НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Уље канабиса натера ћелије рака да изврше самоубиство

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Ulje kanabisa natera ćelije raka da izvrše samoubistvo

11 marta 2015

251521-cannabisUlje kanabisa postiže efekat uništavanja ćelija raka u vidu apoptoze (samouništenja), što je i dokazano u testovima na životinjama. Ćelije nakon tretiranja kanabinoidima su se uništavale same od sebe.

Terapeutski potencijal kanabisa je neograničen i seže mnogo dalje od lečenja mučnine i suzbijanja bola.

Kristina Sančez, molekularni biolog sa Univerziteta Kompultense u Madridu, Španija, proučavala je molekularnu aktivnost kanabinoida više od 10 godina i za to vreme su ona i njene kolege otkrili da tetrahidrokanabinol ili THC, primarna psihoaktivna komponenta kanabisa, uništava ćelije tumora ne napadajući zdrave ćelije.

Ovo neverovatno otkriće je na neki način bilo neočekivano, pošto su Sančezova i njen tim prvobitno proučavali ćelije raka mozga kako bi shvatili način na koji one funkcionišu.

Međutim, oni su u međuvremeni primetili da se broj ćelija tumora u prisustvu THC znatno smanjuje, kako pri laboratorijskim testovima, tako i u testovima na životinjama.

Sančezova je ovo prvi put navela 1998. godine, objavljujući rad o antikancerogenom delovanju THC u evropskom biohemijskom žurnalu.

„Početkom šezdesetih godina 20. veka, Rafael Mekulam sa Hebrejskog univerziteta u Izraelu je naveo da primarno jedinjenje u marihuani proizvodi psihoaktivne efekte koji su nam dobro poznati“, objasnila je Sančezova u intervjuu za Cannabis Planet. „Nakon otkrića ovog jedinjenja koje je nazvano THC, postalo je jasno da ovo jedinjenje deluju na nivou ćelija nekakvim molekularnim mehanizmom“.

Ljudsko telo je napravljeno za korišćenje kanabinoida, otkrilo je istaživanje.

Kasnije istraživanje osamdesetih godina 20. veka, otkrilo je da ljudsko telo sadrži dva specifična receptora za THC koji vezuju THC i druge kanabionide. Ovi prirodni receptori omogućavaju ljudskom telu da unosi kanabinoide i ostvari pozitivan efekat na organizam.

„Endokanabionidi, receptori i enzimi koji sintetišu i proizvode endokanabinoide, ali i nastaju iz endokanabinoida predstavljaju endokanabinoidni sistem“, dodala je Sančezova. „Mi sada znamo da endokanabinoidni sistem reguliše mnoge biološke funkcije: apetit, unos hrane, motoriku, reprodukciju, ali i mnoge druge funkcije. Upravo zato marihuana ima tako širok terapeutski potencijal“.

Neki ljudi već koriste ulje od kanabisa pod komercijalnim nazivom „Feniksove suze“ kako bi se izlečili od raka. Kada se inhaliraju ili konzumiraju, kanabinoidi dospevaju u prirodni telesni endokanabinoidni sistem, vezujući se za specifične receptore na isti način kao i endogeni kanabinoidi. Na taj način se postiže efekat uništavanja ćelija raka u vidu apoptoze (samouništenja), što je i dokazano u testovima na životinjama.

„Ćelije mogu da se unište na razne načine, a nakon tretiranja kanabinoidima one su se uništavale same od sebe“, otkrila je Sančezova. „Jedna od prednsti kanabinoida jeste da selektivno napadaju ćelije raka. To znači da nemaju nikakav toksični efekat na normalne, netumorske ćelije. To je veliki pomak u odnosu na standardnu hemoterapiju koja uništava gotovo sve ćelije“.

Upravo takav efekat imaju „Feniksove suze“ koje je izmislio kanadski istraživač Rik Simpson, a koje su izlečile mnoge ljude od raka.

„Nije mi jasno zašto kanabis još uvek nije legalizovan obzirom na svoj široki terapeutski potencijal“, rekla je Sančezova.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    Svedok sam ovoga. Gledao sam kako se komsinica raspada, a onda smo u Hrvatskoj kupili ovo ulje. Nije klasicno ulje kao zejtin ili ulje za suncanje vec crna masa kao krema. Koristi se oralno ili namazivanjem na kozu, a kupili smo je u Hrvatskoj za 400 evra. Kod nas u Srbiji je 600. Zena se izlecila. Znaci neverovatno nesto. Imala je poodmakli stupanj raka i sad je ziva i zdrava. Ko god ima muku nek zna da postoji lek i nek zanemari hemoteripaju i ostale gluposti koje nemaju efekta. Na kraju krajeva nista ne kosta da se proba, a moze samo biti bolje.Svima toplo preporucujem.

  2. Miodrag says:

    Mare druže....pomagaj....jel možeš da mi pošalješ bilo kakav kontakt ili adresu za to ulje? Moj otac ima 2 raka u metastazi i stvarno bih ti bio zahvalan do neba. Moj mail je hcvitke@gmail.com Pozz

  3. Smilja says:

    Operisala ca dojke 1.10.2013. Nisam htela na zračenje na koje su me pozvali 13 meseci nakon operacije. Danas su nalazi dobri Bards 1, ali to ne znači da radikala nema u organizmu i straha od recidiva. Koliko bi mi samo značilo da mogu doći do ulja kanabisa? Još je užasnije što je lek na dohvat ruke, a tako daleko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *