НЕВИЂЕН СКАНДАЛ ДРМА ЕУ И БРИСЕЛ: Поништени председнички избори у Аустрији! Покраден кандидат који воли Србе!

НЕВИЂЕН СКАНДАЛ ДРМА ЕУ И БРИСЕЛ: Поништени председнички избори у Аустрији! Покраден кандидат који воли Србе!

1 јула 2016

158023-5x3-topteaser940x564Председнички избори у Аустрији, у којима је кандидат десничарске ФПО изгубио са малом разликом, поништени су одлуком Уставног суда.

Одлука је без преседана, а донета је због неправилности приликом пребројавања гласачких листића на неким бирачким местима, након жалбе ФПО.

Избори у Аустрији су били у жижи европске јавности јер су били виђени као могућа прекретница за читав континент, у случају победе десничара. Сматрало се да би то и у другим земљама отворило простор за десничарске странке.

Ипак, кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер изгубио је тесно од Александера ван дер Белена из редова Зелених и то за само 30.863 гласа, односно 0,6 процената.

ФПО је убрзо уложила жалбу због “бројних неправилности” и навела да их је било у чак 94 од 114 изборних јединица. Жалба је била написана у 150 речи.

Уставни суд јавно је саслушао 67 сведока, од којих је велики број указао на непоштовање процедуре за пребројавање гласова предатих путем поште.

Наиме, бројне изборне комисије су гласове путем поште, уместо, како то предвиђа изборни закон, дан после избора, отворили и пребројали на дан избора.

Такође, у неким општинама ти гласови су пребројани без присуства чланова изборне комисије, који су и поред тога потписали записник.

Како преноси “Гардијан”, иако нема доказа да је било манипулације самим гласовима, суд је донео одлуку на основу кршења изборних закона.

Образлажући одлуку председник суда Герхарт Холцингер је истакао да су избори основа демократије и најважнији задатак Уставног суда је да ту основу одржи функционалном.

“Одлука коју смо донели не прави никог победником или губитником, већ треба да послужи да се ојача поверење у нашу правну државу и демократију“, образложио је он.

Разматрање жалбе ФПО пред Уставним судом показало је да је неопходно реформисати изборни закон, посебно део који се односе на гласове предате путем поште.

Засад није познато када ће бити одржани нови избори, али ће десничари на новим крилима ући у њих, након развоја ситуације у Европској унији и “брегзита”. Претпоставља се да ће термин нових избора бити ове јесени, можда већ у септембру.

Председничка функција у Аустрији је углавном церемонијална, али упркос томе носи велику тежину јер би Хофер у случају победе постао први шеф једне државе чланице Европске уније који долази из крајње деснице.

Његова партија је базирала своју кампању на мигрантској кризи и паду стандарда за ниже слојеве становништва, слично као и заговорници “брегзита”.

До нових избора на челу државе ће бити представници три парламентарне листе, међу којима је и Хофер.

Подсетимо, након првог круга председничких избора у Аустрији, када је Хофер био у вођству, пала је и влада те земље.

(Б92)

KOMENTARI6 коментара

 1. Pavle says:

  OCEKUJTE USKORO PONISTAVANJE IZBORNIH REZULTATA I U SRBIJI , ZNAJU AKTERI I ZASTO KAO I DA CE MNOGO DA BOLI STO SE DUZE BUDU RAZVLACILI I ODUGOVLACILI ....

 2. Rade says:

  Kad pokradu izbore u Austriji,šta li tek rade ovi lopovi u Srbiji...

  • kosovac says:

   Сви краду, само су у Србији лопови ученици превазишли лопове учитеље Европу.

 3. n.n says:

  evo ga i Baja becki konjusar! Znaju srbi dobro koliko ih ''vole'' becki konjusari. Posebno to dobro znaju oni sto su zaklani u jasenovcu,jadovnu,staroj gradiski i ostalim logorima smrti. Te pricice ostavi za ove titove ''omladince'' retardirane koji glasaju za pickoustog i zalazu se za ponovno ujedinjavanje sa beckim konjusarima.

 4. JoS says:

  Prava desnica su Monarhisti. Svi koji su za Republiku su - levica. Ne znam šta bi u stvarnosti značio izraz "krajnja desnica", ali su, trenutno, ovi iz FPO - levi centar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u