„НЕВИЂЕНО И АПСУРДНО“: Зеленски већ хистерише, а није ни стигао на самит НАТО

„NEVIĐENO I APSURDNO“: Zelenski već histeriše, a nije ni stigao na samit NATO

11 jula 2023

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo jer zemlje NATO ne nameravaju da na samitu u Viljnusu preduzmu konkretne korake i pozovu Kijev u Alijansu.

„Sada smo, na putu za Viljnus, dobili signale da se razgovara o formulacijama bez Ukrajine. Želim da istaknem: to je formulacija samo u vezi poziva, a ne članstva Ukrajine u NATO-u. Neviđeno je i apsurdno što nema nikakvih vremenskih okvira ni za poziv (!) ni za članstvo Ukrajine i kada se dodaje nekakva čudna formulacija o ‘uslovima’ čak i za poziv Ukrajine. Izgleda da ne postoji spremnost ni da pozovu Ukrajinu u NATO niti da ona postane članica“, napisao je Zelenski na Telegramu.Zelenski je dodao da „Ukrajina zaslužuje poštovanje“, a neodlučnost partnera je okarakterisao kao slabost. Takođe je poručio da će o tome „otvoreno razgovarati na samitu“.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto po dolasku na samitu u litvansku prestonicu saopštio da nacrt konačnog dokumenta samita NATO u Viljnusu ne sadrži ni raspored ni datum ulaska Ukrajine u Alijansu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da Ukrajina neće dobiti poziv u Alijansu na samitu u Viljnusu, ali da će joj biti poslat snažan signal da „vrata NATO ostaju otvorena“.

U prestonici Litvanije, Viljnusu, danas je počeo dvodnevni, 74. samit NATO-a koji okuplja oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. Kako je najavljeno, glavna tema događaja biće podrška Kijevu.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *