НЕВЕРОВАТНО: Послушајте како су Југословени пре скоро 40 година поздравили ВАНЗЕМАЉЦЕ! (АУДИО)

NEVEROVATNO: Poslušajte kako su Jugosloveni pre skoro 40 godina pozdravili VANZEMALJCE! (AUDIO)

23 oktobra 2015

NLO-vanzemaljci-leteci-tanjir-SFRJ-620x350Naravno, poruka ne bi bila kompletna bez srpskog jezika i reči koje su svemircima poslali Jugosloveni.

Naime, NASA je na svojim stranicama objavila jednostavan pristup celokupnom sadržaju zlatnih ploča postavljenih na letelice Voyager 1 i 2 na kojima se nalaze različiti zapisi namenjeni vanzemaljcima.

Sonde blizanci lansirane su 1977, a prvobitni cilj im je bio da ispitaju Saturn i Jupiter, ali kako su taj zadatak završile bez teškoća nastavile su istraživanje Univerzuma i danas se nalaze na granici između spoljnih delova Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora.

Slavni astronom, popularizator nauke Karl Sagan, ploče je nazvao flašama s porukom u svemirskom okeanu.

Na njima se mogu naći različite slike i snimci pesama i zvukova koji bi našoj svemirskoj braći, ako naiđu na njih, trebalo da predstave život na Zemlji.

Između ostalog, tu je i muzika slavnih kompozitora poput Baha i zemaljski zvuci poput glasova majke i deteta, ptica, pasa, šimpanzi, vetra, traktora, kiše, vatre i zapisi pozdrava na 55 različitih jezika.

Iz tadašnje Jugoslavije otišla je poruka na srpskohrvatskom jeziku koja je glasila “Želimo vam sve najlepše s naše planete”.

A evo i kompletne liste zvučnih zapisa, koje su na raznim jezicima poslali ljudi u svemir:

(Kurir/VestiNet)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *