НЕВЕРОВАТНО: Спаваћа соба им у Хрватској, а WЦ у БиХ!

NEVEROVATNO: Spavaća soba im u Hrvatskoj, a WC u BiH!

16 oktobra 2015

hrt-granica 78Ucrtavanje nove šengenske granice s BiH podigla je na noge mještane zaselaka Jovići-Domići u imotskom kraju. Prolazeći kroz dvorišta i okućnice, nova granica dijelom bi ih ostavila u drugoj državi, protiv čega će se, kažu, boriti svim sredstvima.

Granični prelaz s kancelarijskim prostorijama i rampom našao bi se ravno u seoskom dvorištu. Podijelio bi selo, čak i neke kuće Jovićevih. To izgleda kao da imate stan, pa imate WC u BiH, a spavaću sobu u Hrvatskoj, možete da zamislite onda kako to izgleda, smatra Ante Jović.

Za sve su saznali slučajno, od ljudi zaduženih za mjerenje zemljišta. Pokazuju granični kamen koji je tu još od Požarevačkog mira 1718. Granica je tu bila i u Jugoslaviji, a 25 godina i u hrvatskoj državi. Sada je u nekoj kancelariji ucrtana po sredini naselja, dijeleći ga izmedu dvije države.

Nakon protesta mještana i prvih medijskih napisa stiglo je blijedo saopštenje Ministarstva finansija kako je novi granični prelaz za pogranični promet, Jovića most, određen uredbom Republike Hrvatske i ugovorom s BiH iz 2013. te da je u postupku dobijanja lokacijske dozvole, zbog desetak stambenih objekata koji bi ostali iza granice, zatraženo saopštenje Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, zabrinuti Jovići i Domići nisu ni na nebu ni na zemlji, jer ne znaju koja će im soba ostati u Hrvatskoj, a koja u BiH.

KOMENTARI2 komentara

  1. Svetislav says:

    Rece Ante Jovic, pravi hrvat iz imotskoga, odakle su jure, boban itd i ostali "veliki" kurvatski "junaci" nad zavezanim srpskim zrtvama! Valjda bi bilo logicnije da se zove Ante Ivic, jer u kurvatskoj nije nikada bilo dobro da se zoves Jovan, a ovaj kao i najmanje 3 miliona pokatolicenih sadasnjih kurvata, je dobio i prezime po Jovanu, i ostalim cisto srpskim imenima!

  2. N. says:

    To pitanje bi moglo da se reši o trošku države, koja je ljudima i iskomplikovala život. Sagraditi im kuće iste kvadrature podalje od linije razgraničenja i stvar je rešena. Međutim sumnjam da je ulaskom u EU rigidni balkanski model odnosa države prema malom čoveku postao išta drugačiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *