НЕВОЉЕ ЗА ПЕНТАГОН СЕ УМНОЖАВАЈУ: Руси ће из луке Тартус у Сирији контролисати америчку флоту

NEVOLJE ZA PENTAGON SE UMNOŽAVAJU: Rusi će iz luke Tartus u Siriji kontrolisati američku flotu

17 decembra 2017

Ruski predsednik Vladimir Putin je podneo nacrt zakona Državnoj Dumi o ratifikaciji Sporazuma između Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike o potrebi širenja teritorije logističkog centra u luci Tartus.

Zapravo, radi se o stvaranju kompletne infrastrukture za mediteransku eskadrilu. Takva baza je nekada postojala u vreme Sovjetskog Saveza – kao protivteža Šestoj američkoj mornarici. Može li Rusija ponovo izgraditi takvu pomorsku bazu?

Sporazum će važiti 49 godina. Dokument je po prirodi odbrambeni i nije usmeren protiv drugih država. Jedanaest ratnih brodova, uključujući i brodove na nuklearni pogon, moći će da ostanu u luci Tartus. Sporazum se automatski može produžiti za 25 godina.

Parcele zemljišta, vodene oblasti luke Tartus, kao i objekti nekretnina biće Ruski tokom trajanja ugovora. Osoblje baze (u tekstu ugovora označene kao “logističk centar“), kao i članovi posade će uživati “privilegije i imunitet“.

Ukratko, Rusija dobija kompletnu bivšu pomorsku bazu Sirijske mornarice. S obzirom na uslove ugovora, bilo bi glupo odbiti takvu sjajnu priliku. Pa ipak, nije dovoljno imati bazu na raspolaganju, nju treba i pravilno održavati.

Novinska agencija “Interfax” je ranije saopštila da će kanal u luci Tartus biti proširen i produbljen. “U budućnosti će se izgraditi dva nova stUba za pristajanje brodova sa zapreminom od preko 10.000 tona, zajedno sa kompleksom stambenih i administrativnih zgrada za potrebe ruske mornarice“, rekao je izvor.

Generalno govoreći, eskadrila je ponovo kreirana 2013. godine – u obliku operativne jedinice ruske mornarice u Sredozemnom moru. Tokom sovjetskih godina, luka Tartus se nije mogla koristiti kao kompletna pomorska baza Sovjetskog Saveza.

Naravno, Amerikanci nisu imali takav problem. I naravno, ruska eskadrila na Mediteranu ne može biti jednaka sa flotama država članica NATO-a. Ima li smisla u trajnom prisustvu ruske mornarice na Mediteranu? Da li Rusija mora mnogo da uloži u unapređenje pomorske baze u Tartusu?

“Za Rusiju, pomorska baza u Siriji znači sledeće: Pre svega, to je stalno mesto gde se ruska mornarica može kratko odmoriti i obaviti brze popravke, ako bude potrebno. Uzimajući u obzir da su regioni Sredozemnog i Crnog mora od strateškog značaja za bezbednost u svetu, ruske snage bi trebalo tu da ostanu na neodređeno vreme“, rekao je Mihail Nenašev, predsedavajući Pokreta za podršku ruske flote.

Prema njegovom mišljenju, nema potrebe držati stotine brodova u Sredozemnom moru, kao što je to bio slučaj za vreme Sovjetskog Saveza.

“Ovih dana su nam potrebni efikasni brodovi, potrebne su nam prilike kada možemo da vršimo antiterorističke zadatke uz pomoć bespilotnih vozila, bez brodova sa posadom“, dodao je on.

Po njegovom mišljenju, prisustvo Rusije u regionu je prirodno, posebno zato što je Mediteran skoro kao primorski region za Rusiju.

“Pomorska baza u Tartusu nije čin širenja, pogotovo kada arapske zemlje doslovno zahtevaju prisustvo Rusije u regionu zbog ravnoteže“, dodao je Mihail Nenašev.

Webtribune.rs

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Rusi opet lažuckaju jer je baza u Tartusu iz sasvim drugih razloga. Ako meni ne verujete, pitajte Natanjahua.

  • Zoran says:

   A ja mislio samo Ameri lazu.

  • padre says:

   Pazi malo, šta pričaš, Rusi dobro pamte, da ti se ne obije o glavu, kad ovo pusto "USA", prođe, staviće te na "listu strnih agenata"!

 2. goran says:

  Apsolutno svi lazu jer im je to zadatak: manipulisanje masama i potpuna kontrola. A u medjuvremenu, daj tu i tamo poneku iluziju da ce biti bolje. A mozes se uvek kladiti da nece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *