НЕВИЂЕНО – У СРБИЈИ СЕ УВОДИ ЦЕНЗУРА! А за све је одговоран…

NEVIĐENO – U SRBIJI SE UVODI CENZURA! A za sve je odgovoran…

2 marta 2019

U Srbiji do sada još niko nije tražio uvođenje cenzure. Utoliko je više zaprepašćujuće kada to učini 18 nevladinih organizacija okupljenih oko Nove spoljnopolitičke inicijative.

Da je sloboda kritičkog mišljenja usađena u same temelje demokratskih društava, aksiom je koji je nepotrebno dokazivati.

Utoliko začuđujuće zvuči rečenica iz saopštenja o osnivanju Nove spoljnopolitičke inicijative, kojom se predlaže „prekidanje anti-NATO medijske kampanje, jer su odnosi između Srbije i NATO-a sve intenzivniji, o čemu govori i potpisivanje novog IPAP sporazuma“.Ovu inicijativu je na predlog Evropskog pokreta u Srbiji podržalo 18 nevladinih organizacija, koje se, nepisano pravilo kaže, bore za slobodu kritičkog mišljenja, uspostavljanje demokratskih društava koje poštuju ljudska prava i slobode.

Šta znači predlog za „prekidanje anti-NATO medijske kampanje“ i to baš na dvadesetu godišnjicu NATO agresije na našu zemlju? Znači li to, da se izrazimo politički korektnim rečnikom, da ne bi bilo poželjno preispitivati ulogu Severnoatlantske alijanse u zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka, kao i njenu ulogu na postjugoslovenskom prostoru na početku novog veka?

Da li će biti zabranjen rad komisije koja se bavi istragom o posledicama NATO bombardovanja na zdravlje srpskih građana? Hoćemo li, ako se uvaži predlog Nove spoljnopolitičke inicijative, gledati i slušati samo ulepšane i ušećerene verzije NATO istorije, prema kojima Alijansa širom sveta hodočasti u ime demokratije, ljudskih prava i slobode?

Zahtev je zaprepašćujući, čak i nezavisno što se radi o dvadesetogodišnjici NATO agresije i što će se ove godine o tome svakako govoriti više nego ranije, kaže kolumnistkinja lista „Nedeljnik“ Ljiljana Smajlović.

„Veoma je neobično da se neko usudi da predloži da se zabrane „anti-NATO kampanje“. Pre svega, ne vidim nikakve anti-NATO kampanje u Srbiji, zato što je ovde većinsko raspoloženje dvadeset godina vrlo čvrsto — ono je stalno protiv NATO-a. Niko ne mora da vodi nikakvu kampanju protiv NATO-a“, naglašava Smajlovićeva.

Zahtev za prekidanje anti-NATO kampanje, u trenutku kada u Srbiji i nema anti-NATO kampanje, jer je većinsko raspoloženje nacije takvo, dodaje ona, jeste zapravo zahtev za zaustavljanje govora protiv NATO-a.

„A posebna je drskost potrebna da se traži da se zaustavi anti-NATO raspoloženje, da to traže organizacije koje se uglavnom finansiraju iz zapadnih zemalja, organizacije koje se bave lobiranjem za NATO. To je ono što me je posebno iznenadilo i iz čega se vidi da se ovde ne radi ni o kakvoj ’novoj spoljnopolitičkoj inicijativi‘, nego je zapravo glavni zahtev nemojte protiv NATO-a, a to je, što bi nekada ironično rekli marksisti, stvarno novi kvalitet u Srbiji“, kaže Smajlovićeva.

Do sada se, nastavlja ona, u Srbiji nikada nije tražila cenzura. Tražiti da se zabrani vrsta govora koja predstavlja središnju tačku političkog raspoloženja nacije, treba biti stvarno drzak, zaključuje Smajlovićeva.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Ime neko says:

  Molim vas, jako dugo vas citam, ali nemojte nasedati na lazi. Svako od nas gresi, pa i vi, mozda su vase greske manje ili vece, ali nemojte da vas zavaravaju. U skupstini Srbije je pre par godina ako ne i vise, na sastanku koji mozete naci na internetu, youtube, nekoliko doktora trazilo CENZURU jer suvise poraza dozivljavaju u lecenju pacijenata, pa takav bezobrazluk, koji je vodila Slavica Djukic Dejanovic, a rekao jedan doktor, koji je degradacija muskog roda a i profesije mozete videti na video materijalu Metodicko razbijanje Srpskog vakcinalnog lobija. Videcete sve...A toga ima jos, samo se treba potruditi da nadjete...

 2. Hajduk says:

  Mogu taj lobi da okače mački o rep pre će priznati Kosovo nego ući u Nato. Ovo je današnja Sparta sve Sile sveta mogu da ga sisaju. Oprostiti Nato agresiju možda zaboraviti nikad.

 3. Taipova Češma says:

  Nikad u đubre nikad u blato. Nikad u eu nikad u nato.

 4. Makrijan says:

  Niste objavili ONO NAJVAZNIJE a to je SPISAK NVO koje su potpisnici ovog skandala - mi citaoci to treba da znamo i saznamo???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *