NEVEROVATNO: Putin je jednim finansijskim potezom nadigrao EU i SAD

NEVEROVATNO: Putin je jednim finansijskim potezom nadigrao EU i SAD

27 decembra 2014

BRAZIL-BRICS-UNASUR-PUTINI dok su na Zapadu ubeđeni da će sankcije biti dovoljne da se Rusija „porazi“, zvanična Moskva je upravo napravila veličanstven finansijski potez kojim je okrenula svoje protivnike oko malog prsta i za par dana zaradila više od 20 milijardi dolara. Plus, povratila je gotovo 30 odsto akcija svojih monopolskih firmi, koji su bili u zapadnim rukama.

Kako prenosi ruski portal „Walsk.ru“, veliki deo deonica ruskih energetskih kompanija pripadao je stranim investitorima – američkim i evropskim – što je značilo da gotovo polovina prihoda od naftnih i gasnih kompanija nije išla u rusku kasu, nego na račune stranih „finansijskih ajkula“ u Evropi. Zbog situacije na Krimu, rublja je počela naglo da pada, a Centralna banka nije uradila ništa da bi podržala kurs rublje. Čak su se i pojavile glasine da Rusija nema dovoljno zaliha valute, da bi podržala kurs rublje.

Zbog tih glasina, ali i Putinove izjave da će zaštititi stanovnike koji govore ruskim jezikom u Ukrajini, došlo je do velikog pada vrednosti deonica ruskih energetskih kompanija i „finansijske ajkule“ su ubrzo počele da prodaju deonice na berzama dok nisu potpuno izgubile vrednost.

Putin je čekao čitavu nedelju, i samo se smeškao na konferencijama za štampu, a kada je cena deonica potpuno propala, on je odmah naredio da se istovremeno otkupe sve akcije koje su bile u rukama Amerikanaca i Evropljana. Dok su „finansijske ajkule“ shvatile da ih Putin „okrenuo oko malog prsta“, već je bilo kasno: akcije su bile u rukama Rusije.

Rusija toga dana nije samo zaradila više od 20 milijardi dolara, već je i vratila akcije svojih kompanija. Sada prihod od nafte i gasa neće odlaziti u inostranstvo, već će ostati Rusiji. Rublja će se sama od sebe podići i za njeno podržavanje neće biti potrebno trošiti zlatne rezerve Federacije. Zaista, „finansijske ajkule“ sa Zapada su vešto izigrane jer su, za samo nekoliko minuta, Rusi za “penije“ kupili akcije koje donose prihod od nafte i gasa vredan više milijardi dolara.

Treba istaći da tako sjajna operacija nije viđena još od osnivanja berze. Putin je ovim potezom vešto nadigrao i EU i SAD, a pred očima čitavog sveta sve je prošlo po planu.

KOMENTARI11 komentara

 1. ilija says:

  Car nebi bio Car da nema unaprijed pametne i isplanirane poteze od kojih ima samo dobit.

 2. Flash Gordon says:

  Moje poštovanje

 3. milan says:

  Ne bida komentarišem poteze koje odigravaju ekipe u Rusiji! Jedino ěta kao laik mogu reci je da nemože nepismeni čovek na Zapadu da upravlja tako osetljivim i složenim mehanizmom kao što je stategijski medjuvaltni odnos. Tu je potrebno da rade ekipe vrhunskih velemajstora! Pitanje je ima li ličnosti takovog kalibra na Zapadu?! kaqko stoje stvari ne vidim ih ja kao laik!

 4. Lenv says:

  Jedini covek kome se divim...

 5. ARTILJERAC says:

  Bravo za majstore ekonomije , tako se vodi ekonomija a ne ratom kao američki-nacisti.

 6. nikola says:

  Putin je dok je radio u DOJCLANDU naucio da ce biti toliko dobar koliko bude imao bolje saradnike i savjetnike,Radio covjek posao koji se nemoze bez takvih.Dobio vlast u ruke okruzio se sa najsposobnijim iz svih podrucja zivota i neprikosnoveno tacno vuce poteze.U SAHU SE TO GOVORILO IMAO JE DIVNE SEKUNDANTE I U PREKINUTOJ PARTIJ SU MU PRONASLI NAJBOLJI POTEZ KOJI DONOSI POBJEDU.

 7. alija says:

  ma taj putin , ne da je svemoguć ,, On je pravi alah !! zameniće Alaha na nebu ,, uskoro će i nebo osvojiti samo sa jednik klikom malog prsta !!

 8. Otac Makarije says:

  KGB Operation

 9. Roka says:

  Ponovio potez Nikole Pašića koji je napravio posle prvog svetskog rata i razdužio Jugoslaviju

 10. Micko says:

  Tako je Roka, samo je razlika u sastavu potkupljene vlade tadasnje Kraljevine i danasnjih, po vrlo strogom kriteriju odabranih, Putinovih saradnika. A sto se tice Alije, nebo je vec osvojeno samo mi to ne vidimo jer cekamo taj "klik", i Aljo osjeca se poprilicna doza sarkasticnosti u tvom komentaru i ne pominji ime Bozije uzalud, lijep pozdrav!!

 11. jasenko says:

  jebeš Chuka Norrisa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *