NEVEROVATNO: U EU nije nije obavezno, ali u Srbiji jeste; Novčana kazna za roditelje koji ne vakcinišu dete

NEVEROVATNO: U EU nije nije obavezno, ali u Srbiji jeste; Novčana kazna za roditelje koji ne vakcinišu dete

24 februara 2014

Headline-injection02Roditeljima koji ubuduće budu odbijali da vakcinišu decu preti prijava i novčana kazna. Roditelji najčešće odbijaju vakcine iz straha od neželjenih reakcija. Prema novom zakonu, plaćaće kazne od 20-50.000. dinara.

Uprkos činjenici da je vakcinacija dece obavezna po zakonu, svake godine oko dve hiljade predškolske dece u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti .

Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana i ne idu kod lekara a jedan broj roditelja donosi takvu odluku iz straha od neželjenih reakcija na vakcine. Ipak postoje roditelji koji smatraju da je na njihovu decu, vakcina ostavila više nego ozbiljne posledice.

„Kada je moj sin primio vakcinu iz okvira redovne vakcnacije, prva reakcija je bila veoma visoka temperatura. Nakon toga se promenio, prestao da govori, bivao udaljen od nas i evo i sada živi u svom svetu. Ja imam još jednog sina od sedam godina i na osnovu iskustva sa mlađim sinom, stariji neće primiti vakcinu“, kaže jedna majka.

Pedijatri smatraju da je vakcinacija potrebna svoj deci. Tvrde da je vakcina bezbedna I da roditelji bezrazložno stvaraju paniku.

„Roditelji ne treba da se plaše da vakcinišu svoju decu, jer obavezna vakcinacija nosi, vakcinu protiv bolesti koje su vrlo mnogo je veći rizik od obolevanja nego od vakcinacije. Bezbedna je ova vakcina koja se sada daje“, kaže za „B92″ pedijatar Irena Kostić.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“ (ispostavom zapadnih trovača Srbije), podtvrdili su nam da je petovalentna vakcina, bezbedna.

„Vakcine su apsolutno bezbedne i s obzirom na to da u skladu sa zakonskom regulativom u Srbiji prvi nivo kontrole predstavlja agencija za lekove gde se vrši testiranje preparata a sa druge strane Batut, sa mrežom instituta u skladu sa zakonskom regulativom vrši nadzor nad neželjenim reakcijama, nakon imunizacije“, priča Gordana Lončarević, šefica Odseka za imunizaciju.

I dok 15 zemalja EU vakcinacija dece nije obavezna u Ministarstvu zdravlja Srbije kazu da ukoliko sanitarni inspektor utvrdi da dete nije vakcinisano, roditeljima se naređuje da do određenog roka vakcinišu decu jer u protivnom biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

(Dnevno)

KOMENTARI3 komentara

  1. Stefan says:

    Neko uzeo lovu za ovo vakcinisanje...u zatvor ga treba strpati.....Od vakcina se razbolish i umiresh....dokaza koliko hoches...

  2. somborac says:

    Ne treba dozvoliti vakcinisanje. Medicinski radnici su na razne nacine nagradjivani samo da proturaju lekove na koima farmaceutske kuce zgrcu ogromne pare. Vakcinisanje je stetno.

  3. gabrijela says:

    Sramota,velika,a šta da ja radim onda,što je moje dete dobilo autizam zbog mmr vakcine. kome ja da se žalim,hoće meni platiti neko kaznu za to

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *