НЕВЕРОВАТНО ОТKРИЋЕ У СРБИЈИ! Археолози у чуду, нису могли да верују шта су пронашли када су у ковчегу угледали метални листић

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SRBIJI! Arheolozi u čudu, nisu mogli da veruju šta su pronašli kada su u kovčegu ugledali metalni listić

24 avgusta 2020

SREBRNI listić sa starogrčkim slovima i tajanstvenim znacima, star oko 1.800 godina, otkriven na Viminacijumu pre nekoliko dana, zaprepastio je arheologe.

Jedino šta sa sigurnošću mogu da kažu je da predstavlja „pismo upućeno Bogu“ koje je stavljeno pod uzglavlje devojčice sahranjene u olovnom sarkofagu jerusalimskog stila, koji je retkost i nedvosmisleno ukazuje na bliskoistočno poreklo pokojnice.Naučnici su napravili pravo čudo razmotavajući ispresavijani metalni listić veličine nokta. Na njemu se jasno vide urezana starogrčka slova HI, TETA, NI, RO, ali kada se poruka posmatra pod različitim uglovima ona se mogu čitati kao različite reči. Jedna od njih, ispisana velikim slovima alfabeta, može se pročitati kao HRIS, Hristos, što znači „spasitelj“.

Ukoliko stručnjaci potvrde ispravno tumačenje ove reči, na srebrnom pismu iz Viminacijuma nalazi se najstariji pomen Hrista na svetu.

– Slova se zaista jasno prepoznaju, ali to je toliko zapanjujuće da smatram da je prerano da bilo šta komentarišem. U sarkofagu u kome se nalazilo „pismo Bogu“ pronađen je i novac iz vremena Faustine, koji omogućava da grob datujemo na kraj drugog ili početak trećeg veka. Ako se potvrdi da je čitanje reči HRIS ispravno, onda je to najstariji pomen Hrista – uzbuđeno nam je rekao dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

„Pismo Bogu“ urezano je na srebrnom limu koji je iskovan izuzetno tanko, do debljine desetog dela milimetra.

– Lim je nađen sedmostruko savijen na veličinu kvadrata ivice pola centimetra. Kada je otvoren i razvijen njegove dimenzije bile su 5,3 centimetra sa 3,5 centimetara. Tekst na njemu je ispisan starogrčkim alfabetom u devet redova, u kombinaciji slova i simbola. Stručni naziv za ovakav predmet je profilaktička lamela, a u njoj se nalazi magijski tekst, osmišljen da zaštiti nosioca. Takve lamele su već otkrivene na južnoj viminacijumskoj nekropoli 2016. godine i objavljene su u jednom od najuglednijih časopisa Zeitschrift fr Papyrologie und Epigraphik 2017. godine – navodi prof. dr Korać.

Lamela je otkrivena prilikom nedavnog iskopavanja izuzetnih nalaza – tri olovna sarkofaga. Koliko je ovaj vid sahranjivanja u Rimu redak, pokazuje podatak da je tokom višedecenijskih iskopavanja 14.000 grobova na nekropolama Viminacijuma pronađeno manje od 30 ovakvih sarkofaga.

Arheolozi kažu da je bilo pravo iznenađenje što su dva sarkofaga ostala nedirnuta, jer pljačkaši grobova, od antike do danas, prekopavaju nekropole Viminacijuma u potrazi za dragocenostima.

– Prvo je otkriven olovni sarkofag sa ostacima tela trogodišnjeg deteta. Odmah je bilo jasno da se radi o vanserijskom nalazu. Duž celog poklopca je aplicirana olovna traka širine 10 centimetara niz čije rubove je reljefno izvedena po jedna tordirana traka, dok je po sredini poklopca reljefno izveden ukrasni motiv od višestruko izukrštenih linija. Reč je o istom ukrasu koji postoji i na ranohrišćanskom relikvijaru koji smo pronašli pre više godina. Treba imati na umu da je hrišćanstvo tada bilo različito od današnjeg, da je to skup veoma šarolikih sekti, a da hrišćanima sebe smatraju i mistični gnostici, čije smo prstenove takođe našli na Viminacijumu – kaže dr Korać.

Ukras koji se ponavlja na ranohrišćanskom relikvijaru i na sada otkrivenim sarkofazima je krst u romboidu i osmokraka „zvezda“ od izukrštanih linija, koja se može tumačiti i kao ravnostrani krst spojen sa slovom H.

Kada je podignut poklopac sarkofaga, arheologe je iznenadio neuobčajeno raskošan grobni inventar.

– Rimljani nisu imali običaj da se razbacuju zlatom tako što će ga polagati u grobove. Smatrali su da to rade „prosti ljudi i varvari“. Osim u jednom slučaju, prilikom smrti kćeri koja nije doživela da se uda, te je deo miraza polagan uz nju. Možda je upravo to i ovde bio slučaj, budući da su u sarkofagu otkriveni medaljon od zlatnog lima, te naušnica i dva prstena od zlata. Taj medaljon je jedinstven na viminacijumskim nekropolama, jer je izrađen u obliku pelte, štita Amazonki, koji ima zaštitničku simboliku. Sa prednje strane je ukrašen umecima od stakla zelene boje, a tehnikom filigrana izvedene su konture kantarosa, grčke posude koja je simbolizovala besmrtnost ili ponovno rođenje. Na prstu desne ruke nađen je prsten od zlata, izrađen u obliku zmije, koja je u doba antike imala zaštitničku ulogu. Na kraju, ispod glave deteta, otkriven je višestruko ispresavijan srebrni lim, na kome smo uočili ureze izvršene oštrim predmetom. Znali smo da je to poruka višim silama – kaže dr Korać.

Arheolozi objašnjavaju da su ovakve pločice poznate još od vremena stare Grčke, od 5. do 6. veka pre nove ere i da su se zadržale u upotrebi tokom celog perioda rimskog carstva, sve do 4. veka nove ere. Na starogrčkom su se nazivale katedosmoi, a na latinskom defixiones. One su najčešće polagani u reke, mora, zemlju, bunare, ali i u grobove prerano ili nasilno umrlih osoba, da bi se osiguralo da će zahtev stići do onih kojima je upućen.

– Radi se o mediju putem kojeg se obraćalo natprirodnim silama ili radije božanstvima ili demonima sa različitim molbama. Praksa je bila da se napiše tekst koji objašnjava šta se traži od onostranih sila, uz eventualno dodat tekst načinjen od reči poznatih kao voces mysticae, što je bio jezik razumljiv demonima. Na kraju, dodavani su simboli nazivani charakteres, koji su pozivali različite sile. Veruje se da se radi o prastarim astrološkim znacima, od kojih svaki predstavlja određenu planetarnu ili kosmičku silu, dok kod hrišćana označavaju anđele i druge natprirodne sile. Srebrni lim iz viminacijumskog sarkofaga je unikatan upravo iz razloga što je u potpunosti ispisan isključivo ovim simbolima – zaključuje prof. dr Korać.

KOMENTARI10 komentara

 1. Archelay says:

  To znaci da se do tamo prostirala Grcka.I ja mislim da je to sala ali kod Grka ne postoji sala kada je rec o"megalo Elada".

 2. Gagi says:

  Tek ce biti velikih otkrica u narednim godinama,grdne su pare ulozene da bi se svakodnevno nalazili krunski dokazi o prisustvu rimljana na ovim prostorima. Jedino im problem pravi ova Trajanova tabla.

 3. garo says:

  Kakvo starogrcko pismo. Grci su se dosli na Srbsku zemlju, kao i albanci i vecina grka su helenizovani Srbi ( kao i vecina alnanaca ). SRBICA je najstarije pismo na svijetu i sva ostala pisma vuku korjene iz SRBICE.

  • Za Srbiju says:

   Naši naučnici se ubiše da dokažu da su svi u Srbiji starosedeoci, osim nas. Da su nas opismenili grci i slične gluposti. Zato moramo da sami učimo svoju decu da smo mi narod od kojega je sve počelo.

   • ko says:

    Ovaj autor clanka ocigledno nezna istoriju. Anticka grcka je laz, SRBICA je najstarije pismo iz kojeg su nastala ostala pisma medju kojima je i grcko. Srbi su zivili izmedju tri mora: Sinjeg, Crnog i Mediterana. Grci su se kao sto su se poslije doselili i scipetari, na Srbsku zemlju i koji su helenizovali Srbe koji zive u regiji tzv Makedonija ( okolina Florine ) Kome nije jasno neka prouci Dr Jovana Deretica i poslusa Srdjana Novakovica.

 4. M says:

  Riječ je vjerovatno o drevnim dugovremanim mjesnim židovima-kršćanima koji su poprimili razne i druge utjecaje!Riječ je o značajnom otkriću,jer ima logike da se zbilja spominje Kristovo ime,ako ako je to zbilja tako!?!

 5. Čiča da vam kaže: says:

  I dan danas, jevreji stavljaju male listiće sa molitvama u zid plača, to je osobina od starozavetnog i prehrišćanskog perioda. Listići od bakra i srebra u malim valjkastim smotuljcima ili sklopljenim u kvadratić pronađeni su na mnogim bliskoistočnim iskopinama pogotovo u Izraelu. Pisali su ih poznavaoci Boga a u ovom slučaju vidimo i vernici u Hrista. Grčko pismo je obeležje ranog hrišćanstva, sve knjige Starog i Novog Zaveta pisane su na hebrejskom i Novozavetnog na starogrčkom što je i na ovom listiću slučaj. To je jedna divna molitva Hristu. Hrišćanstvo se širilo od Jerusalima preko Grčke i Male Azije do Srbije i preko nje. Rođeni Nišlija (Nais) je poslednji rimski car Konstantin, ali i prvi rimski car koji je hrišćanstvu otvorio velika vrata. Ima se puno govoriti o tome, ja ne bih, ali bih napomenuo da je ovo dokaz o imenu Hristovom, koji beše, joji jeste i koji će ponovo doći i carstvu Njegovom neće biti kraja. Vladaće pravedno i svako od nas će dobiti po delima svojim od početka sveta, što ukazuje da će svako koleno i pokolenje ustati pred sud Božiji. Čitajte Sveto Pismo, verujte u Hristovo poslanstvo i bićete spašeni za život večni.

  • Archelay says:

   G-dine Cica zalim sto zasluzujete odgovor.Bez razloga velicate Grke jer oni su doselenici iz Etiopije oko 1200 god pre nase ere.To potvrdzuje drzavni institut za DNK Spanije ispitujuci porekla naroda Sredozemlja u interesu programiranja turisma.Dalje,"starogrcko pismo"je persijsko pismo koji je utemeljio kod Grka Nemac arheolog Kliman radi nemackih interesa.A kako su Grci dobili identitet i teritoriju je druga tema.U svakom slucaju sveci Petar i Pavle nisu mogli da prolaze preko Grcke nego preko Soluna cija svojina je bio drugom narodu jer tada Grcka nije ni pojam bila.Car Konstantin ima velike zasluge za hriscanstva ali,posledni impteator Justinijan Prima udario pecat uspostavljanja hriscanstva o organizacionom pogledu definirajuci tri centre:Konstantinopol,po cara Konstantina,Ohrid po pandana Soluna i Rim po znacanja Rimskoga carstva.

   • ko says:

    Ocigledno da je cica ucio od Kostica i drugih nasih akademika koji nemaju veze sa zdravim razumom i koji nisu nista naucili vec kao papagaji ponavljaju nam nametnutu nam i falsifikovanu istoriju.

  • Još samo says:

   Da daju tekst da sami protumačimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *