bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata službene posete hrvatske predsednice Rusiji“.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da se Hrvatska unutar EU zalaže za politički angažman s državama jugoistočne Evrope, kao i šireg susedstva EU, uključujući bezbednost.

Večernji list je preneo i ocenu neimenovanih diplomata da takvim ponašanjem Hrvatska šalje lošu poruku, jer u trenutku kad se pokušavaju postići bolji odnosi s Moskvom, tajno svrstavanje protiv Rusije navodi na zaključke da Zagreb ima dve spoljne politike – jednu koju sprovodi predsednica, i drugu koju sprovodi Vlada, kao i da se pokazuje kao neverodostojan sagovornik.

(Beta)

KOMENTARI12 komentara

 1. Batina says:

  najprije treba Srbiju ocistiti od vazala nacistickog zapada. Pustaju psine sa lanaca.

 2. Kosovac says:

  Hrvatska, Češka, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Švedska i Velika Britanija. Sem Velike Britanije, sve zemlje ispod donjih leđa muve. Britanija dodata samo da pazi da neko ne skrene sa koloseka. Ova Evropska Unija je neka zaista čudna i posebna tvorevina. Kao pozorište, gde glumci izlaze na binu po rasporedu kako je ranije utvrdio neki režiser. Naravno, nema smisla da se režiser pojavljuje, to bi tek izgubilo onaj smisao iščekivanja nečega što će se tek dogoditi………. Prvo se pojavljuju ove muve kao predigra, priključuje im se Federika Mogerini sa iskustvom toplog zeca iz srpske skupštine, Devenporta su već zaboravili. Onda će na scenu stupiti one muve iz dublje pozadine, i na kraju rasplet, pojavi se vlasnik donjih leđa. Svi mu aplaudiraju, čak i Hrvatska, pa onda stanu u red za borbu protiv Rusije. A mi gledamo, niko nam ne može ništa, mi smo neutralni.

  • zlatko says:

   Misliš, Britanija mu dodje nešto kao zatvorski stražar?

   • zlatko says:

    Ili pas ovčar?

    • Kosovac says:

     @ zlatko, ….. Da, podguzne muve su opasne ako nekontrolisano upadnu kraljici u ručak. Tu je VB da kontroliše, kao stražar, ovčar, monstrum, svejedno.

    • Kosovac says:

     Mislim, ako upadnu kraljici u ručak, a mirišu na ono podguzno, od ručka nema ništa.

     • Aca says:

      Stara je Ona, misliće da je to senf.

  • Istrijan says:

   Pa ove dvije na slici su NATO-američke lutke! Fale tu još neke Jelićke, Kandičke i ine! USA e getta! (Upotrebi i baci)

 3. Batina says:

  Ovijem dvjema da se posalje Ana tako da oforme ljubavni trokut. Mozda bi Srbiji sinulo.

 4. Ficko says:

  Najbolja propaganda u Srbiji u korist Rusije nije Ruska, već Zapadna čineći loše stvari prema Srbima.

 5. M says:

  Hrvatska nije predvodnik,nego svako jutro uz kavu dobije i svoje misljenje s Zapada,cak i note kako da to odplese!Nazalost kekse ne salju,ipak bolje i to nego novi rat na Balkanu!

 6. Rujanac says:

  Kada započne vatromet,prestaje ndh - san i opet ide sve iznova. Samo bez njia.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *