“NEW YORK TIMES” УПОЗОРАВА: Американци ће молити Русију за кору хлеба

“NEW YORK TIMES” UPOZORAVA: Amerikanci će moliti Rusiju za koru hleba

4 marta 2021

Američki mediji izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog promena na svetskom tržištu hrane, kao i zbog stava Rusije i Sjedinjenih Država povodom toga.

Dalje promene u globalnoj klimi prete da potkopaju položaj američkih poljoprivrednika i otvore nove šanse za ruske poljoprivrednike, navode analitičari američkog Njujork tajmsa.Na osnovu trenutne stope klimatskih promena, pretpostavlja se da će do 2080. godine zemlje Skandinavskog poluostrva i Kanada biti u boljem položaju.

Sa druge strane, uslovi rada poljoprivrednika u Sjedinjenim Državama prete da se ozbiljno pogoršaju. Takođe se napominje da će ogromna prostranstva ruskog Sibira postati pogodnija za poljoprivredne aktivnosti.

Amerikanci su posebnu pažnju posvetili poslednjoj okolnosti. Njujork tajms je upozorio američko rukovodstvo na opasnost da je od 2000. do 2018. rusko rukovodstvo uspelo da poveća poljoprivredni izvoz zemlje za oko 16 puta.

Tom prilikom je portal „inoSMI objavio da će Amerikanci, sa porastom obradivog zemljišta u Rusiji i suprotnim procesima u Sjedinjenim Državama, i dalje kucati na ruska vrata za koru hleba.

Shvatajući opasnost od takvog scenarija, analitičar američkog izdanja nazvao ga je „problemom nacionalne bezbednosti i smatra da je potcenjen na nivou geopolitičke pretnje“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. padre says:

  Zašto je opasnost to, da je Rusija povećala izvoz?Jeli to u suprotnošću sa svetskim poretkom?

  • Čist je ko Suza says:

   Izgleda da je baš puno u suprotnosti sa novim svetskim poretkom. Nekako se uvek ispreče ti nesretni rusi.

  • Mile says:

   Ma opasnost je čim bilo koja reč koja počinje sa "r" raste i poraste, mada to može biti i reuma.

   • Rista says:

    Vidi di me pogodi. Jel tu spada i R ista?

 2. M says:

  USA,ili njena"elita",ima Canadu kao rezervoar,zlatnu rezervu sirovina i puno toga drugog,za sebe!Kad izmuze sve ostalo po svijetu,to će biti njeno!Jedna od preostalih zelenih oaza svjetske(nadnacionalne,tj.sebične)kvazielite za poslijednje dane,sve po njihovom planu koji ne vrijedi pol pišljive bobe!

 3. I Love persida says:

  Da li ste ikada probali ruski hleb? On od vrha do dna sve samo kao neka kora, odnosno jako komprimovana sadržina nekih tamnih žitarica. Možda od takve ishrane i amerikanci napokon postanu inteligentni kao i sami Rusi.

 4. Rista says:

  Najviše me raduje "rukovodstvo uspelo da poveća poljoprivredni izvoz zemlje za oko 16 puta." I mislim da to samo jedan posto od onoga šta će tek da bude. Zato smatram da Zapad treba da nastavi sa svojim sankcijama Rusiji. Valjda će onda napraviti i prave lemuzine. Ja sam nekad, za vreme komunizma, imao rusku volgu. Al je to mrcina bila, bre. Mogo sam vući 2 tone džakova žita na mlinu. Mislim da je Rusima već dosadila strana tehnologija i da će usoro besno baš volgu usavršiti. Tamo gde kamaz prođe, ne može čak ni tenk. A izgleda ko da ga neko...u mraku. Imaju moćno ali nesavršeno i sada im treba jedan talenat da to malo usavrši i eto ti još "16 puta".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *