НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ У ШПАНИЈИ: Ево када се појавила КОРОНА

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ У ШПАНИЈИ: Ево када се појавила КОРОНА

26 јуна 2020

Шпански научници открили су да је вирус корона био присутан у Европи још у марту 2019. године. Они су његово присуство открили у узорку воде из Барселоне који је узет тада, а пошто се ради само о једном узорку, чека се потврда овог невероватног открића

До овог открића дошли су стручњаци Универзитета у Барселони, а оно би могло да покаже како је вирус САРС ков-2 у Европи био присутан месецима пре него што је званично потврђен у кинеском граду Вухану, преноси Ројтерс писање шпанских медија.Стручњаци из Барселоне, који тестирају узорке из канализације како би предупредили нова жаришта короне, одлучили су да тестирају и старије узорке.

Прво су дошли до сазнања да је корона у Шпанији била присутна 15. јануара ове године, 41 дан пре првог званичног случаја.

Потом су испитивали узорке воде из канализације узете од јануара 2018. до децембра 2019. године и открили присуство вирусног генома у узорку узетом 12. марта 2019. године.

„Ниво вируса САРС ков-2 био је низак у том узорку, али је он био позитиван“, рекао је вођа истраживања Алберт Бош.

Пошто се ради о само једном узорку, још се чека потврда овог открића.

Др Хоан Рамон Виљалби из Шпанског друштва за јавно здравље рекао је да је још увек рано за доношење закључака.

„Када је у питању само један резултат, увек желите више података, више анализа и узорака који ће отклонити сумњу у лабораторијску грешку или методолошки проблем“, рекао је он.

Додао је да је ово откриће „веома интересантно“, иако постоји могућност да се ради о лажном позитивном налазу због сличности вируса са другим сродним вирусима.

Алберт Бош, који је и председник шпанског удружења виролога, каже да је чак и налаз из јануара довољан да се говори како је здравствени систем могао боље да реагује.

„Да смо открили вирус тада, могли смо боље да реагујемо на пандемију. Уместо тога, многим пацијентима погрешно је дијагностикован грип, што је допринело ширењу вируса пре доношења мера“, рекао је он.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u