НЕВЕРОВАТНО: Тадић пореди Србију са фашистичком Немачком

NEVEROVATNO: Tadić poredi Srbiju sa fašističkom Nemačkom

4 jula 2015

62631_boris-tadic-foto-tanjug_iffNemačka kancelarka Angela Merkel u Beograd će doneti kristalizaciju novih stavova Berlina koji bi trebalo da artikulišu nemačke, ali i interese EU i SAD prema prostoru Zapadnog Balkana, izjavio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za „Danas“.

On je ocenio da zahtevi Merkelove mogu da idu „ka formalizaciji odnosa dve države Srbije i Kosova“, što je model „dve Nemačke“ i takav stav bi mogao da vodi ka nezavisnom Kosovu sa stanovišta međunarodnih odnosa, bez obzira da li ga Srbija priznaje ili ne.

„Dakle, očekujem teške razgovore između nemačke kancelarke i srpskog premijera u Beogradu“, kaže Tadić, koji je i sam imao prilike da u Beogradu vodi „teške razgovore“ sa Angelom Merkel.

On smatra da je aktuelna vlada napravila ogromne ustupke Briselskim sporazumom, koji je „praktično do sada najviši implicitni akt priznanja Kosova“, a za toliki ustupak smo dobili samo formalni datum otpočinjanja pregovora i nijedno otvoreno poglavlje.

Prema Tadićevim rečima, suštinski smo usporeni u procesu evropskih integracija, a istovremeno su građani obmanuti da smo napravili neverovatan napredak.

Tadić kaže da je vlada Aleksandra Vučića uspešnija jedino u marketingu i, povodom pitanja odlaska premijera u Srebrenicu, dodao da ne razume zašto Vučić Srbiju stavlja u situaciju kao da nije izvršila akt izvinjenja, „osim ukoliko sebe ne želi da predstavi kao začetnika tog procesa“.

Tadić kaže da bi Vučić trebalo da ode u Srebrenicu, ali to bi trebalo da bude njegov lični akt izvinjenja zbog politike koju je zastupao u prošlosti.

„Nema potrebe da ide ispred Srbije, jer sam ja davno pre njega taj posao obavio. Načinom na koji predstavlja svoj eventualni odlazak u Srebrenicu on takođe učestvuje u podizanju tenzija i vraća Srbiju 10 godina unazad, umesto da iskorači unapred“, rekao je Tadić i dodao: „Zamislite da se svaki kancelar posle Branta izvinjavao, dokle bi to dovelo Nemačku“.

On takođe smatra da postojanje dva predloga rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN dovode Srbiju u neodrživu poziciju opredeljivanja koje će imati neizbežno negativne spoljnopolitičke posledice.

Tadić je, takođe, ocenio da vlada zapravo sprovodi samo lošu kopiju njegove spoljne politike. On smatra da Srbija danas ima više spoljnih politika, jer se spoljnopolitičke orijentacije premijera, predsednika i ministra spoljnih poslova umnogome razlikuju, a za diplomatsku aktivnost kaže da je na nedopustivo niskom nivou.

Prema njegovim rečima, primer za to je i naše predsedavanje OEBS-u, pošto, kaže Tadić, Srbija zapravo i ne predsedava OEBS-u, već statira u toj organizaciji, a umesto nje to u praksi čini Nemačka, a izjave šefa diplomatije Ivice Dačića o neophodnosti mira u svetu su na nivou predstavljanja kandidatkinja na izboru za mir sveta.

Srbija time propušta jedinstvenu priliku da bude globalni akter i stekne medunarodni kredibilitet koji bi uticao i na njen ekonomski razvoj, smatra Tadić.

(Pravda)

KOMENTARI7 komentara

 1. Vujadin says:

  Šta drugo očekivati od potomka Francetića.

 2. pravda says:

  BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOO VUJADINE. Vi ste jedan od onih koji znaju njegove korene. Sta ocekivati od BITANGe,kao sto je on.

 3. Svetislav says:

  Potomak franceticeve crkotine i isprdka montenigroske komunjare. Rezultat je ocigledan, jedan frakenstajnski zlocinac kome je nacisticka nemacka idol svega, iako se pokazala varvarskom zemljom kao i sve ostale " kulturne" zapadne drzave. Kao i uvek cilj ubice i lopova je da nabave savrsen alibi za svoja nedela, i zrtvu proglase dzelatom!

 4. Apis says:

  Posle gornjih komentara ne osecam potrebu da tumacim misli ustaskog sina.

 5. cedo says:

  Pročitao sam kompletan tekst i nigdje nisam naišao na taj detalj u kome Tadić poredi Srbiju sa fašističkom - nacističkom Nemačkom. Zašto u naslovu piše da je Srbija ka fašistička Nemačka...molim objašnjenje...!...?

 6. frka says:

  Bravo cedo..Ovi idioti kupus novinari su mi najodvratniji.Cilj im je zavaditi Srbe i proliti bratsku krv.Ako je nesto Tadic kriv postoji sud za to,Ako su mu predci francetici,,kakav je to onda narod koji ga je dva puta birao?

 7. GORDANA says:

  NAJOPASNIJI JE T U P NOŽ TAKO JE ISTO I KOD LJUDI JA IZ MOG FILMA....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *