НЕВИЂЕН СКАНДАЛ: Брисел признао „ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ“!?

NEVIĐEN SKANDAL: Brisel priznao „VELIKU ALBANIJU“!?

13 juna 2019

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izazvao je nezapamćeni diplomatski skandal kada je posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, odgovarajući na novinarska pitanja, pod teritoriju Albanije de fakto svrstao i Kosovo i Metohiju?!Naime, Junker je prvo, dok je odgovarao na pitanje o „velikoj Albaniji“ i izjavama političara iz Tirane i Prištine o ujedinjenju, izjavio da „nema smisla anticipirati to što neki predviđaju na zapadnom Balkanu između Albanije i Severne Makedonije“, ne pominjući uopšte Kosovo, kao da je ono već deo Albanije, pa sad upozorava da toj teritoriji ne treba pridruživati Severnu Makedoniju.

– To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta – ocenio je Junker.

Novinarima u Briselu u prvom trenutku učinilo se da je Junker odgovarajući na pitanje o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova napravio lapsus, zamenivši „predviđanja između Albanije i Kosova“ sa „predviđanja između Albanije i Severne Makedonije“. Međutim…

Na molbu Tanjuga da pojasni o čemu je tačno govorio Junker i da li je u pitanju lapsus, portparolka Evropske komisije Margaritis Šinas naglasila je da se odgovor predsednika EK „jasno odnosio na Severnu Makedoniju“. Tek da ne bude nikakve dileme…

Anđelković: Ako Junker i ostali prihvataju velikoalbanski projekat, onda je legitimno pravo da mi tražimo ujedinjenje sa RS

Podsetimo, uoči samita Brdo Brioni u Tirani Hašim Tači i Edi Rama govorili su o nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova, te pripajanju tri opštine sa juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji.

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da, ako se ne radi o lapsusu, onda se radi o prihvatanju ideje velikoalbanskog projekta od zapadnih centara moći, što je izuzetno opasno.– Ako Junker i ostali prihvataju velikoalbanski projekat, onda je legitimno pravo da mi tražimo ujedinjenje sa Republikom Srpskom i vraćanje dela Kosova pod jurisdikciju Beograda – ocenjuje Anđelković.

Milivojević: Zapad toleriše sve što će u suštini dovesti do „velike Albanije“

Prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, Junkeru očigledno stvari izmiču iz ruke čim tako meša pojmove.

– Junker je u odlasku, ali ono što je problem za nas jeste što Zapad igra na kartu albanskih interesa na ovim prostorima, toleriše sve te aktivnosti koje će u suštini jednog dana dovesti do „velike Albanije“ – zaključuje Milivojević.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ciros says:

  Zapadu odgovara projekat "velike Albanije" jer to je u njihovom interesu. Šiptari su njihovi saveznici i stvaranjem takve države šiptari postaju značajni igrači u odnosu na Srbiju, Grčku. Na taj način će parirati i stalno stvarati tenzije sa Srbijom, Grčkom i Makedonijom oko teritorije, a to zapad i želi. Nisu oni na zapadu naivni, za ostvarivanje svojih planova zapad će stvoriti pakt i sa đavolom.

  • Velika Metla says:

   Odavno su oni stvorili pakt s đavolom. Odavno oni služe đavolu! To vidi svako ko nije slep. Ceo zapad,na čelu s naci-amerikom,su materijalisti,koji ne priznaju apsolutno ništa duhovno. Zlo im je u genima i krvi. To su dokazali bezbroj puta do sada.

 2. Za Srbiju says:

  Velika Albanija je vekovni san Zapada. Jednako i velika hrvacka. Demoni šire svoje teritorije. Kao što su šiptari i albanci primili islam, tako će preko noći da postanu katolici. Jer to je bezlična masa, koja nema svoj kulturni ni verski obrazac. Ponašaju se kako gazda naredi.

 3. Slobodanka says:

  Junker, i to dok je odgovarao na pitanje o "velikoj Albaniji", rekao je da „nema smisla anticipirati (unapred računati, predvidjati) to što neki predviđaju na zapadnom Balkanu između Albanije i Severne Makedonije“, ne pominjući uopšte Kosovo. Iz ovoga su zaključili da Junker smatra da je Kosovo već deo Albanije, pa sad upozorava da toj teritoriji (Albanija+Kosovo) ne treba pridruživati i Severnu Makedoniju. Ovim Junker hrabri Severnu Makedoniju da bi ona išla u NATO zbog strateškog značaja za tu alijansu prostora Makedonije. A tkzv. Kosovo već odavno imaju u svojoj NATO orbiti. Ovo znači da Albanci u Severnoj Makedoniji da ne očekuju nezavisnost kao i Albanci na Kosovu, bar zasad. A Kosovu neće ukidati nezavisnost koju su priznali pre 12 godina, neće praviti storno. Proces priznanja tkzv. Kosova od strane Srbije se ipak sporo odvija i sve se više komplikuje, a najviše ih muči to što Rusija i Kina mogu da blokiraju stvaranje takve države na SB UN. Ne treba im repriza još jednog tako nesigurnog i sporog procesa u slučaju Severne Makedonije! ... Zauzvrat na sve ovo naši potenciraju da kako EU smatra da Kosovo i Albanija mogu da budu zajedno, isto tako treba da smatra da Srbija i Srpska treba da budu zajedno.

 4. Slobodanka says:

  Da je najpametniji uspeo sa razgraničenjem time bi veći deo KIM dao Albaniji. Ujedno podstakao bi Šiptare da nastoje isto toliko kao sa Kosovom da postignu sa S.Makedonijom i Crnom Gorom. Doduše njih ne treba podsticati, oni ka tome već streme. ... Edi Rama nastoji da veliku Albaniju umota u celofan Šengena, tj. da imitirjući pravila EU radi na ostvarenju "velike". Ali Holandija je upravo stavila rampu na ulazak Albanije u EU, zasad. Holandski parlament upravo se izjasnio protiv otvaranja pregovora EU i Albanije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom. Od ukupno 150 poslanika u holandskom parlamentu, 105 je glasalo „protiv“ otvaranja pregovora sa Tiranom u 2019. godini zbog nedovoljnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ako se sa ovakvim odlukama nastavi u Holandiji i moguće i u nekim drugim zemljama EU, vlastima u Tirani ne preostaje ništa drugo nego da prave i naprave veliku Albaniju.

 5. Vesko says:

  Samo vi iz Beograda 'TRAZITE', umjesto da ostvarujte planove na terenu. Kojih i nemate osim VELEIZDAJE i predaje nasih teritorija siptarskim narko bandama i NATO okupatorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *