НЕВИЂЕН СКАНДАЛ ДРМА ЕУ И БРИСЕЛ: Поништени председнички избори у Аустрији! Покраден кандидат који воли Србе!

NEVIĐEN SKANDAL DRMA EU I BRISEL: Poništeni predsednički izbori u Austriji! Pokraden kandidat koji voli Srbe!

1 jula 2016

158023-5x3-topteaser940x564Predsednički izbori u Austriji, u kojima je kandidat desničarske FPO izgubio sa malom razlikom, poništeni su odlukom Ustavnog suda.

Odluka je bez presedana, a doneta je zbog nepravilnosti prilikom prebrojavanja glasačkih listića na nekim biračkim mestima, nakon žalbe FPO.

Izbori u Austriji su bili u žiži evropske javnosti jer su bili viđeni kao moguća prekretnica za čitav kontinent, u slučaju pobede desničara. Smatralo se da bi to i u drugim zemljama otvorilo prostor za desničarske stranke.

Ipak, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer izgubio je tesno od Aleksandera van der Belena iz redova Zelenih i to za samo 30.863 glasa, odnosno 0,6 procenata.

FPO je ubrzo uložila žalbu zbog “brojnih nepravilnosti” i navela da ih je bilo u čak 94 od 114 izbornih jedinica. Žalba je bila napisana u 150 reči.

Ustavni sud javno je saslušao 67 svedoka, od kojih je veliki broj ukazao na nepoštovanje procedure za prebrojavanje glasova predatih putem pošte.

Naime, brojne izborne komisije su glasove putem pošte, umesto, kako to predviđa izborni zakon, dan posle izbora, otvorili i prebrojali na dan izbora.

Takođe, u nekim opštinama ti glasovi su prebrojani bez prisustva članova izborne komisije, koji su i pored toga potpisali zapisnik.

Kako prenosi “Gardijan”, iako nema dokaza da je bilo manipulacije samim glasovima, sud je doneo odluku na osnovu kršenja izbornih zakona.

Obrazlažući odluku predsednik suda Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.

“Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju“, obrazložio je on.

Razmatranje žalbe FPO pred Ustavnim sudom pokazalo je da je neophodno reformisati izborni zakon, posebno deo koji se odnose na glasove predate putem pošte.

Zasad nije poznato kada će biti održani novi izbori, ali će desničari na novim krilima ući u njih, nakon razvoja situacije u Evropskoj uniji i “bregzita”. Pretpostavlja se da će termin novih izbora biti ove jeseni, možda već u septembru.

Predsednička funkcija u Austriji je uglavnom ceremonijalna, ali uprkos tome nosi veliku težinu jer bi Hofer u slučaju pobede postao prvi šef jedne države članice Evropske unije koji dolazi iz krajnje desnice.

Njegova partija je bazirala svoju kampanju na migrantskoj krizi i padu standarda za niže slojeve stanovništva, slično kao i zagovornici “bregzita”.

Do novih izbora na čelu države će biti predstavnici tri parlamentarne liste, među kojima je i Hofer.

Podsetimo, nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Austriji, kada je Hofer bio u vođstvu, pala je i vlada te zemlje.

(B92)

KOMENTARI6 komentara

 1. Pavle says:

  OCEKUJTE USKORO PONISTAVANJE IZBORNIH REZULTATA I U SRBIJI , ZNAJU AKTERI I ZASTO KAO I DA CE MNOGO DA BOLI STO SE DUZE BUDU RAZVLACILI I ODUGOVLACILI ....

 2. Baja says:

  Srbe najvise vole Hrvati!!!!!

 3. Rade says:

  Kad pokradu izbore u Austriji,šta li tek rade ovi lopovi u Srbiji...

  • kosovac says:

   Svi kradu, samo su u Srbiji lopovi učenici prevazišli lopove učitelje Evropu.

 4. n.n says:

  evo ga i Baja becki konjusar! Znaju srbi dobro koliko ih ''vole'' becki konjusari. Posebno to dobro znaju oni sto su zaklani u jasenovcu,jadovnu,staroj gradiski i ostalim logorima smrti. Te pricice ostavi za ove titove ''omladince'' retardirane koji glasaju za pickoustog i zalazu se za ponovno ujedinjavanje sa beckim konjusarima.

 5. JoS says:

  Prava desnica su Monarhisti. Svi koji su za Republiku su - levica. Ne znam šta bi u stvarnosti značio izraz "krajnja desnica", ali su, trenutno, ovi iz FPO - levi centar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *